Ismét behajózik a Titanic

25. alkalommal rendezik meg Budapesten a cool nemzetközi filmfesztivált – „csak itt, csak most” alkotásokkal.

 

Hét helyszínen rendezik meg 2018. április 4-e és 13-a meg Magyarország egyik legnagyobb filmes eseményét, Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, mely 2005 óta versenyfesztiválként is működik.

Az alternatív, szerzői filmeket előtérbe helyező eseményre a szervezők a szokásosnál is sokszínűbb válogatást kínálnak a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból, több meglepetésvendéggel és Bogdán Árpád Genezis című filmjének premier előtti vetítésével. (A mű a Berlinálén mutatkozott be; a következő fotó: jelenet a műből.)

 

Idén 45 filmet láthat a közönség, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait. A fesztivál idei vendége Izland lesz, de jönnek iráni, indonéz, lengyel, szerb, kazah és brazil produkciók is, valamint a Hullák a napon című belga thriller és Andrus Kivirähk Ördöngös idők című regényének filmfeldolgozása.

 

Premier előtt olyan filmeket nézhet meg a közönség, mint a Veszett vidék című ausztrál dráma vagy A bosszú című francia női thriller, Coralie Fargeat rendezésében (fenti kép). Wes Anderson a Kutyák szigete című új filmjéért a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét nyerte a Berlini Filmfesztiválon 2018. február derekán. A kritikusok által is méltatott animációs film magyarországi debütálása szintén a fesztiválon lesz, mielőtt a magyar mozik május 3-tól műsorukra tűznék.

Csak az idei Titanicon lesz látható többek között az A Ghost Story az Oscar-díjas Casey Affleckkel a főszerepben, vagy Chloé Zhao a világ számos filmfesztiválján – többek között Cannes-ban is – díjat nyert The Rider című alkotása (alsó kép).

 

A Titanic végleges programja március közepétől elérhető a Titanic hivatalos weboldalán.