spot_imgspot_img
spot_img

5+1 kreatív hobbi, amit idén elkezdhetsz

-

Article Top Ad (AdSense)

Év elején tele vagyunk energiával és reménnyel, és bizakodunk, hogy ez az új év sokkal jobb lesz, mint az előző. Ezekkel az új hobbikkal a 2021-es év is boldogabb lehet.

A kreatív alkotások, mint a kötés, festés, stb. sikerélményt adnak, pihentetik az agyunkat, fokozzák a hangulatunkat, enyhítik a stresszt és javítják a kognitív képességeket. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó móka tud lenni.

Kötés:

Először is szögezzük le: a kötés nem egy idejétmúlt nagymamáknak való foglalatosság, hanem egy nagyon menő hobbi, amelynek rengeteg technikája van. Az is könnyedén megtanulhatja a nulláról, aki azt hiszi magáról, hogy semmi kézügyessége nincs. Ha egyszer megtanultad az alapokat, tulajdonképpen bármit meg tudsz majd kötni a kis állatoktól kezdve, a pihe-puha takarón és sapkán át az egészen bonyolult alkotásokig.

Festés:

Fotó: Victoria Bilsborough/unsplash.com

Nem kell Picassonak lenni ahhoz, hogy elkészítsük a saját festményeinket. Nekem például néhány évvel ezelőtt nulla kézügyességem volt, és azt hittem, hogy soha nem leszek képes elkészíteni egy valamire való festményt… de sikerült. Már többször is. Úgyhogy mindenkit arra bíztatok, nézzen szét az interneten, mert szuper videók vannak, amelyekkel remek alkotásokat lehet készíteni az egészen egyszerűtől a haladó szintig. Sokféle technika közül  is válogathatsz: akril, vízbázisú olaj, akvarell, és rengeteg eszköz és módszer vár rád, csak bele kell vágni. Biztos vagyok benne, hogy gyönyörű alkotások születnek majd.

Művészi kézírás:

Fotó: Vlada Karpovich/ pexels.com

Tele van vele a YouTube, a Pinterest és az Instagram. És megígérjük, hogy egyáltalán nem olyan veszélyes, mint amilyennek elsőre tűnik, ám annál látványosabb. A művészi kézírás egyébként a kalligráfia egyszerűbb változata, amelynek a hétköznapokban is sokszor hasznát veheted, például meghívóknál, üdvözlőkártyáknál, naplóírásnál, stb. Az a legjobb az egészben, hogy ezután minden szebb lesz, amit papírra vetsz. A legjobb egy szabványos betűtípus elsajátításával kezdeni, majd jöhetnek a cirkalmasabb díszítések.

Bullet Journal:

Vagy más néven scrapbooking-nak is nevezhetjük. Az igazi szépségét és kreativítását az adja, hogy sehogy nem lehet elrontani, nincsenek megkötések és szabályok, csak Te magad és a naplód. Tulajdonképpen bármire használhatod: gondolatok lejegyzésére, edzéstervre, inspirációs naplónak, emlékkönyvnek, szakácskönyvnek, gyűjtheted bele álmaid utazásait… Minden rajtad múlik: a formázás, az oldalszám, a díszítés, a betűk, hogy rajzolsz-e, használsz-e matricákat és ha igen, milyeneket. Csak úgy szárnyalhat a képzeleted!

Horgolás:

Fotó: Surene Palvie/pexels.com

Ha kötés van, akkor a horgolás sem maradhat ki, amely legalább annyira jó móka, mint a kötés, csak másik tű kell hozzá. A két alapvető öltés megtanulása után (csak kettő: ugye, hogy ez nem is hangzik olyan vészesen?) szuper dolgokat készíthetsz akár magadnak, akár a lakásba, akár ajándékba. Sőt, akár néhány barátodat is áthívhatod és közösen alkothattok és beszélgethettek. Nem is kell ennél több a boldogsághoz.

Bútorfestés:

Talán ez a legköltségesebb hobbi az itt felsoroltak közül, mert lefestendő/felújítandó bútordarabot nem nagy ügy találni otthon sem, de a festéknek és egy (vagy több) jó ecsetnek ára van. Ugyan igaz az is, hogy hosszú évek és megannyi darab lefestése után még mindig meg tudok lepődni, hogy 2 dl festékből egy egész széket le lehet festeni. De még ha néha ennél több festéket is használok el, az eredmény mindenért kárpótol. A Pinteresten és az Instagramon rengeget inspirációt találhatsz, és a festékek terén is sok lehetőség van, bár nekem a krétafesték (chalkpaint) a kedvencem, amelyet kültérre és beltérre egyaránt használhatunk és amellyel néhány óra alatt szó szerint varázsolni tudunk.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

A kötés csökkenti a depressziót, a szorongást és a fájdalmat

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!