spot_imgspot_img
spot_img

6 fontos dolog, ha elmélyülnél az önismeretben

-

Article Top Ad (AdSense)

Ha nyitottnak érzed magad arra, hogy a belsődben lakozó titokzatos énedet még jobban megismerd, ezeket a dolgokat vedd számba, gondold végig! Az önismeretet segítő 6 legfontosabb tényezőt járjuk körbe.

„Jó volna jegyet szerezni és elutazni Önmagunkhoz”

József Attila

Titokzatos énünk nyomában 

Önmagunk megismerése egy roppant beláthatatlan és izgalmas út. Ez az út sosem ér véget, és mindig van mit felfedezni benne. Ahogy a körülményeink, úgy mi is változunk. Ám döntéseinket, reakcióinkat, vérmérsékletünket, viselkedési mintáinkat érdemes monitorozni. Sok fontos dologra rájöhetünk önmagunkkal kapcsolatban. Ezekben próbálunk most segíteni, inspirálni.

„Önmagunk megismerése kaland, amely váratlan messzeségekbe és mélységekbe vezet.”

Carl Gustav Jung

1. Személyiségjegyek, vérmérséklet ismerete

A személyiség, a habitus megfejtésére és megértésére több ezer évvel ezelőtt is kíváncsiak voltak az emberek. nagyon régről származik a Hippokratész nevéhez fűződő vérmérsékleti tipológia. Ezt ötszáz évvel később Galénosz dolgozta át. A görög orvos, Hippokratész volt az első, aki már az időszámításunk előtti 4-5 században megkülönböztetett személyiségtípusokat.  Úgy gondolta, hogy a temperamentumunkat a bennünk lévő négy testnedv, azaz szerinte a vér, a sárga epe, a fekete epe, és a nyák, valamint ezek aránya határozza meg. Önmagunk megismerése tehát egy végeláthatatlan kaland, utazás. Az alaphabitus feltérképezése is egy állomás lehet.

Lehet, hogy ismered ezt a 4 személyiségtípust, de bemutatjuk röviden őket:

Szangvinikus

Testnedve a vér, eleme a levegő. Energikus, lelkes, kedélyes, gyorsan fellelkesedik, de hamar le is csillapodik. A társaság közepe tud lenni, barátságos, imád ismerkedni, ömlenek belőle a poénok. Fürge, gyors mozgású, temperamentumos, lehengerlő. Folyton pörögne. Épp ezért bizonyos helyzetekben felületes, sok dologba belekezd, de nem mindig csinálja végig őket. Néha túloz.

Kolerikus

Testnedve a sárga epe, eleme a tűz. Határozott, nyílt, rátermett, meggyőző. Tetterőt, elszántságot, magabiztosságot sugall. Tipikus vezető típus. Erős akaratú. Kitartó. Céltudatos, tudja, mit akar. Indulatai azonban elragadhatják, könnyen áll bele vitákba, az igazáért a végsőkig küzd.

Melankolikus

Testnedve a fekete epe, eleme a föld.  Mélyen érző, analizáló, elmélkedő alkat. Szeret elmélyülni egy-egy tevékenységben. Elemző típus. Empatikus. Mások érzelmeire, lelkivilágára is képes ráhangolódni. Érzelmi reakciói lassan és nehezen keltődnek fel, de tartósak és erősek.

A melankolikusok sajnos pesszimizmusra hajlamosak. Képesek a dolgok negatív oldalát jobban észrevenni, azt mélyen megélni. Gyakran hosszú ideig szomorúak, egy-egy negatív élményt sokáig hordoznak magukban.

Flegmatikus

Testnedve a nyálka, eleme a víz. Nyugodt, kimért, higgadt, magas a tűrőképessége. Hűséges. Jó hallgatóság. Csendes, ritkán szól, de akkor emlékezetesen jó poénokat is tud mondani. Jól alkalmazkodik.

Sokáig tűr, csak akkor szól a bajáról, ha már nagyon régóta őrlődik. Érzelmeit nehezen mutatja ki, de hűséges. Apró dolgoknak is tud örülni, visszafogott, nem heves.

„Önmagunk megismerése kaland, amely váratlan messzeségekbe és mélységekbe vezet.” Jung kép: unsplash/Marian Olexyn

2.Biogenetikus és szociogenetikus én feltérképezése

Brian R. Little a Cambridge-i Egyetem professzora írt erről a kétféle énről, s a TED előadásokba is beszélt róluk. A biogenetikus személyiségvonások az öröklött természeti vonások. A biogenetikus én voltaképp leegyszerűsítve az alaphabitusért felel, ami a személyiséget alakító belső tényező. Például az előbb felvázolt vérmérséklet-tipológia is ilyen formán próbálja megragadni ezt a bonyolult lényt, az embert.

