6 HYGGE tipp a téli szünetre

-

A HYGGE nem csak egy fogalom, hanem egy életforma. Egy meghitt állapot, amelyben kipihentnek és elégedettnek érezzük magunkat. Azt jelenti, éljünk a pillanatnak, és élvezzük a szépséget, ami körülvesz – bárhol is legyünk. A HYGGE által inspirálva íme 6 tipp, hogy még élvezetesebb legyen a téli szünet.

A dánokat a világ legboldogabbjai közé sorolták, így úgy tűnik, sokat tanulhatunk tőlük. A HYGGE azt jelenti, hogy olyan emberekkel és dolgokkal vesszük körül magunkat, amelyeket szeretünk, és amelyekkel alapvetően egy meghitt és elégedett légkört teremtünk magunk körül. Főleg a hideg hónapokban elterjedt és nem kevésbé nagyszerű módja annak, hogy elűzzük a téli depressziót és a legtöbbet kihozzuk az évszaktól, ahelyett, hogy panaszkodnánk miatta. Valószínűleg ez a gondolkodásmód az oka annak, hogy Dániát a világ legboldogabb országaként tarták számon. Mit szólnál hát, ha egy kis hygge-t adnál a téli szünethez?

Vissza a múltba

hygge tippek-receptek
Fotó: szerző sajátja

Már nem is emlékszem, hol voltam néhány hete, amikor megláttam egy házat a sötétben. Nem volt a közelben világítás, csak fák és a ház és körülötte a koraesti sötétség. Volt valami megkapó a látványban, és azon kezdtem el tűnődni, milyen lehetett régen az élet – amikor nem volt közvilágítás. Egészen más volt a ritmus és a szokások. Eljátszottam a gondolattal, hogy ha csak pár órára is, de jó lenne átélni, megérezni azt, amit üknagymamáim.  Ugyan időgépem nincs (pedig milyen jó lenne!), de szerencsére van sok minden más, ami segítségünkre lehet a múltidézésben. Megnézhetünk például egy fekete-fehér klasszikust, de akár kipróbálhatjuk azt is, hogy nem használunk áramot. Vagy áthívhatjuk a nagyszülőket, és megkérhetjük őket, meséljenek a gyerekkorukról, és aztán magunk is kipróbálhatunk néhány ötletet. Aztán kereshetünk régi szakácskönyveket és recepteket, és kipróbálhatunk belőlük néhányat. Nagy kedvencem az 1901-es Háztartás című folyóirat gyűjtemény, amelynek az egyik számában olyan klasszikus receptek vannak, mint a Velősgombócleves, a Datolyás kóch vagy éppen a Csukasaláta.

Fedezzük fel a várost

hygge-tippek-séta
Fotó: envato.elements.com

A szülővárosunk vagy lakóhelyünk felfedezése nagyszerű módja annak, hogy kiránduljunk egyet, és mindig van valami újdonság, amit még nem láttunk. Kérdezzük meg barátainkat, mit szeretnek a városban, vagy menjünk egyenesen a google maps-re és kezdjük el böngészni. Annyi érdekes helyet találhatunk, amelyet most akár be is járhatunk. Az ünnepek miatt egyébként is nagyon könnyű bármelyik városban valami elfoglaltságot találni… menjünk ki és fedezzük fel!

Selejtezzünk

A hygge otthon egy hangulatos otthon, ahol jól érezzük magunkat. A rendetlenség azonban mindent tönkretesz. A hideg idő és a szünet szerencsére remek alkalom arra, hogy felkössük a gatyánkat, és megszabaduljunk a feleslegessé vált tárgyaktól. Például az ünnepi dekorációtól, amelyet már nem használunk; a gyerekek kinőtt ruháitól és játékaitól, a saját nem hordott ruháinktól stb. Pakoljunk el, hogy ne heverjen millió dolog az asztalokon vagy a könyvespolcokon.

Pizsama-party

pizsama-hygge-tippek
Fotó: envato.elements.com

Válasszunk ki egy napot a naptárban, és nevezzük ki éves pizsamanapnak. (Nálunk ez három napja tart). Ezen a napon ne végezzünk semmilyen házimunkát, ne menjünk sehova, nem válaszoljunk még az e-mailekre és az üzenetekre sem.  Szóljon ez a nap a pihenésről. Engedjük meg a gyerekeknek és magunknak is, hogy azt csináljuk, amit csak akarunk. Ne főzzünk, ne mosogassunk, rendeljük házhoz a kaját. Nézzünk meg egy csomó filmet egymás után, vegyük elő a régi fényképeket, vagy egyszerűen csak maradjunk ágyban, és olvassunk és olvassunk és olvassunk…

Piknikezzünk a szobában

Akinek van kandallója az nyilván télen használja a legtöbbet. Vagyis a tél és az ünnepek körüli idősza abszolút tökéletes egy otthoni piknikre. Pont, mintha a szabadban csinálnánk, terítsünk le egy takarót tűz elé, állítsunk össze egy piknikkosarat, töltsük meg finom ételekkel és italokkal – és talán még egy verseskötettel is. Persze jöhet egy jófajta üveg bor és egy pár borospohár is, hogy szeretettel koccinthasson jövőre. A gyerekek kivételesen építhetnek a nappaliban is bunkert takarókból, ahová mind bebújhatunk és elemlámpával sutyoroghatunk a sötétben vagy olvashatunk együtt izgalmas indiános könyveket.

Legyünk műkritikusok

A tél a tökéletes időszak a helyi művészeti galériák és múzeumok felfedezésére és a lelkünket megmozgató műalkotások megtalálására. Múzeumokba, galériákba, de iskolai művészeti kiállításokra is ellátogathatunk, ahol például megnézhetjük a divatszakos hallgatót legújabb tervezéseit. Ha múzeumba megyünk, viszünk magunkkal füzetet és tollat, álljunk meg a különböző műtárgyak előtt és vessük papírra mit érzünk az egyes művekkel kapcsolatban.  Képzeljük el, vajon a művész, mit akarhatott mondani a munkájával. Vicces lesz megtudni, milyen máshogy látjuk a dolgokat!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!