7 meglepő tény a Harry Potter filmek szülinapos sztárjáról

-

December 10-én ünnepli születésnapját a Shakespeare-színészből vált világsztárrá Kenneth Branagh. Számos szerepe után a rajongók nagy örömére ő alakíthatta a Gilderoy Lochartot a Harry Potter széria második részében. Lássuk, milyen érdekességeket tudhatunk még a szőke, ír származású színészről!

1. A londoni Királyi Színművészeti Akadémián tanult, és 2015 óta az elnöke is az intézménynek.

2. Branagh kölcsönözte hangját Hamletnek, és Cyrano de Bergeracnak és Edmundnak a Lear királyból a a BBC rádióműsoraiban.

3. A Harry Potter szériában nem csak ő, hanem mindkét exe, Emma Thompson és Helena Boham-Carter is szerepelt.

Korábbi szerelmével, Emma Thompsonnal több filmben is játszottak együtt (Fotó: Flickr)

3. Branagh számos BBC dokumentumfilm-sorozat narrátora volt, köztük a Discovery Channel csatornán vetített Szörnyek bolygója és a Szörnyek a Földön című sorozatokban.

4. Kenneth Branagh részt vett a 2012-es nyári olimpia megnyitó ünnepségén, ahol Isambard Kingdom Brunel szerepét öltötte magára az ipari forradalom zűrzavaros időszakából. Beszédében Shakespeare A vihar című művéből idézett.

A Shakckleton című dokumentumfilm – sorozatban a híres sarkvidéki expedíció vezetőjét alakította (Fotó: IMDB)

5. A színész több hangoskönyvet is kiadott, többek között például C. S. Lewistól A mágus unokaöccse és Joseph Conradtól a Sötétség szíve című műveket.

6. Szülőhazájában, Írországban, 2020-ban felkerült a top 20 legjobb ír filmszínészeinek listájára.

Részlet a Belfast című filmből (Fotó: Mafab)

7. A Belfast (2021) félig önéletrajzi vígjáték-drámájáért Branagh-t jelölték a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjra, és elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyv díját. Ezzel ő lett az első személy, akit hét különböző kategóriában jelöltek az Oscar-díjra, megelőzve Walt Disney-t, George Clooney-t és Alfonso Cuarónt, akik mindegyike hat kategóriában kapott csak jelölést.

A Níluson túl: Kenneth Branagh legendás szerepei

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!