spot_imgspot_img
spot_img

8 lenyűgöző szabadtéri színház a nagyvilágból

-

Article Top Ad (AdSense)

A fülledt nyári estéken talán az egyik legjobb szórakozás egy szabadtéri színházban leülni a csillagos ég alá és élvezni a jobbnál-jobb előadásokat. Szerencsére a nagyvilágban  lenyűgőző színházak várnak ránk, amelyeket érdemes megnézni, ha már úgyis arrafelé járunk.

A legnagyobb természetes amfiteátrumoktól kezdve a tengerparton fekvő színházakon át lenyűgöző erdei színházakig élvezhetjük a nyár legszórakoztatóbb kultúrális pillanatait.

Taormina, Szicília

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Traveltaormina (@traveltaormina) által megosztott bejegyzés

Az első görög hódítók az i.e. 8. században érkeztek a szicíliai Taormina partjaira. Ők  építették fel ezt a zseniális remekművet i.e. 3. században, amelyben korábban gladiátorok küzdöttek, és amelynek a romjai között ma is előadásokat tartanak. A tengerre néző domboldalba faragott amfiteátrum a távolban emelkedő Etna látványával páratlan látványt nyújt, fantasztikus atmoszférájával és akusztikájával drámai produkciók, koncertek és filmfesztiválok tökéletes helyszíne.

Vondelpark Szabadtéri Színház, Amsterdam

Az 1860-ban megnyitott Vondelpark Amsterdam legnagyobb városi parkja. Leginkább az 1960-70-es években vált népszerűvé, amikor a hippikultúra a tetőfokára hágott Hollandiában is. Itt rendezték meg a híres Vondelpark Partikat, ahol zenéltek és különböző performanszokat tartottak, és amely különlegességénél fogva már akkor rengeteg látogatót vonzott. A nyolcvanas években épült fel itt az a szabadtéri színház, amely rengeteg show műsornak, színházi és gyerekelőadásnak és koncertnek ad azóta is otthont.

Regent’s Park, London

A 160 hektáros hatalmas parknak híres történelme van, és mint minden más park ez is nagyszerű sport és szabadidős lehetőséget tartogat. A legfényesebben mégis talán az itt helyet kapó szabadtéri színház ragyog. Az 1932-ben alapított díjnyertes színház a város egyik legnagyobb színháza és a dráma rajongók kedvenc helyszíne májustól szeptemberig, ahol évről-évre olyan grandiózus előadásokat mutatnak be, mint a Jézus Krisztus Szupersztár, az Evita vagy a Muzsika hangja.

Toga Szabadtéri Színház, Toyama, Japán

toga-japán-szabadtéri színház
Fotó: flickr.com

A Toga Art Parkot a színházak mekkájaként tartják számon. A Japán középső részén található hegyek között megbújó szórakoztató központ nem kevesebb, mint 7 színházat foglal magában.  A színházigazgató Tadashi Suzuki 1982-ben felkérte Arata Isozaki építészt, hogy a görög amfiteátrumok mintájára tervezzen egy komplexumot, amelyhez a hegyek és a tó szolgálnak háttérként, és ahol a színpadi fények a táj kihangúlyozására szolgálnak. Azóta is itt kerül megrendezésre Japán első nemzetközi színházfesztiválja, a Toga Art Festival.

Minack Színház, Cornwall, Anglia

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Minack Theatre (@minacktheatre) által megosztott bejegyzés

Kétségtelenül nincs másik színház amely szebb helyen lenne, mint a Minack Színház a dél-nyugat angliai Cornwall partjainál. A legenda szerint miután a helyiek az itteni réten  előadták Shekaespeare Szentivánéji Álom című darabját, egy Rowena Cade nevű hölgy felajánlotta kertjét a további előadásokra, mint sokkal alkalmasabb helyszínt. Cade kisasszony és kertésze 1931 telén fogta magát és rögtönzött csapatát és készített egy teraszt rajta ülőalkalmatosságokkal. Az első előadásra 1932-ben került sor: A vihar című komédiához tökéletes helyszínként szolgált a tenger és hatalmas sikert aratott. A színházra szomjazó nézők még most majd’ száz évvel később is tavasztól őszig élvezhetik a páratlan díszletet és a fantasztikus előadásokat.

Corral de Comedias, Almagro, Spanyolország

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Spain (@spain) által megosztott bejegyzés

Az 1628-ban Leonardo de Oviedo építette remekmű Spanyolország középső részén található. A  „színházi udvar” (corral de comedias) egy tipikusan spanyol találmány. A spanyol aranykorban a 16. század elején ezek az udvarok nagyon népszerű színházi előadások helyszínévé váltak, abban az országban, ahol színház különös jelentőséggel bírt. Az Almagro Színházi Udvar az egyike azoknak, amely legjobban megőrizte eredeti formáját és éppen úgy néz ki, ahogyan a 16-17. században.

Arneson Folyó Színház, San Antonio, USA

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Visit San Antonio (@visitsanantonio) által megosztott bejegyzés

Az nyolcszáz ülőhelyes amfiteátrumot 1939 és 1941 között építették a festői San Antonio folyó partjára. Egyediségét nem csak a víz mentén elfoglalt helyzetének köszönheti,  hanem annak is, hogy ugyanez a folyó természetes módon osztja két részre osztja az előadások terét, amelyet egy rajta átívelő kecses kőhíd köt össze. A színpad a folyó északi oldalán van, a közönség pedig a déli oldalon a fűvel borított lépcsőn kapott helyet. A színházat egész évben a legkülönbözőbb előadásokra használják, rendeznek itt esküvőt, fesztiválokat, koncerteket, opera és színházi elődásokat is.

Epidaurosz, Peloponnészosz, Görögország

Figyelemre méltó akusztikával bír ez a IV. században épült ókori görög színház:akik már láttak itt egy előadást azt mondják, hogy a 14.000 ülés bármelyikéből akár még egy könnycsepp cseppenését a színpadon is hallani lehet. A Cynortion-hegy nyugati oldalába épült amfiteátrum az olajfaligetekkel tarkított Peloponnészoszi-félszigetre néz, és az ókori színházak egyik legékesebb példája, ahol napjainkban is sokféle előadást tekinthetünk meg. A színház egyébként alig pár perc sétára van a tengerparttól…

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

8 világhíres táncos, akitől szebb lett a világ

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!