Now Reading
Ilyenek a szuperjó sajtófotók

Ilyenek a szuperjó sajtófotók

Világszínvonalú a 36. Magyar Sajtófotó Kiállítás!

 

Olyannyira világszínvonalúak a magyar sajtófotók, hogy a nagyvilágban igencsak jól cseng: „magyar fotóriporter”.  Ezt hangsúlyozta Bánkuti András is, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztályának elnöke a 36. Magyar Sajtófotó Kiállítás nyitónapján, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Minden eddiginél több, csaknem ötszáz kép látható a tárlaton, az öttagú, független, nemzetközi zsűri által legjobbnak ítélt pályaművek, a tablókon értő magyarázatok kíséretében.

 

A MÚOSZ felhívására 247 fotós 2260 művel jelentkezett a szövetség fotópályázatára egyedi és sorozatfelvételekkel. A Szlukovényi Tamás jeles fotográfus vezette zsűri több mint hatezer fényképet nézett át, és hozta meg döntését.  Ő a pályázatokból azt olvasta ki, hogy a magyar fotósok továbbra is nagyon tehetségesek. Közöttük sok a fiatal, a vidéki, s a magyar fotográfiának igenis van jövője – hangoztatta.

 

A 28 éves Mónus Márton (a fenti képen) például négy díjjal büszkélkedhet a 2018-as pályázaton: megkapta a Szalay Zoltán-díjat, amely a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotósnak jár, övé lett az André Kertész Nagydíj a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért, két további kategóriában pedig harmadik helyezést ért el.

Márton a BCOOL-nak elmesélte: a fényképezés kedvéért még az ELTE biológusképzését is elhagyta. Tizenéves kora óta fotózik, de a sajtóban csak bő két éve. Érdekelte a hírek világa, ezért keresett újságokat, melyek igényt tartanak képeire. Dolgozott a 24.hu netes újságnak, majd a HVG-nek, 2017 ősze óta pedig az MTI/MTVA külsős fotóriportere. Jó érzés díjat nyerni – mondja – de nem ez motiválja, hanem hogy bemutassa a valóság egy szeletét: egy helyzetet, egy eseményt. „Egy fotósnak az a legfontosabb, hogy azt rögzítse, ami az orra előtt történik. és ha azt szépen tudja megtenni, az az igazán tuti.”  Nagydíjas munkája A krízisautó éjszakája című sorozat, mely a 2016/17-es nagy hidegek alatt készült, több hónapos utánajárással, munkával.  Képriport kategóriában harmadik helyezett alkotása a Gulyás Márton ellenzéki aktivista bírósági tárgyalásáról szóló sorozata lett, egy másik fényképét a Hír-, eseményfotó kategóriában értékelték harmadik díjjal: azon a képen Kunhalmi Ágnes politikus demonstrál a Parlament ablakából.

 

A 33 éves Végh László, a Magyar Nemzet Magazin fotográfusa két díjat érdemelt: Ottó című sorozata Emberábrázolás kategóriában lett győztes. Képein az erdélyi pásztorfiú mindennapjait követi nyomon. A Természet és tudomány kategóriában pedig a Duna-deltáról készített sorozatával nyert.

 

See Also

Móricz-Sabján Simon a MÚOSZ Nagydíját kapta. A 38 esztendős, Világgazdaságnál dolgozó fotográfus évről évre díjazott a sajtófotópályázatokon. Borsosék című, idei győztes képsorozata egy Csongrád megyei falu nyolctagú, nehéz sorban élő családjának hétköznapjait tárja elénk, megrendítő erővel. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia egyedi kép kategóriájában második lett a szegénysorban élő két gyermekről rögzített felvételével.

 

A kiváló 36. Magyar Sajtófotó Kiállítás 2018. március 30-tól május 19-ig látható a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Budapesten, a Nagymező utca 8. szám alatt. A tárlat a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program.

A  díjazott képek nyomtatásban Az év fotói 2017 című kiadványban tekinthetők meg (a fenti képen Bánkuti András ajánlja).

A díjazottak teljes listája itt található!

Szigeti Tamás kurátori szövege itt olvasható!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére