72 éves a Ferihegyi repülőtér

-

72 évvel ezelőtt, 1950. május 7-én adták át a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret , amelynek története sokkal izgalmasabb, mint az elsőre gondolnánk.

A Feri

Ma már Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérként ismerjük, de a korábbi Ferihegyi Repülőtér Mayerffy Xavér Ferencről kapta a nevét, aki még az 1700 években települt Magyarországra, és a Vecsés és Rákoshegy környéki dombokon szőlőt kezdett termeszteni. Feri oly nagy népszerűségnek örvendett, hogy a helyiek elnevezték a területet Ferihegynek.

Budaörsi repülőtér

A XX. század elején még Rákosmező volt a hazai repülés és a kísérlezető kedvű pilóták közkedvelt helyszíne, majd a 30-as évekre az 1100 méteres füves kifutópályával rendelkező Budaörsi repülőtér lett a hazai légiközlekedés központja. A gyors fejlődés következtében azonban néhány év elteltével már kicsinek bizonyult, új helyszínt kellett keresni a repülők számára.

Nagy tervek

1939-ben megindult a tervezés, sőt 1942-ben az építkezés is megkezdődött, de a II. világháború fájdalmasan közbeszólt: 1944-ben a szövetséges erők 800 tonna bombát dobtak a területre. A romos repülőtér újjáépítéséről 1947-ben döntöttek, és rövidesen megkezdődött az építkezés. Végül 1950. május 7-én került sor az ünnepélyes átadásra. Eleinte csak Románia, Prága, Szófia és Varsó repülőtereire közlekedtek rendszeres járatok, majd 1956 nyarán elindult az első bécsi, majd 1957-ben az első amszterdami járat. 1983  és 1985 között megépült a 2. Terminál, de a fejlesztések folyamatosan tartanak: 2011-ben elkészült SkyCourt, amelynek emeletén és galériáján bevásárló és vendéglátó központ is helyet kapott.

Új nevét Liszt Ferenc 200. születésnapja alkalmából kapta, innentől kezdve a repülőtér új elnevezése: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.

repülőtér
munkaszolgálatosok és parancsnokuk a repülőtér építésekor 1944-ben. Fotó: Fortepan/ A R

 

ferihegyi-repülőtér
A repülőtér átadása. Az első sor szélén Bebrits Lajos közlekedés- és postaügyi miniszter, mögötte Vas Zoltán az Országos Tervhivatal elnöke sötét öltönyben, szemüveggel.Fortepan / UVATERV

repülőtér külső
A repülőtér átadásakor. Fotó: UVATERV/Fortepan

repülőtér-váró
A repülőtér várócsarnoka 1950-ben. Fotó: UVATERV/Fortepan

repülőtér-montand-signoret
Simone Signoret és Yves Montand érkezése 1957-ben. Fotó: Bauer Sándor/Fortepan

repülőtér-manökenek
Orosz manökenek érkezése 1958-ban. Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György/Fortepan

repülőtér
A felvétel a magyar olimpikonok első csoportjának Tókióba indulásakor, 1964. szeptember 22-én készült. Fotó: Bojár Sándor /Fortepan

repülőtér
parkoló a forgalmi épület és a Ferihegyi repülőtérre vezető út között 1977-ben. Fotó: Bojár Sándor/Fortepan

-repülőtér
A 2-es Terminál 1989-ben. Fotó: Kölcsényi Zoltán/Fortepan

repülőtér
2-es Terminál 1989-ben. Fotó: Kölcsényi Zoltán/Fortepan

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!