6 wellbeing megoldás, hogy jól érezd magad a bőrödben

-

A wellbeing azt jelenti, hogy jól érzed magad a bőrödben, elégedett vagy a körülötted lévő világgal és úgy általában jól működnek a hétköznapjaid. Ha egy egytől tízig tartó skálán osztályoznod kéne, hogy mennyire vagy boldog, hány pontot adnál magadnak? És mennyire vagy elégedett az életeddel? 

Az, hogy mennyire érezzük jól magunkat az életünkben és mennyire jó az általános közérzetünk annak nagyon fontos eleme az, hogy rugalmasak vagyunk és képesek vagyunk megbirkózni a mindennapok feszültségeivel. Az általános jóllétünkre sok minden hatással van, ezek közé tartozik a testmozgás, az étrend, az összetartozás érzése, az emberi kapcsolatok, a karrier, az öngondoskodás, a pénz, az, ahol élünk, és a céltudatosság.

Az élet sokszor hektikus, feszültségekkel és kihívásokkal teli, de ha időt szánuk rá, hogy javítsuk jóllétünket, az nem csak több boldog és elégedettebb embert eredményez, de egy boldogabb társadalmat is. Erre lehetnek megoldások az alábbiak:

Megoldás 1: Kapcsolódás más emberekhez

Minden nap tegyünk érte, hogy valamilyen formában kapcsolódni tudjunk a többi emberhez: családtagjainkhoz, barátainkhoz, ismerősökhöz, szomszédokhoz, kollégákhoz. Az iskolában, a munkahelyen, vagy bárhol a lakóhelyünk környékén. Az emberi kapcsolatok rengeteg lelki és mentális táplálékot adnak, boldogabbnak és elégedettebbnek érezzük magunkat. Mentális jóllétünkhöz szükségünk van minél több emberi kapcsolatra. Mindannyian szeretnénk több időt tölteni azokkal az emberekkel, akik fontosak számunkra, de néha az élet megnehezíti a dolgunkat. Ha rendszeresen kapcsolatban vagyunk egymással, az segíthet abban, hogy boldogabbnak és nagyobb biztonságban érezzük magunkat, mindezzel értelmet adva az életünknek.

Megoldás 2: Együttműködések

Annak ellenére, hogy a verseny sokkal látványosabb, mint egy együttműködés, a legújabb kutatások mind arra mutatnak, hogy a fejlődésnek szerves része kell legyen az együttműködés a magasabb szintű szervezetek létrehozása érdekében. Nagyon úgy tűnik, hogy ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a jelenkor legnagyobb kihívásaival az együttműködés egy új szintjére kell lépnünk.

Az erősen versengésre berendezkedett társadalmakban az emberek nem bíznak egymásban, aggódnak a biztonságuk miatt és folyamatosan arra törekszenek, hogy saját érdekeiket és társadalmi státuszukat támogassák ahelyett, hogy másokat is bevonnának, másokkal együttműködnének. Ezzel szemben az együttműködő társadalmakban az egyének bíznak egymásban és készek időt és energiát fordítani egymásra. Ez működésbe hozza a szolidaritás és a viszonosság ciklikusságát, amelynek eredménye a harmonikus emberi kapcsolatok.

szolidaritás
Fotó: Becca Tapert/unsplash.com

Megoldás 3: Szolidaritás előmozdítása

Korunkban is az embereknek számos kihívással kell szembesülni, amelyek közül az egyik leglényegesebb a három időskála összeegyeztetése. Ezek a rövid, a közép és a hosszútávok, amelyek mentén háromféle érdek helyezkedik el: a miénk, a hozzánk közel állóké és a többi egyén érdeke. Rövid távon reagálnunk kell a jelenlegi gazdaság azonnali igényeire, középtávon a boldogság keresés számít, míg hosszútávon a környezet és a jövő nemzedékének egészsége.

