7 gyakori szerelemtípus

-

A szenvedély, az intimitás, az elköteleződés a 3 legmeghatározóbb tényező a szerelemben Robert Sternberg amerikai pszichológus szerint. Sternberg szerelem-háromszög-elmélete szerint e három összetevő alapján különféle kapcsolódási módok ismerhetők fel. Az elmélete alapján 7 gyakori szerelemtípust tud megkülönböztetni.

 

A korai mintáink és a kötődési típusunk meghatározó

Mint annyi minden mást, így a kötődéssel, a szeretet kifejezésével kapcsolatos mintákat is a gyerekkorban kapjuk. A tudatalattinkban olyan élményeket, reakciókat őrzünk, amik akaratlanul is befolyásolják a párválasztásunkat és a párkapcsolati mintázatainkat is. Nagyon korai életszakaszunkban megtanuljuk, hogy mit várhatunk el a szüleinktől, hogyan kapunk gondoskodást, figyelmet. Ezek a korai mintázatok meghatározzák a párkapcsolathoz, a társhoz való hozzáállásunkat, és azt is, hogy hogyan mutatjuk ki a szeretetünket a másik felé.

A kötődési típusokról ebben a cikkünkben részletesebben is olvashatsz: kötődéseink

7 gyakori szerelemtípus
A tudatalattinkban olyan élményeket, reakciókat őrzünk, amik akaratlanul is befolyásolják a párválasztásunkat és a párkapcsolati mintázatainkat is. kép: unsplash.com/carly-rae-hobbins

Beleég az emlékeinkbe továbbá az is, hogy milyenek a szerepek a családon belül, ki hogyan definiálja, értelmezi magát a párjához képest, tisztelik-e egymást a felek. Nem is gondolnánk, hogy ezek néha felülírhatatlanul kódolódnak bennünk.

Az is fontos, hogy mely életszakaszunkban vagyunk, ki a másik, akihez kapcsolódunk, és a kapcsolatnak milyen realitása, jövőképe van.

Intimitás-szenvedély-elköteleződés hármasa

Robert Sternberg szerelemtípus-meghatározó modellje az intimitás, a szenvedély és az elköteleződés komponenséből áll, illetve ezek az alapdimenziók. Az intimitás azt jelzi, hogy mennyire engedi közel magához az ember a másikat, mennyire képes vagy akar megnyílni. A szenvedélyt a szexualitás, és a jól működő kémia pörgeti. A szenvedély hiánya pedig természetesen más dimenziókat nyit meg a kapcsolatban. Az elköteleződés hiánya, megléte és mértéke pedig a közös célok, közös ügyek, közös jövő lehetősége miatt fontos tényező. A szerelemtípusok ezen elmélet szerint 7  csoportba oszthatóak.

7 szerelemtípus

Langyos szerelemnek, szebb kifejezéssel élve szeretetnek nevezik, ha van intimitás a két fél közt, a kapcsolatban működik a bizalom, de nincs szenvedély, tűz, lángolás. Emellett az elköteleződésre, a közös terhek cipelésére való hajlandóság sincs meg. A pár tagjai boldogok egymás közelében, de nincsenek nagy, elsöprő erejű összebújások és nagyívű közös tervek sem.

Vak szerelemnek azt a szerelmi viszonyt nevezi a pszichológus, amikor a szenvedély és az elköteleződésre való hajlandóság is magas, de nincs meg a kellő intimitás és bizalom a pár tagjai közt. A kapcsolat emiatt nem stabil.

Fellobbanó szerelem, ha szenvedély van, de a többi tényező nem játszik szerepet. Forró viszonyként is emlegetik a pusztán nemiség örömeit szem előtt tartó, elköteleződéstől mentes kapcsolatot. Nincsenek nagy ígéretek, nincs közös jövőkép, mégis hatalmas energiákat mozgathat meg  az együttlét felekben. Ez a szerelemtípus akkor válik  kellemetlenné, ha a két ember közül az egyik többet vár, mélyebb kapcsolatot remél.

Az üres szerelem esetében a partnerek erősen elköteleződtek egymás mellett, ám roppant alacsony hőfokon égnek, nincs szenvedély és intimitás. Jó barátokként segítik egymást, jól funkcionálnak együtt, de a három tényezőből kettőt nem élnek meg mélyen.

7 szerelemtípus
Fontos, hogy mely életszakaszunkban vagyunk, ki a másik, akivel kapcsolódunk, és a kapcsolatnak milyen realitása, jövőképe van. kép: unsplash.com/scott-broome

Romantikus szerelem esetében a szenvedély és az intimitás erősen jelen van a kapcsolatban, az elköteleződés kevésbé. A pár tagjai szinte minden idejüket együtt akarják tölteni, csodálattal nézik a másik arcát, testét, de a jövőre vonatkozó ügyek még nincsenek terítéken.

Társszerelmet élnek meg a pár tagjai akkor, amikor az intimitás és az elköteleződés erős két ember közt, de a szenvedélynek már nincs túl nagy szerepe. A napi rutin, a beállt szerepek és feladatok mellett a heves izzásnak már nincs túl sok nyoma.  Érthető, hogy lankad a vágy egy hosszabb távon már jól működő, bejáratott kapcsolatban, ahol a pár már társ. Ám a szenvedélynek is fel kell néha ébrednie a lelkesítő, újabb energiák megélése miatt is.

Beteljesült szerelem az a szerelemtípus, ahol a három alapkomponens egyszerre van jelen. A szeretet, az összetartozás vágya is mozgatja a párt, és a szerelmi láng is lobog, az érzés erős, intenzív.

Jó és építő tud lenni, ha átlátjuk, esetleg a fentiek alapján definiáljuk a saját szerelmi viszonyainkat, de a szerelemben az a csodálatos, hogy mindig tanít, ad valamit.
Ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Ezért erősíti a köteléket a párok közt a szeretetnyelv ismerete

Így áll össze a szerelemtérképed

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!