Citroën Spacetourer: Az igazi csapatjátékos (X)

Ha bérlünk, jó kis alkalmi útitársnak bizonyul.

 

Bizonyára mindenki életében adódik olyan helyzet, hogy olyan járműre lenne szüksége, amely lehetőleg több, mint ötszemélyes. Ez kifejezetten olyankor előny, amikor hosszú útra indulnánk a családdal, egy baráti társasággal, és nem szeretnénk megbontani a társaságot, hiszen a rohanó hétköznapok miatt az utazással eltöltött időt is érdemes együtt eltölteni.

Ilyenkor érdemes megfontolnunk az autóbérlés lehetőségét, hiszen, ha többen vagyunk nem csak praktikusabb, de még költséghatékonyabbak is lehetünk. Problémánkra megoldást együttműködő partnerünk, a Sixt rent a car nyújtott ismét, melynek csapata nem is akármilyen kisbuszt bocsátott rendelkezésünkre.

 

Ahogy kitöltöttük a papírokat, amely mindössze néhány percet vett igénybe, az autó a budapesti Váci úti Sixt-iroda előtt várta, hogy birtokba vegyük. A Citroën Spacetourer luxusbuszát kaptuk útitársnak, mely figyelmet érdemel. Amikor a fekete szépség kikanyarodott a parkolóból, azonnal szemet szúrt szúrós tekintete. Ez köszönhető a LED-es helyzetjelzőknek, amelyek meglehetősen karakteres arculatot nyújtanak számára. A volánnál a sofőr másodpercek alatt mindent megtalál, melyre a közlekedés során szüksége lehet, de az átvételkor is kaptunk néhány hasznos tanácsot. Elsősorban az automata váltóra hívták fel a figyelmet.

 

Első lépésként összegyűjtöttük a csapat többi tagját, akik már várakoztak a város különböző pontjain. Meglehetősen stílusosan lehet megérkezni e szépséggel, mely tele van praktikus megoldásokkal. Ilyenek például a belülről elektromoson nyitható oldalajtók, amelyek gombnyomásra nyílnak és záródnak. A fotel méretű bőrülések nagyban erősitik az autó prémium mivoltát, a panoráma üvegtető pedig gondoskodik a szabadság érzéséről az utastérben. Mi hat fővel vettük igénybe az egyébként hétszemélyes kisbuszt, amelyben bőven elfértünk volna még akkor is, ha mindenki hozott volna csomagot az utastérbe.

 

Teljesen lenyűgözte az utasokat a luxusbusz, és záporoztak a kérdések. Hogyan lehet ilyenhez hozzájutni, milyen feltételekkel lehet bérelni, miket kapunk hozzá a bérlés során. Igazán ilyenkor gondolja végig az ember, hogy mennyire praktikus is a bérlés. Hiszen, ad hoc adódhat olyan helyzet, amit gyorsan kell megoldani, és csupán annyi a teendőnk, hogy felvesszük a kapcsolatot a Sixt ügyfélszolgálatával vagy tájékozódunk a weboldalukon. Az autók egy része vagy a Váci úton, vagy a reptéren van, mozgatásukat villámgyorsan tudják intézni, a bérlő igényei szerint.

 

Nem kell bajlódni a matricavásárlással vagy a tankolással, hiszen minden autó rendelkezik országos matricával, és teli tankkal kapjuk meg őket. A flottát nézve csupa új autó kap helyet a parkolóban, minden verzió legalább közepesen, de inkább nagyon jól felszerelt.

Visszakanyarodva az utunkra, mi Szeged felé vettük az irányt, ami azt jelentette, hogy nagyrészt autópályán közlekedtünk, ahol könnyedén tartottuk az iramot a személyautókkal. A 2 literes dízel erőforrás megközelítőleg 200 lóereje mindenben partner volt, és mindezt szinte hangtalanul tette. Az automata váltó kényelme megfizethetetlen. Ekkora létszám esetében számolni kell azzal, hogy több tárolórekeszre lehet szükség, de a Citroën ebben is tökéletes partnernek bizonyult.

 

E luxus kisbusz szemrebbenés nélkül felveszi a versenyt a személyautók kényelmével, a funkcionalitás szempontjából pedig bőven meghaladja őket. Ami pedig a fogyasztás illeti, átlagosan, 100 kilométerenként nem haladta meg a 9 litert, amit ha elosztunk hat–hét utasra, és belekalkuláljuk, hogy mindössze egy autópályamatricát kell vásárolnunk – amit ráadásul megkapunk a Sixttől –, akkor rájövünk, hogy igencsak megéri a bérlés.

 

Arról nem is szólva, hogy az együtt töltött nap mindenkit feltöltött, hiszen ritka az a pillanat, amikor mindenki egyszerre ráér. E közösségi nap értéke pénzben nem is mérhető.

Az biztos, hogy mi máskor is ezt a megoldást fogjuk választani, ha többünknek kell egyszerre egy távoli helyre utaznunk.

A Sixt rent a car autókategóriái itt!

 (Az írás megszületéséért köszönet a Sixt rent a carnak.)