spot_imgspot_img
spot_img

5+1 tipp: A megbízható laptop akksiért

-

Article Top Ad (AdSense)

Hiába vannak már kisméretű, könnyen hordozható, elegáns laptopjaink, sok esetben a készülék töltése és a táskánkba gyömöszölt töltőadapter okoz fejfájást. Ha állandóan mozgásban vagyunk, egészen biztosan ért minket már olyan élmény, hogy egy kávézóban éppen a legfontosabb e-mail vagy meeting közepén kellett konnektor után néznünk. Az LG szakértői most elmondják, hogyan kerülhetjük el ezeket a kellemetlen helyzeteket és hogyan óvhatjuk meg laptopunk akkumulátorának állapotát hosszú távon is.

  • Használjuk az energiatakarékos módot

Amikor adapter nélkül használjuk a laptopunkat, a jobb alsó sarokban mindig megnézhetjük, hány százalékon áll a készülékünk töltöttségi szintje. Az általában elemet ábrázoló ikonra kattintva egyetlen mozdulattal bekapcsolhatjuk az energiatakarékos módot, ami – ha éppen nem online játékot játszunk, csak e-mailezünk – nem fog érzékelhető teljesítménycsökkenést okozni, viszont nagyban meghosszabbítja az akkumulátoridőt.

  • Ne várjuk meg, amíg elsötétül a kép

Sokan hajlamosak az utolsó pillanatig halogatni a laptop áramforráshoz csatlakoztatását és megvárják, amíg a gép magától kapcsol ki. Ez azonban nem tesz jót az akkumulátornak – érdemes lehetőség szerint már akkor töltőre raknunk a készüléket, ha 20% alá csökkent a töltöttségi szint. Ez meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát, mivel az alacsony töltéssel történő használat megterhelő a gépnek, és végül csökkenti az akksi töltési kapacitását.

  • Óvjuk az extrém körülményektől

Figyeljünk arra, hogy laptopunkat ne használjuk túl meleg, vagy túl hideg környezetben. Az extrém külső hőmérséklet ugyanis keményebb munkára kényszeríti számítógépünket, ami gyorsabban lemeríti az akkumulátort. Ne tegyük tehát közvetlenül radiátor mellé vagy a napra, illetve ne vegyük elő a hideg őszi estéken egy teraszon a készülékünket, hiszen ez hosszú távon kárt tehet készülékünk akksijában, lerövidítve annak élettartamát.

  • Ne tartsuk folyamatosan áram alatt

Míg a felhasználók egy része mindig teljesen lemeríti a számítógépét, sokan inkább arra hajlamosak, hogy állandóan bedugva használják azt. A készülékünk akkumulátorának azonban az sem tesz jót, ha folyamatosan 100%-ra töltjük: a legjobb, ha inkább többször kihúzzuk, majd bedugjuk a kábelt, mindig 20 és 80 százalék között tartva a töltöttséget. Ugyanez igaz a ki- és bekapcsolásra is: ne hagyjuk folyamatosan alvó állapotban a notebookot, inkább kapcsoljuk ki – a legújabb, 11. generációs Intel processzorral ellátott eszközöknél így is néhány másodperc alatt, egyetlen gombnyomásra újra feláll majd a rendszer.

  • Vegyük le a fényerőt

Az esetek többségében egyáltalán nincs szükségünk arra, hogy teljes fényerőn használjuk a laptopot, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy sötétebbre is vehetnénk a képernyőt. Ha azonban az a cél, hogy a laptopunk minél lassabban merüljön le, érdemes élnünk ezzel a funkcióval, hiszen többek közt a képernyő meríti a legjobban a gépünket. Érdemes továbbá beállítanunk azt is, hogy ha bizonyos ideig nem nyúlunk a billentyűzethez, automatikusan sötétedjen el a kijelző – ezzel hosszú perceket nyerhetünk nap közben a munkához.

+1: Már a vásárlásnál gondoljunk az akkumulátoridőre!

Ha tudjuk magunkról, hogy mozgalmas életet élünk, már a laptop kiválasztásakor gondoljunk az akkumulátoridőre. Érdemes legalább 60Wh-s és 5000 mAh-s egységgel felszerelt gépet választanunk, ha legalább 6 órányi biztonságos munkaidőre vágyunk. Vannak azonban már olyan készülékek, amik ebből a szempontból is kiugróak: az LG gram laptopok például 19,5 óra akkumulátor-üzemidőt garantálnak 80Wh-s egységükkel, ami azt jelenti, hogy egy egész napos munkához sem lesz szükségünk a töltőadapterre. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!