Jelenleg a gazdaság nagyon gyors ütemben fejlődik. Azok, akik jól élnek vonakodnak megváltoztatni életmódjukat a rászorulók érdekében és a elkövetkezendő generációk javára. Ezzel szemben a szegénységben élők nem csak arra törekszenek, amire jogszerűen szükségük van a tisztességes élethez, hanem a fogyasztói kultúrába való belépésre is. Ez mindenki arra kényszerít, hogy folyamatosan olyan anyagi dolgokat hajtson, amely valójában nincs is szüksége.

A boldogságot és az elégedettséget generációkban mérik, amely magában foglalja életterünket, karrierünket és családunkat. A boldogságunk nem csak a külső körülményektől függ, hanem hogy az elménk miként értelemezi a feltételeinket: boldogságnak vagy nyomorúságnak. Ami a környezetet illeti, napjainban az emberi tevékenységek által kiváltott ökológiai rendellenességek miatt a változások ritmusa folyamatosan gyorsul. Ez a sok teljesen új kihívás meglepte az embert.

Ha továbbra is a mennyiségek megszállottjai maradunk, a természeti erőforrások fogyasztása exponenciális mértékben fog növekedni, és 2050-re három Földre lesz szükségünk. Ami nincs. De vajon mit tudunk tenni? Csak egy egységes koncepció lehet az, ami kivezeti az emberiséget a gödörből. A szolidaritás az – vagyis, amikor másokat is számításba veszünk  – amely lehetővé teszi számunkra, hogy harmonikusan összekapcsoljuk rövid távon a gazdaság kihívásait, középtávon az életminőséget, hosszú távon pedig a jövő generációit.

Megoldás 4: Gondoskodni jó

Két probléma létezik, amelyet a homo economicus, vagyis a gazdasági ember (akinek egyetlen célja saját önös érdekeinek előmozdítása) soha nem fog tudni megoldani: a kollektív javak elosztását és a szegénység felszámolását. Ezeknek a problémáknak a megoldásához a gondoskodás és az önzetlenség hangját kell megteremtenünk. Mert adni és gondoskodni másokról jó dolog. Ehhez nem kell mást tenni, csak szétnézni, hol van szükség segítségre és jelentkezni. Azzal, ha adunk nem csak másoknak teszünk jót, de magunknak is. Ha valakinek adunk az időnkből az nagyon hasznos lehet a kapcsolatok megerősítése vagy újak létrehozása szempontjából.

wellbeing-nő
Fotó: Adam Winger/unsplash.com

Megoldás 5: Vedd észre a körülötted lévő világot!

A körülöttünk létező világ, illetve a saját érzéseink felismerése és azonosítása a tudatosság egyik lépcsőfoka. Nagyon könnyű a mindennapi életen végig rohanni anélkül, hogy néha megállnánk és szemügyre vennénk a körülöttünk lévő dolgokat és embereket. Figyelmet szentelni gondolatainknak és érzéseinknek, valamint a külső világnak javítja az általános jóllétünket. Amikor visszavisszük magunkat a jelen pillanatba az segíthet abban, hogy elkezdjük értékelni az élet egyszerű dolgait. Ez pedig lehetővé teszi a fókuszálást, vagyis, hogy egyszerre egy dologra koncentráljunk. Az önismeret és annak ismerete, hogy mi tesz boldoggá, idegessé, feszültté nagyon fontos abból a szempontból is, hogy jó és rossz időkben is gondoskodni tudjunk magunkról.

Megoldás 6: Holtig tartó tanulás

Mindig nagyon hasznos az új készségek elsajátítása és pozitívan befolyásolja a mentális egészségünket. Valaminek a megtanulása növeli az önbizalmat, erősíti az önbecsülést és egyfajta célt ad az életnek. A célok kitűzése és a velük való munka fontos szerepet játszik abban, ahogyan a tanulás befolyásolja a jóllétünket. Ráadásul a tanulás számos formája magában foglalja a másokkal való kapcsolatot, amely összeköt minket a különböző közösségekkel és társainkkal. Felnőtt fejjel elkezdeni megtanulni valami újat egyáltalán nem olyan ijesztő, mint amilyennek elsőre gondoljuk. Csak meg kell találni azt, ami érdekel.

Itt további érdekes olvasnivalót találsz a témában:

Megbeszélések a szabadban – a munkahelyi wellbeing új szintje

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!