spot_imgspot_img
spot_img

5+1 hasznos kütyü, amit érdemes beszerezni a túraszezonra

-

Article Top Ad (AdSense)

Míg a nyári kánikulában inkább a strandokat, balatoni nyaralókat és egzotikus tengerpartokat keressük, a hőség elvonultával, az őszi lehűléskor ismét előtérbe kerülnek a hegyek-völgyek izgalmas túraútvonalai. Az Euronics szakértője most öt plusz egy olyan kütyüt és kiegészítőt ajánl, amiknek hasznát vehetjük egy hétvégi kiránduláson – legyünk akár kezdő, akár rutinos túrázók, ezekkel az eszközökkel biztonságosabban és kényelmesebben indulhatunk útnak.

Fejlámpa

Bár a túrázás általában nappali programnak indul, könnyen ránk esteledhet a szabadban – pláne, ha a sötétséget egy festői naplemente előzi meg, amit csodálva megfeledkezünk arról, hogy ideje lenne kijutni az erdőből. Praktikus ezért egy kisebb méretű fejlámpát tartani a hátizsákunkban ilyen esetekre, hiszen helyet szinte nem is foglal, a súlya is minimális, ugyanakkor a fejünkre erősítve szabadon hagyja a kezeinket, így akadály nélkül folytathatjuk az utunkat hazafelé.

Telefontok

A városban eltöltött idő alatt is érdemes odafigyelnünk mobiltelefonunk biztonságára, de a sziklákon, erdőben a szokásosnál is nagyobb elővigyázatosság ajánlott. Egy biztonsági telefontokkal viszonylag kis anyagi ráfordítással is megóvhatjuk a készülékünket, ami egy kiránduláson is kulcsfontosságú szerepet kap a térképes alkalmazások, a pontos idő ismerete, a kapcsolattartás vagy akár az ismeretlen növények és madarak beazonosítása miatt. Ha rendszeresen sportolunk a szabadban, megfontolandó egy felkarra rögzíthető telefontokot is beszereznünk, így nem kell a hátizsákunkból előkeresni az eszköztminden alkalommal, amikor szükségünk van rá. Még nagyobb biztonságban tudhatjuk a készülékünket, ha kifejezetten a védelmet szolgáló fóliával is ellátjuk a kijelzőt. Az Euronics egyes üzleteiben például olyan, a készülék típusához illő elő- és hátlapi fóliát kérhetünk újonnan vásárolt mobilunkra, ami leesés esetén is megvédi a készüléket. Ezt már akár az üzletben fel is teszik nekünk a telefonra.

Power bank

Ha hosszabb útra indulunk, érdemes beszereznünk a mobilunkhoz egy külső akkumulátort, hiszen a számos funkciót egyszerre futtató okostelefonok igen energiaigényesek. Az említett, kirándulás közben hasznos applikációk miatt is érdemes a telefonunkat üzemben tartani a túra legvégéig, így biztosítva többek között a tájékozódásunkat, a szemünk elé táruló csodás látványok megörökítését egy-egy fotóval, vagy akár menetrendek ellenőrzését, ha tömegközlekedéssel tervezünk hazautazni. A mobilunkat ráadásul azért sem érdemes lemerítenünk, mert egy esetleges eltévedéskor életmentő segítségünkre lehet.

Aktivitásmérő

Mindannyian szeretünk tisztában lenni azzal, hogy mekkora teljesítmény van a hátunk mögött – pláne, ha a fejlődésünket is szeretnénk figyelemmel kísérni. Pontos visszajelzést adhatnak a kirándulásunkról az aktivitásmérők, amik rögzítik és mutatják, hogy mennyi idő alatt mekkora távot tettünk meg, mekkora csúcsokat hódítottunk meg és milyen tempóban. Erre a feladatra az egészen egyszerű okos karpántoktól kezdve a mindentudó okosórákig számos termék közül válaszhatunk. „Attól függően, hogy mennyire komoly funkciókra – például telefonhívások, üzenetek kezelése, pulzusmérés – vágyunk, 10 000 és 300 000 forint között rendkívül széles kínálatból választhatjuk ki a számunkra ideális aktivitásmérőt vagy okosórát” – mondta el Fényes Lóránd, az Euronics IT, konzol, telco, new media és otthon termékköreiért felelős stratégiai beszerzője. „A sportoláshoz érdemes strapabíró kialakítású, kifejezetten erre szánt eszközt választani, ami rendelkezik az adott sportág esetén fontos funkciókkal. Ha nem szeretnénk magunkkal vinni a telefonunkat, de szívesen hallgatnánk zenét és követnénk a teljesítményünket, válasszunk belső memóriás, GPS-funkciós eszközt, amivel szabadabban mozoghatunk.”

Vezeték nélküli fülhallgató

Ha egyedül túráznánk vagy sportolnánk a természetben, kár is lenne kábelekkel megfosztanunk magunkat a szabadság érzésétől. Egy Bluetooth-fülhallgatóval ma már vezetékek nélkül kapunk tökéletes hangminőséget, ráadásul az elektronikai üzletekben már igen kedvező áron vásárolhatunk kifejezetten testmozgáshoz fejlesztett, kényelmesen a fülbe illeszkedő eszközt. Egy ilyen fülhallgatóval nyugodtan élvezhetjük kedvenc zenéinket úgy, hogy közben nem zavarjuk meg a természetet és a többi kirándulót, ráadásul a pihenőhelyeken hangosan zenét hallgató társaságokat is könnyen kizárhatjuk.

+ 1 kiegészítő: A nélkülözhetetlen bőrönd

Amikor profi túrázóként már az egybefüggő, akár 3-4 napos kihívásokat is jól bírjuk, szükségünk lesz egy jó bőröndre, amibe a szükséges felszerelésünket bepakolhatjuk. Ha csillagtúrára készülünk vagy autóval hozzák a felszerelésünket utánunk állomásról-állomásra, a legjobb megoldás egy gurulós bőrönd, amit nem kell cipelnünk, hanem szinte észrevétlenül követ minket, így elkerülhetjük a fárasztó nap utáni cipekedést, esetleg a napsütésben kicsit lepirult vállaink kidörzsölését a hátizsák pántjával.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!