spot_imgspot_img
spot_img

5+1 film az elengedésről

-

Article Top Ad (AdSense)

A halál gondolatisága évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget, és így vele együtt a művészeket is. Már a korai szobrászati műalkotások, festmények is gyakran nyúltak az elmúlás témájához, ez pedig a mozgóképek megjelenésével sem változott. Sok alkotó az önkifejezést, a saját traumája feldolgozását látja ebben a kérdéskörben. Halottak napja alkalmából összeszedtünk 5+1 olyan filmet, amelyekben központi szerepet játszik az elmúlás, a gyász és az elhunytak iránti megemlékezés.

Kép: Mafab

Coco (2017)

Kezdjük is a listát a Pixar méltán népszerű animációs filmjével. A Coco Mexikó szemszögéből mutatja be a halottak napját, amit egyszerre rendkívül humoros és megható módon tesz. Annak ellenére, hogy egy meséről van szó, sokkal komolyabban és mélyrehatóbban szólítja meg a felnőtt közönséget, mintsem a gyerekeket. Persze a színes látványvilág, a pörgős cselekmény lekötheti a fiatalabb nézőket is, de aligha tudják azokat a mondanivalókat elraktározni, amit Lee Unkrich és Adrian Molina rendezőpárosa óhajtott átadni. Aki viszont tud azonosulni a látottakkal, átérzi a téma komorságát, annál jó eséllyel el fog törni a mécses a film utolsó harmadára.

Kép: Mafab

Belső tenger (2004)

Az igaz történeten alapuló drámában egy tetraplégiás költő kálváriáját figyelhetjük, aki lebénulva már nem találja az élet értelmét. Helyzete azonban igencsak bonyolult, ugyanis az akkori Spanyolországban törvénytelen az eutanázia. A Belső tenger alapvetően egy csendes alkotás, pazarul megírt szövegkönyvvel és a legmagasabb nívót jelentő színészi játékokkal. Szó esik benne az életigenlésről, szerelemről, barátságról, a szavunk megtartásáról és arról a belső tengerről, ami bennünk munkálkodik. A főszerepben Javier Bardem jutalomjátékát élvezhetjük, a lezárás pedig helyet követel magának a legérzelmesebb filmes befejezések között.

Kép: Universal Pictures

Időről időre (2013)

Az Időről időre egy bűbájos romantikus vígjátéknak indul, hogy aztán a végéhez közeledve valami egészen mássá váljon. A film fokozatosan csap át egy elképesztő horderejű családi drámába, ami a könnycsatornáinkat is alaposan ki fogja facsarni. Az Igazából szerelmet is jegyző Richard Curtis nagyon fontos és szépen megfogalmazott üzeneteket ad át a nézők számára, útravaló gyanánt. Garantált, hogy a film megtekintése után át fogsz magadban értékelni bizonyos dolgokat és másképp fogsz az életedre tekinteni. Igazi rejtett gyöngyszem.

Kép: Mafab

A régi város (2016)

Talán a lista legnehezebben befogadható darabja Kenneth Lonergan kíméletlenül őszinte haláldrámája. Egy nehéz természetű férfi hazatér szülővárosába, miután annak közkedvelt bátyja meghal. Hiába amerikai film A régi város, semmilyen Hollywoodra jellemző sablon nincs benne. Elképesztően nyíltan és hatásosan mutatja be a gyász személyiségformáló erejét, amit Casey Affleck (Ben Affleck testvére) Oscart érő alakítása koronázott meg igazán. Lonergan mozija tűpontosan világít rá arra, hogy vannak olyan sebek és veszteségek az életben, amit az idő nem old meg, hanem elfeketítve beitat a szervezetedbe és ezáltal a személyiségedbe.

Kép: Walt Disney/Mafab

Előre (2020)

A Coco után újabb Pixar-film került fel a listára, ezúttal egy fantasy világba kalauzolva el bennünket. A történetben két manótestvér kalandjait figyelhetjük, akik egy veszélyes kalandra indulnak. Az utazás célja némi varázslat megszerzése, amivel feltámaszthatják halott apjukat. Az Előre egy méltatlanul alulértékelt darab, amiben sikerült az alkotóknak egy szenzációs fantáziavilágot megteremteniük. Ezen felül a humor és a dráma profi ötvözetét láthatjuk, ami egy katartikus erejű fináléban csúcsosodik ki, melynek megnézése közben ipari mennyiségben fognak fogyni a zsebkendők. A szereplők eredeti hangjait olyan színészek kölcsönzik, mint például Chris Pratt vagy Tom Holland.

Kép: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)/Mafab

Halálos temetés (2007)

Egy temetés cseppet sem számít vicces eseménynek, és ez a 2007-es brit mestermű nem is akar viccet csinálni belőle vagy a halálból, mégis egy elképesztően humoros alkotásról van szó. A sztori rendkívül egyszerű: a családfő meghal, a szedett-vedett rokonság pedig összegyűlik, hogy méltó módon el tudják búcsúztatni a férfit. Ráadásként a légkört alaposan megbolygatja egy idegen alak felbukkanása is. A film ontja magából az emlékezetes jeleneteket, tele van őrült karakterekkel és fordulatokkal. A Halálos temetés hitelesen, amolyan keserédes módon mutatja be, hogy micsoda felhajtást tud kiváltani egy családtag elvesztése és az őt körülvevő gyász.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!