A szociogenetikus énünk az a külső, társasági én. Társaságban, munkahelyen, feladatok és szerepek közt másként viselkedünk. A szociogenetikus énünk segít a világban elfoglalt helyünket kijelölő szerepek megélésében. Jó ezt is átlátni, megfigyelni, tudomásul venni az önismereti munka során.

Ebben a cikkünkben önismeretet elmélyítő, érzelemfelismerő  kártyákat mutatunk be, érdekes lehet: érzelemfeldolgozo-es-kapcsolatepito-kartyak-amiket-ki-kell-probalnod/

3. Erősségek és gyengeségek felismerése

Igen nehéz feladat és egyben talán sok fájdalommal is járhat felvázolni az erősségeinket és gyengeségeinket. Sok énvédő mechanizmus igyekszik eltakarni a szemünket, hiszen azon vagyunk tudattalanul is, hogy a kudarcainkról ne vegyünk tudomást. Ki szeret szembesülni a saját korlátaival és a gyengeségeivel? Ám ezek felismerése is segít az önismeret útján a további ösvények felé menni. A kudarckerülő és sikerorientált beállítottságú emberek eltérően viselkednek és reagálnak bizonyos szituációkban. Jó tudni, hogy hova tartozunk, vagy hova szeretnénk tartozni.

önismereti utazás
„Önmagunk megismerése kaland, amely váratlan messzeségekbe és mélységekbe vezet.” Jung kép:pexels.com/Anastasiya-lobanovskaya

4. Értékrend meghatározása

Az értékrendünk, a normáink, az erkölcsi iránytűnk roppant meghatározóak mind a párkapcsolatok, mind az életmód kialakítása terén. Az önismerethez, önmagunk mélyebb megismeréséhez az is hozzátartozik, hogy ezeket jól meg tudjuk határozni. Mit találunk értékes időtöltésnek, mitől töltődünk fel, mire nem sajnáljuk a pénzt és az áldozatokat. Mi tartunk fontosnak egy társban és mitől viszolygunk. Sokszor pont az okozza a meghasonlást és a boldogtalanságot, ha az értékrendünkkel ellentétes dolgokba kényszerülünk.

 

5. Vágyak, célok és lehetőségek összehangolása

Személyes célkitűzéseink, nagy vágyaink nem mindig vannak összhangban öröklött személyiségvonásainkkal. Egy introvertált embernek komfortzóna-elhagyás például egy üzletkötő állás, vagy sok szerepléssel, beszéddel járó munka. Gyakori, hogy a célkitűzéseink eléréséhez olykor alkatunkkal, esetleg meggyőződéseinkkel és értékrendünkkel ellentétesen kell cselekednünk. Ezeket érdemes tudatosan átgondolni. A lelki béke és önazonosság érdekében meddig menjünk el és mit tegyünk meg.

Szeretettel ajánljuk ezeket az egyedi hangvételű, közhelyektől mentes, humoros önismereti könyveket is: szabadszaju-onismereti-konyvek-vagany-noknek

6. Családi tudattalan és generációs örökségek megismerése

A saját életút mellett meg kell vizsgálni a felmenőkét is, és a családi kötelékek, családtagok életútját is. A felmenőinktől örökül kapott rejtett örökségünk is nagy befolyással van az életünkre.  A traumák, a megakadások, a rossz választások mögött sokszor egy mélyebb, családi tudattalan áll.

családi kötelékek
A felmenőinktől örökül kapott rejtett örökségünk is nagy befolyással van az életünkre. kép:pixabay.com

Az egyre meggyőzőbb pszichológiai kutatások, esettanulmányok miatt sokat hallani, olvasni arról, hogy a családtagjaink egyéni és családi veszteségei beleszólnak a hogylétünkbe. A családi múlt hatással van az kapcsolati hálóinkra, a párválasztásunkra, az önértékelésünkre.

Egészen megdöbbentően hangzik, de tény, hogy vannak családi kísértetek, elgyászolatlan elődök, transzgenerációs fantomok. Léteznek olyan álmok, fantáziák, amelyek a személyes élettörténetből nem magyarázhatóak, csak a család történetének ismeretében. Ennyi rejtélyes dolog feltárása is fontos lehet a tudattalan félelmeink, szorongásaink, tévcselekedeteink felismerésekor és kezelésekor.

A generációs örökségekről, a családi tudattalanról ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen:

A családtól örökül kapott emlékek, traumák felismeréséről és kezeléséről

Ezeket a cikkeinket is olvasd el:

Önsorsrontó szokások, amiket kerülj el!

 

10 fontos üzenet a kamaszkori énemnek

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!