5 tuti tipp, hogy idén végre betartsd az újévi fogadalmakat

-

Minden új évnek úgy megyünk neki, hogy majd most végre betartjuk a fogadalmainkat. Aztán három hét… és már el is felejtettük az egészet. Pedig olyan izgatottan futunk neki az új életmódnak, és mégis minden évben visszatérünk a régi rossz szokásokhoz.

Szerencsére ebben az évben minden máshogy lesz, mert most elárulunk neked öt szuperhatékony módszert, hogy az újévi fogadalmaidat ezúttal tényleg be tudd tartani. Itt az ideje, hogy emeld a tétet és 2023-ban még sikeresebb és boldogabb legyél!

Fogadalmak és tervezés

Lehet, hogy azt mondod magadnak, hogy szeretnél lefogyni harminc kilót, vagy megfogadod, hogy most tényleg egészségesebb és kevésbé stresszes leszel. De nem elég megfogadni, ehhez tenni is kell. Kell hozzá a motiváció, egy jó akcióterv, és tudni kéne, azt is, hogy milyen lépéseket teszel majd az ügy érdekében. Milyen új szokásokat építesz majd be a mindennapjaidba, hogy be tudd tartani az újévi fogadalmadat, hogy egészségesebb és kevésbé stresszes leszel?

Ha például fogyni szeretnél, nézd meg, hogy milyen edzések és sportág az, amit el tudsz képzelni magadnak heti két-három alkalommal, majd add hozzá a naptáradhoz. Ha kevésbé stresszes szeretnél lenni, akkor mondjuk iratkozz fel egy meditációs órára, hogy megtanulhasd, hogyan tudod megnyugtatni magadat és levezetni a feszültséget.

Ami a lényeg, hogy a kívánságod és fogadalmadat töltsd meg energiával és tettekkel, hogy ezek támogassanak majd az erőfeszítéseidben.

Nem kell felhagyni semmivel.

Valljuk be őszintén: a nélkülözésben semmi jó nincs. Ezt mindenki tudja. Ezért ebben az évben az egyetlen dolog, amit fel kell adnod, az legyen az, hogy felhagysz a nélkülözéssel. Ahelyett, hogy megfosztanád magad a cukortól vagy a dohányzástól keress helyette valami újat, ami remélhetőleg elég izgalmas lesz ahhoz, hogy lecseréld a régi rossz szokásokat.

Amikor megfosztjuk magunkat valamitől, akkor rosszul érezzük magunkat. A rossz érzés viszont még senkinek nem segített. De, ha egyszerűen csak úgy döntesz, hogy van egy jobb választás, akkor az erőt ad a változtatásra. Hiszen senki nem akarja a rosszat választani a jobb helyett!

tervek-betartani újévi fogadalmakat
Fotó: envato.elements.com

Változtasd meg a gondolkodásodat!

A legyakrabban azért nem sikerül az újévi fogadalmainkat betartani, mert mindig gyors eredményre és csak a tünetek kezelésére törekszünk, de figyelmen kívül hagyjuk az okokat.

Az életed megváltoztatása anélkül, hogy megváltoztatnád a gondolkodásodat, olyan, mintha fájdalomcsillapítót vennél be, és azt várnád tőle, hogy betömi a lyukas fogadat. Nyilván tök jó, hogy végre nem fáj, de a probléma továbbra is fennáll, és valójában semmit nem tettél a megoldás érdekében. Vagyis, ha azt szeretnéd, hogy a megoldás tartós legyen, akkor el kell kezdeni fogalkozni vele.

Például, a legtöbb embernek biztos, hogy szerepel az újévi fogadalmai között, hogy sok pénzt fog keresni. De a mögöttes hiedelmeink és gondolkodási mintáink visszatartanak minket. Olyanok, mint az, hogy “nem érdemlem meg, hogy gazdag legyek”… stb.

Ahhoz, hogy több pénzed legyen az új évben az első lépésben változtass a gondolkodásmódodon. Vagyis a legfontosabb újévi fogadalom az lenne, hogy átgondolnád a pénzhez való viszonyodat. Ezért töprengj el azon, hogy milyen gondolkodásbeli váltásra van szükséged ahhoz, hogy be tudd tartani az újévi fogadalmadat. Vagy máshogy fogalmazva: mi az a mögöttes meggyőződés, amelyet meg kell változtatnod ahhoz, hogy jöjjenek az eredmények?

Az érzékeny pontjaidat használd motivációnak!

Két pszichológiai magyarázat is létezik arra, hogy az emberek miért tesznek meg bizonyos dolgokat: az egyik, hogy örömet szerezzenek, míg a másik, hogy elkerüljék a fájdalmat. A legtöbb ember számára a második verzió messze motiválóbb, mint az első. Mivel a fájdalom elkerülése az ember számára minden idők egyik legjobban motiváló tényezője, ezért a fájdalmas pontjaid beazonosítása a kulcs ahhoz, hogy egész évben motivált maradj. Ezért most gondolj arra a fájdalomra, amelyet akkor fogsz érezni, ha nem tartod meg az újévi fogadalmadat… gondolj erre egészen addig, amíg szinte már fáj maga a kép, és inkább elkötelezed magad a fogadalmad felé.

Fogalmazd át a fogadalmakat állításokká!

A legtöbb ember olyanok fogalmaz meg, hogy “több vizet iszom majd” vagy “abbahagyom a dohányzást” vagy “boldogabb leszek”. Ezek tényleg nagyon jó fogadalmak, de egy közös van bennük, ami viszont rossz. Mégpedig az, hogy jövő időben vannak. Vagyis ezekkel azt mondod magadnak: “megteszem majd… valamikor a jövőben…”

Ezzel viszont az a gond, hogy a jövő egyáltalán nem biztos. Ami biztos az csak a MOST. Most van itt az idő a cselekvésre, és van egy nagyszerű trükk annak elősegítésére, hogy újévi fogadalmaidat pozitív újévimegerősítésekké változtasd: írd le mindet jelen időben! Mintha már igazak lennének.”Többet fogok inni” helyett “Érzem, hogy milyen jólesik ez a sok víz, mert egészségesebbnek érzem tőle a testemet.” VAGY “”Boldogabb leszek” helyett “A boldogságot választom magamnak”.

Érzed a különbséget? Azzal, hogy áthangolod a fogadalmakat, máris nagy lépést tettél annak érdekében, hogy ezúttal be is tudd tartani őket és 2023-ban egyszerűen megállíthatatlan legyél!

Olvasd el ezt is:

Újévi fogadalmak párkapcsolatban élőknek

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!