Európa varázslatos kertje: Keukenhof

Ha Amszterdamban járunk és milliónyi tulipánt szeretnénk látni egyetlen óriáskertben, ne hagyjuk ki!

 

A világ legnagyobb és legszebb virágoskertje terül el Amszterdamtól délnyugatra, Lisse kisváros közelében, a holland fővárostól alig harminc kilométernyi távolságra. 32 hektáros parkban több mint 7 millió hagyma virágzik egyszerre, s a látogató 800-féle tulipánban gyönyörködhet, évről évre.

(Fotók: Falus Tamás)

2018-ban március 22-tól május 13-ig tart nyitva, s csábítja a szépet, a virágot, a különlegességet, a csodát kedvelőket. Nincs pompázatosabb, mint látni a milliónyi tulipán szín- és formakavalkádját, ahogy a szivárvány minden színében virulnak, megannyi alakzatban és variációban.

 

Idén Romance in Flowers, azaz Romantika virágokban a neve végtelennek tűnő kiállításnak. Ehhez rózsa show és rózsa fesztivál is kapcsolódik április 12-én, május 12-én pedig klasszikus zenei fesztivál egészíti ki a programsort.

 

Keukenhof magyarul, szó szerinti fordításban, konyhakertet jelent. A tulipán Hollandia jelképe, s ilyenkor tavasszal a németalföldi települések, kis- és nagyvárosok is virágba borulnak. Természetesen Amszterdam első számú találkozási pontja, a Dam tér is piroslik a tulipánoktól. Buszjáratok a városközpontból indulnak Keukenhofba, de sokan a Schiphol nemzetközi repülőtérről közlekedő 858-ös számú különjárattal utaznak ki az Európa kertjének is nevezett hatalmas parkba.

 

E terület hat évszázada még vadászbirtok volt, ahol a helyi kastély előkelő lakói számára zöldségeket és fűszereket termesztettek. A kertegyüttest 1949-ben a városka akkori polgármestere újította meg, hogy a holland virágtermelők itt mutathassák be termékeiket, ezzel is segítve virágexportjukat. Egy évvel később nyitották meg minden érdeklődőnek, és már akkor több mint kétszázezer látogatót vonzott. Egyre terjedt a híre Európában, majd a nagyvilágban, és manapság évente már egymillióan keresik fel!

 

Az idei fantasztikus, immáron 69. virágparádé Keukenhof óriáskertje mellett pavilonjaiban is megannyi rózsa-, gerbera-, krizantém-, lilom-, kála-, szegfű- és orchideabemutatót kínál. A sétányok útjai pavilonokhoz is vezetnek. Az Orange Nassau Pavilonban csodás cserepes növényekkel találkozhatunk. A Willem-Alexander Pavilion a világ legnagyobb liliombemutatójának otthona, a Beatrix Pavilonban pedig fantasztikus színű és nagyságú orchideákat, flamingóvirágokat csodálhatunk meg. Megmászhatjuk a működő szélmalom lépcsőit is, hogy felülről ámuljunk  a hatalmas park szépségén.

 

A kerti ösvényeken sétálva elkészíthetjük álmaink legszínesebb, virágcsendéletet ábrázoló fényképeit, fotózkodhatunk szeretteinkkel.

 

Nem utolsósorban pedig ezernyi inspirációt meríthetünk, miként is alakítsuk ki saját virágos kiskertünket. A kijáratnál vehetünk vagy megrendelhetünk virághagymát, abban reménykedve, hogy a következő évben saját földünkben is kikel a piros, a lila vagy épp a fekete tulipán.

Keukenhof weboldala: https://keukenhof.nl/en/