Now Reading
Tornacipős New York

Tornacipős New York

Barangolás a Broadwaytől Greenwich Village-ig.

 

Aki csak egyszer hosszasan gyalogol Északról Délre a Broadway 24 kilométerén, nemcsak arra jön rá, hogy hányféle New York létezik, hanem arra is, hogy sürgősen vennie kell egy tornacipőt.

Persze hozhatott is volna magával, de ez ár/érték arányt tekintve hiba. Mert az edzőcipők metropoliszában sokkal színesebb választékból válogathatunk. És mégiscsak más hazajönni egy fehér Donna Karan edzőcipővel, mint anélkül. Igen, a leghíresebb divatházak is kedvtelve terveznek efféle szabadidős lábravalót, főleg azért, mert tudják, a New Yorkerek nemcsak sportoláshoz, hanem mindenhez hordják. A hivatalba is ebben mennek: elegáns kosztüm, fehér edzőcipő. Ezért is praktikus a nagy, vállra akasztható shopper női válltáska, mert jól elfér benne a tűsarkú váltócipő.

Ha a lassú tangótempóban kanyargó Broadwayt elhagyjuk a Central Parkot átszelő Crosstown busszal, máris az Ötödik sugárúton vagyunk. A park sarkán elegáns márkaboltok, designer ruhák acélezüst fűzős cipőkkel, a talpuk pont, mint egy kosaras lábbeli. Amikor felkaptatunk a Mertopolitan Múzeum lépcsősorán, tökéletes tárlatot kapunk az edzőcipő-kollekcióból – a múzeumlátogatókon bemutatva. Odabent végigtalpaljuk az egyiptomi részleget, esetleg a 2018. február közepéig nyitva tartó Michelangelo-kiállítást, vagy akinek jól beleégett A sikoly című léleknyugtalanító kép a retinájába, felveheti a programjába Edvard Munch időszaki tárlatát is.

S ha később egy közhelyes hot doggal meg egy még unalmasabb kólával betévedünk a múzeum mögött a Central Parkba megpihenni, megértjük, miért New Yorkban született meg az egyik legtartósabb street fashion, a tornacipő.  Jó nagy foltokban lapos gránitsziklahátak emelkednek ki a zöldből. Manhattan több millió éves sziklatömbre épült. Hát ezért sokkal keményebb itt a járda, mint más városokban. Nagyobbat koppan a talp, s vele rezdül boka, a láb minden lépésnél. Viccnek hangzik, mert mitől lenne egy járda más, mint egyéb járdák. De nem mosolygunk, ha két nap New York-járás után beáll a derekunk, vagy fájón feszít a vádlink.

Az Ötödik sugárúton konokul gyalogolva, vagy könnyített tornaként metrózva irány a kevésbé jólfésült Dél. A Union Square tele fiatalokkal. Sakkozók, minden korosztályból, utcazenészek, kutyasétáltatók, mutatványosok, használtkönyv-árusok. Ez a gurmanok tere is. A város legizgalmasabb és legjobb zöldség-, gyümölcs-, sajt-, hal-, fűszernövény- és fagomba- (vásárlót nem látni, de sok az érdeklődő) piaca van itt. Minden második nő fekete leggingsben és persze edzőcipőben válogat a friss áruból. A legtöbb férfi is tornacipőben jár. Hihetetlenül jól mutat például a hajóméretű, fehér, magas szárú példány a fehér felsőben sakkozó óriás fekete férfin, az aranyszínű tornacipő a térdnél tervezetten szakadt farmeros nőn és a piros a fekete tüllszoknyás lányon. Ebben a városban semmin sem kell meglepődni, a földig érő, kockás vagy apró virágos, bő ruhát viselő, főkötős vallási kórus tagjain sem, akik a metró utasait pallérozzák dalaikkal. Öltözetük mintha az Észak és Dél háborújából maradt volna itt, s hozzá mind 21. századi edzőcipőt viselnek.

A téren található két bolt, két különböző világmárkáé. Lehet választani: van piros, lila, pink, textilutánzatú rózsás, vagy arany-, ezüstszállal átszőtt, tört mintás türkiz, strasszal díszített és korrekt fekete, bőrből varrott, fehér talppal. De ha ez sem elég, üljünk fel a 14. utcán nyugatra tartó buszra. A Greenwich Village-ben sétáljunk el puhaléptű edzőcipőnkben az új Whitney-be, az amerikai művészet nem oly rég felépült épületébe.  Nem csak azért, mert csupa ismerős fogad: James Dean- vagy Madonna-portré, Andy Warhol-festmények, és ami új, az is valahogy ismerősnek hat. És nem csupán azért, mert az egyik legpompásabb kilátás a múzeum teraszairól nyílik Dél-Manhattanre, hanem mert itt művészi rangra emelkedett a város jelképévé avanzsált edzőcipő. Gary Simmons 1993-as alkotásán nyolc pár sorakozik belőle, tetőtől talpig aranyszínű lemezekkel borítva.

BCOOL-tippek

1. Union Square Market: nyitva hétfő, szerda péntek, szombat. Az árusok rendszeresen kóstoltatják portékáikat. Órákat el lehet itt tölteni.

2. Metropolitan Museum: a belépőjegy annyi, amennyit szánunk rá. A múzeum kérése, hogy legyünk nagyvonalúak, egy felnőtt legalább 25 dollárt szurkoljon le a jegyért. A Michelangelo-kiállítás 2018. február 12-ig, Edvard Munché február 4-ig tart nyitva.

See Also

3. A Whitney Museum mögött meghagyták a régi New York-i magasvasút egy hosszabb szakaszát, és a város egyik legkellemesebb, csupazöld sétáló- és pihenőhelyét alakították ki. A High Line rendszeres szabadtéri programok helyszíne is.

4. 2018 májusától ismét közvetlenül repülhetünk Budapestről New Yorkba: a lengyel LOT légitársaság Boeing 787 Dreamliner gépei hetente négyszer, hétfőn, csütörtökön, pénteken és vasárnap, dél körül szállnak fel a magyar fővárosból.

a lengyel LOT légitársaság Boeing 787 Dreamliner gépei hetente négyszer, hétfőn, csütörtökön, pénteken és vasárnap, dél körül szállnak fel a magyar fővárosból.

(Fotók: Völgyi Vera: 3., 4., 5., Falus Fruzsina: 1., 2.)

A Vacation Travel Guide | Expedia YouTube-videója New Yorkról:

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére