Profi tippek a tökéletes szemöldökhöz

A tökéletes szemöldök kialakításának megvannak fortélyai…

 

Továbbra is vezető sminktrend a hangsúlyos szemöldök, kialakításakor sok előnyös, azonban legalább ugyanannyi előnytelen megoldást is látunk. A szemöldök keretet ad a szemnek, kiemeli – vagy éppen elnyomja – a szemformát és ezzel együtt a tekintetet.

Ahhoz, hogy arckifejezésünk harmonikus legyen, a szemöldök megformálásakor figyelembe kell venni néhány szempontot.

 

A szemöldök formázása

 

– Alapszabály, hogy csak a szemöldök természetes vonala alatti szálak eltávolításával formázzunk! A szálakat növekedés irányában, egyesével húzzuk ki, miközben a bőrt két ujjal kissé szétfeszítjük (így kevésbé fájdalmas a művelet).

– Ha a szemöldök rögtön az orrnyereg vonalában kezdődik, a belső végét tanácsos kissé megkurtítani. Helyezzünk egy ceruzát az orr mellé, függőlegesen; a szemöldöknek a ceruza melletti pontban kellene kezdődnie. A szemöldökív legmagasabb pontjának megállapításához tegyük a ceruzát a szem külső sarkához: a szemöldök ívének ideális kicsúcsosodása az a pont, ahol a ceruza keresztezi a szemöldökcsontot.

– Ha a szemöldök külső, elvékonyodó része túlságosan lefelé, az arccsont felé tart, idősebbnek és fáradtabbnak tűnik az arc. Hogy ezt ellensúlyozzuk, meg kell ritkítani a külső végét. Ettől optikailag nagyobbnak tűnik a szemöldökcsont és a szemöldök közti terület, és megnyílik a tekintet. A művelet végén ne felejtsük el áttörölni a területet 70 százalékos alkohollal, megelőzendő a szőrtüszők gyulladását.

 

A szemöldök festése

 

Van, aki kozmetikusára bízza ezt a műveletet, de a kozmetikákban használatos festékek általában sötétek (barna, grafit, fekete), amelyek nem minden hajszínnel harmonizálnak. A szőke vagy élénkvörös árnyalatú haj mellet a sötétbarna szemöldök mesterkéltnek hat, keményíti a vonásokat! Otthoni sminkkel finomabb árnyalatokat, természetesebb hatást érhetünk el, és lehetőségünk van a színt mindenkori hajszínünkhöz, sminkünkhöz igazítani.

– Ha ceruzát használunk, dolgozzunk rövid vonalkákkal, mintha szőrszálakat rajzolnánk. Nem kell feltétlenül szemöldökceruzát vásárolnunk – a megfelelő árnyalatú szemhéjpúder és egy keskeny ecset segítségével szép, természetes hatás érhető el.

– A szemöldök festésekor először színezzük az ívét, majd kifelé haladva fokozatosan dolgozzuk el a festéket. Utána színezzük a belső, orr felőli végét és az ív felé dolgozzuk el a festéket. A szemöldök belső része egy kicsit halványabb és kevésbé megrajzolt legyen, mint az ív.

– Gondosan dolgozzuk el a festéket egy szemöldökfestő ecset vagy szivacsos applikátor segítségével. Ha a végeredmény túl sötétnek hat, puffnival vagy vattakoronggal nyomjunk rá egy kis porpúdert.

– Ha alacsony homlokunk vagy mélyen ülő szemeink vannak, ajánlatos világosabb színnel festeni a szemöldököt. Ez magasabbnak láttatja a homlokot és a szemeket optikailag is kiemeli. A szemöldök sötétebb árnyalatra való festésével az ellenkező hatást érjük el – alacsonyabbnak hat a homlok.

 

Milyen színe legyen a szemöldöknek? 

Hajszín: sötétbarna
Szemöldökszín: közepesen sötét a hajszínnel egyező vagy egy árnyalattal világosabb.

Hajszín: középbarna
Szemöldökszín: szőke a hamuszőke, mogyoró és a világosbarna árnyalatai.

Hajszín: szőke
Szemöldök: sötétszőke, hamuszőke, középbarna.

Hajszín: vörös
Szemöldökszín: meleg világosbarna és bronzos, vörösesbarna árnyalatok (sohasem vörös!).

Hajszín: fekete
Szemöldökszín: mahagónitól a füstszínűig (sohasem fekete!).

Hajszín: ősz
Szemöldökszín: szürke.

 

A szemöldök ápolása 

A fényes, egészséges szőrszálakat könnyebb formázni. Ennek érdekében esténként, az arcbőr tisztítását követően simítsuk át szemöldökünket vitaminos olajjal (olívaolaj is tökéletesen megfelel a célnak). Ha a szemöldökünk természetes színével elégedettek vagyunk, elég egy kis átlátszó zselével formára fésülni. Kifejezetten a szemöldök formázására is kaphatók zselék – ezekben ápoló anyagok is találhatók, melyek rendszeres használat mellett kondicionálják a becses szőrszálakat.

Bővebben lásd: Rúzs és Más