spot_imgspot_img
spot_img

6 vészjósló jel, hogy mérgező kapcsolatban élsz

-

Article Top Ad (AdSense)

Tengernyi szakirodalom és cikk született már a mérgező emberi kapcsolatokról. Egy ilyen viszonyban az életerőnk elhagy, állandóan kimerültnek vagy boldogtalannak érezhetjük magunkat. Ha az alábbi jelek jellemzőek a kapcsolatunkra, érdemes elgondolkozni a jövőt illetően és megfelelő segítséget kérni – akár egy párterapeuta személyében. 

1. A bizalom hiánya

Ideális esetben a partnerünk egy olyan valaki, akire támaszkodhatunk, akinek megnyílhatunk és megmutathatjuk sebezhető oldalunkat is. Ez együtt jár egy bizonyos kiszolgáltatottsággal. El kell hinnünk, hogy a párunk nem fog visszaélni hiányosságainkkal, nem fogja szemünkre vetni hibáinkat és azok ellenére is szeretni fog. Bizalom nélkül ez nem lehetséges.

„Az egészséges kapcsolatok egyik fő ismérve, hogy mindkét fél hisz a kapcsolat stabilitásában, ez a biztonságérzet pedig megerősíti a pár közötti köteléket.” „Bizalom nélkül, nincs meg ez a biztonságérzet – kételkedni kezdünk párunk hűségében, lojalitásában, szeretetében. Innen pedig egyenes út vezet a mérgező kapcsolatokhoz.” – mondja Jeni Woodfin, a kaliforniai San Jose-i J. Woodfin Counseling terapeutája.

2. Passzív-agresszív viselkedés

Ez az egyenes kommunikáció teljes hiánya, ami szintén megmérgezi a kapcsolatot. Ilyenkor ahelyett, hogy párunk valamit egyenesen és hangosan kimondana, inkább körmönfont technikákkal és játszmákkal próbál a számára megfelelő útra terelni és elvárja, hogy magunktól találjuk ki azt, amire vágyik.

De előfordulhat az is, hogy ahelyett, hogy azt mondaná, hogy valójában mi zavarja vagy idegesíti, apró és kicsinyes módon áll bosszút egy olyan dologért, amiről a partnernek gyakorlatilag fogalma sincs – mivel nem lett közölve vele. Ide tartozik még az a helyzet is, amikor a ki nem mondott sértettség miatt folyamatosan bántjuk partnerünket, akinek fogalma sincs a probléma forrásáról.

Az ilyen kapcsolatban valamiért nem kényelmes a nyílt és egyértelmű kommunikáció. Előfordulhat, hogy félünk kifejezni haragunkat vagy bizonytalanságunkat a párunknak, mert félünk, hogy akkor elhagyna minket. Ez pedig szintén a bizalom hiányából fakad. Az ember soha nem érzi szükségét, hogy titkai legyenek, ha úgy érzi, hogy nem ítélik el vagy kritizálják az őszintesége miatt.

Passzív-agresszív kommunikációval csak mérgező lehet a kapcsolat | Fotó: Envato Elements

3. Gyakori érzelmi zsarolás

Ha kritikát fogalmazol meg pároddal szemben és erre a válasz általában zsarolás, akkor ideje elgondolkozni, hogy van-e a kapcsolatnak jövője. Általában a mérgező fél ilyenkor a szakítással fenyegetőzik, ezzel teljesen elnyomva a pár másik tagjának gondolatait, érzéseit és egyáltalán a bátorságot ahhoz, hogy legközelebb is megossza a gondolatait. A kapcsolat túszul ejtése érzelmi zsarolással jár, és rengeteg felesleges drámát teremt.

Egy egészséges szerelemben létfontosságú a tudat, hogy a negatív gondolatok és érzések biztonságosan kommunikálhatók anélkül, hogy az a kapcsolat egész jövőjét veszélyeztetné. Enélkül a szabadság nélkül egy pár elnyomja valódi gondolatait és érzéseit, ami a bizalmatlanság és a manipuláció környezetének megteremtéséhez vezet. Fontos az önérvényesítés egy kapcsolaton belül is.

4. A saját érzéseiért tesz felelőssé

Tegyük fel, hogy párodnak rossz napja volt és arra vágyik, hogy az estét veled tölthesse – viszont időközben te már leszerveztél egy programot a barátaiddal. Egy stresszes nap után a párod hajlamos lehet érzéketlennek titulálni, amiért nem adod fel a terveidet és töltöd a nap további részét az ő igényei szerint. Nem születik egyenes kommunikáció arról, hogy érzelmi támogatásra van szüksége, hanem elvárja, hogy magunktól lemondjuk a programot és vele töltsük az estét.

Na most ez azért egyszer-egyszer belefér egy egészséges párkapcsolatba is. De ha folyamatosan fel kell áldoznunk a saját szükségleteinket a párunk érzelmi jólétéért, az már egy másik téma. A partnerünket hibáztatni saját érzelmeinkért önző dolog, és a személyes határok rossz fenntartásának klasszikus példája. Ez a tendencia könnyen társfüggőséghez vezethet.

Persze, előfordulhat, hogy néha megharagszunk a párunkra, mert rossz napunk volt, stresszesek vagyunk és több figyelmet igényelnénk, mint amit ő abban a pillanatban meg tud adni. De ha elvárássá válik, hogy a másik élete mindig a mi érzelmi jólétünk körül

A társfüggő kapcsolat melegágya, ha mindig a partnerünktől várjuk a csodát | Fotó: Envato Elements

forogjon, akkor hamarosan egy nagyon megkeseredett partnerünk lesz. Senkitől nem várható el, hogy felelősséget vállaljon az érzelmi jólétünkért – és mi sem vagyunk felelősek másokéért! Ezt mindenki saját magának tudja megteremteni.

5. Betegesen féltékeny

Feldühödik, ha egy másik személlyel beszélgetsz, folyamatosan monitorozza, hogy kivel telefonálsz, kinek küldesz SMS-t. Az ilyen beteges féltékenység gyakran őrült viselkedéshez vezet, például akár feltörheti az e-mail fiókodat, átnézi a szöveges üzeneteidet, miközben zuhanyozol, vagy durvább esetben akár követhet is, vagy bejelentés nélkül megjelenik egy olyan programon, ahová a barátaiddal mentél.

Meglepő módon egyesek a féltékenységet a vonzalom egyfajta megnyilvánulásaként írják le, és helytelenül azt gondolják, hogy ha a partnerük nem féltékeny, akkor ez valahogy azt jelenti, hogy nem szereti őket eléggé. Ez távol áll a valóságtól. Ahelyett, hogy kellőképpen szeretnének, valójában csak irányító és manipulatív viselkedésnek lehetünk tanúi, ami csak drámát és viszályt kelt és egyiknek sincs helye egy kiegyensúlyozott kapcsolatban.

6. Megvásárolja a szereteted

Ha a kapcsolatban komoly konfliktus vagy probléma merül fel, ahelyett, hogy közösen megoldanátok, a párod gyorsan szervez egy izgalmas kirándulást vagy megveszi általad régóta vágyott gyönyörű fülbevalót. Mindkét esetben csak az eredeti probléma elfedése történik hol egy tárggyal, hol egy élménnyel. Ha a valós problémákat folyamatosan felszínes örömökkel próbáljátok leplezni, előbb-utóbb kiborul a bili és sokkal nehezebb lesz egy felgyülemlett puttonnyal megküzdeni.

Forrás: Mark Manson’s Website

A kapcsolati erőszak nem csak a nőket veszélyezteti

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!