Now Reading
Felelős böjt a Föld tüdejéért!

Felelős böjt a Föld tüdejéért!

Éljünk pálmaolajmentes ételekkel!

 

Túrós desszert, csokik, kekszek, tusfürdők, éttermi rántott húsok és sültkrumplik. Mi a közös ezekben a dolgokban? A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy melyik vendéglátóhelyeken ehetünk anélkül, hogy hozzájárulnánk a trópusi esőerdők kiirtásához.

A Felelős Gasztrohős csapata 2018 márciusára Pálmaolaj-böjtöt hirdetett, amelynek lényege, hogy arra buzdítsák a lakosságot: egy hónapig ne vásároljunk olyan terméket, amelyben pálmaolaj van, és ne együnk olyan helyen, ahol pálmaolajat használnak. Ez nem lesz egyszerű, mivel – mint ahogy a fenti felsorolás is mutatja –, ez a zsiradék sokkal több termékben megtalálható, mint gondolnánk.

Mi a baj a pálmaolajjal?

Az olajpálma egy nagy terméshozamú növény, mely trópusi éghajlaton érzi jól magát. Ott, ahol egyébként a Föld tüdejének számító esőerdők élnek. A folyamatosan növekvő kereslet miatt azonban egyre több és több esőerdő helyét veszik át az olajpálma-ültetvények. Becslések szerint naponta átlagosan öt Margitsziget-területű esőerdő helyére kerülnek olajpálmák. A helyteremtés egyik legismertebb módja az égetés, melynek során rengeteg üvegházhatású gáz szabadul fel, valamint olyan fajok egyedei kerülnek veszélybe, mint például a borneói orangután.

„Nem lesz könnyű dolga annak, aki csatlakozni akar az egy hónapos pálmaolaj-böjtünkhöz, de reméljük, hogy az elképesztő számok és adatok sokakat elgondolkodtatnak, és motiválnak a cselekvésre. Mi igyekszünk minél több segítséget, információt nyújtani a böjtölőknek, és reméljük, egy hónap elég lesz arra, hogy a pálmaolaj kerülése szokássá váljon.” – fogalmaz Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója.

 

See Also

A kinyert pálmaolaj négyötödét az élelmiszeripar használja fel, a félkész és késztermékekben szinte biztos, hogy találkozunk vele. Ezeket tehát ebben az egy hónapban – ha pedig sikerül leszoknunk róluk, akkor később is – érdemes kerülni. Egy étterem kiválasztásakor is nagyon körültekintőnek kell lennünk a böjt ideje alatt, mivel számos vendéglátóhely használja a pálmaolajat bő olajban sütéshez, olcsó mivolta és többszöri felhasználhatósága miatt.

Azonban abban biztosak lehetünk, hogy ha Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező helyet választunk (például: Slow Foodiez , Sophie&Ben Bistro, Csendes, Pohárszék Bor & Kávé, Kozmosz Vegán Étterem, Szimpla háztáji , Szimpla kert, Mártogatós, Larus étterem, Murok kávézó, Jardinette Kertvendéglő, Bonne Chance Restaurant & Hotel, Yes, Chef!, Smúz Café, Placc Café, Helloanyu, Hatpöttyös Étterem, Szatyros catering, a Prezi üzemi bisztrója), nem fogunk pálmaolajjal találkozni, hiszen ez a minősítés egyik feltétele.

(Design: Kőfarafó Anna)

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére