spot_imgspot_img
spot_img

6,9 millió kismama éhezik

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy új jelentése szerint 2020 óta az akut alultápláltsággal küzdő terhes és szoptató nők száma – beleértve a serdülőkorú fiatal lányokat is – 5,5 millióról 6,9 millióra nőtt a globális élelmiszer- és táplálkozási válság által leginkább sújtott 12 országban.

Afganisztán, Burkina Faso, Csád, Etiópia, Kenya, Mali, Niger, Nigéria, Szomália, Dél-Szudán, Szudán és Jemen helyzetét tovább súlyosbítják a bizonytalan gazdasági körülmények, az éghajlatváltozás és többek között az ukrajnai háború következményeként is kialakuló globális élelmiszerválság. 

„Az éhezés milliókat taszít életveszélybe, beleértve az anyákat és gyermekeiket. A gyermekek alultápláltságának megelőzéséhez a serdülő lányok és nők megfelelő élelmiszer ellátását is meg kell oldanunk” – mondta az UNICEF ügyvezető igazgatója, Catherine Russell. „Ha sürgősen nem cselekszünk, a következmények több generációra is kihatnak majd.” 

A jelentés szerint – amely a valaha készített legrészletesebb kutatás a nők alultápláltságáról – több mint egy milliárd serdülő korú lány és nő nem jut elegendő táplálékhoz a világon, aminek következtében alacsony a testsúlyuk, vérszegények és vitaminhiányban is szenvednek. Az elégtelen táplálkozás gyenge immunitáshoz, lassú növekedéshez és akadályozott kognitív fejlődéshez vezethet, továbbá jelentősen növeli az életveszélyes szövődmények kockázatát a terhesség és a szülés idején. Mindez visszafordíthatatlan következményekkel jár mind az anyák, mind pedig a gyermekeik számára. Ezeknek a gyerekeknek sokkal kisebb esélyük van a túlélésre, az egészséges növekedésre és készségeik megfelelő fejlődésére, ami nagy mértékben megnehezíti későbbi felnőtt életük kialakítását és fenntartását is.  Ezen gyermekek felénél kimutatható, hogy a fejlődésben való visszamaradást az anyák terhesség és szoptatás ideje alatti alultápláltsága okozta.

Világszerte 51 millió 2 év alatti gyermek túl alacsony a korához képest és minden második közülük már a magzati időszak és a születés utáni első hat hónap alatt elmaradt kortársaitól, vagyis abban az 500 napos időszakban, amikor egy gyermek kizárólag anyai táplálásra szorul.

Az UNICEF nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy:

  • az éhínségtől szenvedő nők és a fiatal koruk miatt leginkább veszélyeztetett serdülő lányok minél előbb hozzáférjenek az egészséges, biztonságos és megfizethető élelmiszerekhez
  • elérhetőek legyenek számukra a mindennapi étkezéshez szükséges alapélelmiszerek, mint például a liszt, az olaj és a só
  • a fejlődő országokban élő, leginkább veszélyeztetett korosztály ingyenesen hozzáférjen az egészséges fejlődéshez szükséges élelmiszerekhez és étrendkiegészítőkhöz a várandóság és a szoptatás ideje alatt.

„Amikor egy nő vagy egy fiatal lány nem jut elegendő táplálékhoz, az állandósítja a nemi alapú egyenlőtlenséget” – mondta Russell. „Éhesen nem lehet megfelelő színvonalon tanulni, vagy dolgozni. Az életveszélyes egészségügyi szövődmények kockázata nő, különösen a terhesség ideje vagy a szülés alatt. Az alultáplált anyák nagy eséllyel alultáplált gyermekeknek adnak életet.  Ne legyen nemi alapú különbség az élelmiszerhez való hozzáférésben! Nincs vesztegetni való időnk.”

Kisbabát vársz? Ezt a magyar kismama appot mindenképp töltsd le!

Lehet-e kismamáknak hajat festeni?

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!