spot_imgspot_img
spot_img

5 tipp, hogy ez a Húsvét zöldebb legyen

-

Article Top Ad (AdSense)

 Ha Te is szeretnéd csökkenteni az ökológiai lábnyomodat, akkor ezeket a húsvéti zöld tippeket Neked találtuk ki.

Gyerekekkel a húsvéti ünnep csúcspontja kétségtelenül a színes tojások, a húsvéti tojáskeresés és természetesen a csokoládé. Gyerekkoromban én is oda voltam érte, de  most, amikor már szülő vagyok, átkerültem a másik oldalra és rajtam múlik, hogy mi kerüljön a húsvéti asztalra, milyen csokit kapjanak a gyerekek és hogyan fessük a tojásokat. Így hát búcsút intettem a gondtalanságnak és a könnyelműségnek, és arra törekszem, hogy ne csak a gyerekeimnek legyen évről-évre feleddhetetlen ünnep, de a tőlünk telhető módon a legjobban óvjuk a bolygónkat is.

Mondjuk nemet a műanyagra!

húsvét-tojás-tojásfestés
Fotó: redbook.com

A legtöbb műanyagot nehéz újrahasznosítani, még akkor is, ha becsületesen minden alkalommal a szelektív hulladékgyűjtőbe dobjuk. Erre Húsvétkor különösen érdemes figyelni, és bátran mondjunk nemet a műanyag dekorációra, a műanyag tojásra, amelynek rengeteg alternatívája van, vagy a sok apró játékra, amellyel gyerekeinket lepnénk meg. A húsvéti dekornak használható zöld műanyag fű vagy a műanyag kosárkák helyett válasszunk természetes anyagból készült dekorációs kellékeket. Ha egy környezettudatos szemüvegen keresztül kezdünk szemlélődni, azonnal felismerjük majd, hogy mi az, ami nyugodt szívvel megvehetünk, és mi az, amiről a Föld érdekében jobb, ha lemondunk.

Tojásfestés

Ahelyett, hogy boltban vásárolt festékcsomagot vagy élelmiszerszínezéket használnánk, idén próbáljunk ki néhány természetes módszert. Vöröshagyma, lilakáposzta, kurkuma, narancs, vagy kávé felhasználásával roppant egyszerűen készíthetünk természetes festőlevet, amelybe egy éjszakára csak beáztatjuk a megfőzött tojásokat és másnapra csodaszép árnyalatokat kaphatunk. Ha a tojásokat egymás után kétféle színezőlében áztatjuk meg még izgalmasabbak lesznek a színek és az árnyalatok.

húsvét-tojás-tojásfestés
Fotó: pexels.com

Csokinyuszi és egyéb nyalánkságok

A Húsvét a töméntelen csokoládéfogyasztás egyik ünnepe és nem mindig könnyű eldönteni, hogy milyen édességet vásároljunk gyermekeinknek. Legyen jó minőségű és finom, de ne túl egészségtelen. Ja igen, és a csomagolás is számít, amely előbb-utóbb a szemetesben landol. Vagyis semmi szükség rá. Ezért idén mi valami másban is gondolkozunk és bevetünk házi készítésű csokigolyókat is. Ha viszont valaki úgy érzi nincs Húsvét csokinyuszi nélkül, akkor keressen inkább organikus csokikat – amelyek ugyanúgy kakaóbabból készülnek, csak a növényeket nem permetezik peszticidekkel -, vagy fair trade termékeket. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kakaó- és cukortermesztők, akik részt vettek a felhasznált alapanyagok termesztésének folyamatában munkájukért tisztességes fizetést kapnak. Így egy finom csokinyuszi egyben jobb életminőséget biztosít azoknak, akik az előállításában közreműködtek.

Vásároljunk tudatosan!

húsvét-tojás-tojásfestés
Fotó: pexels.com

A húsvéti sonka talán a legnépszerűbb ünnepi étel. Hacsak nem helyi termelőtől vagy egy olyan áruházban vásárolnánk, ahol fenntartható módon előállított húsokat kínálnak, érdemes újragondolni a sonkás vacsorát. Amikor csak lehetséges vásároljunk organikus vagy helyben termelt  élelmiszereket, mert nem csak a húsvéti sütemények és menü lesz finomabb, de kisebb lesz a karbon lábnyomunk is. Nagyon sok lehetőség van rá, hogy környezetbarát módon ünnepeljük a Húsvétot, ha előre tervezünk és gondosan mérlegeljük a vásárlásainkat.

Legyünk minél többet a természetben!

kirándulás-erdő-tavasz
Fotó: pexels.com

Az egyik legjobb dolog a Húsvétban, hogy itt a tavasz. Ezért töltsünk minél több időt a természetben, járjuk az erdőket és a mezőket, kiránduljunk, élvezzük a körülöttünk élő sokféleséget. Adjunk egy kis tiszteletet húsvét pogány gyökereinek is, és szánjunk néhány percet arra, hogy mélyen lélegezzünk, és hallgassuk a természet évezredes hangjait. Komolyan: ülj le egy fa tövébe, támaszd neki a hátad a vastag törzsének. Hunyd be a szemed és figyelj. Lélegezz lassan és halld meg a természet hangjait. Merülj el te is ebben a gyönyörű világban, amelyért mindannyian felelősséggel tartozunk és amelyet meg kell őriznünk a további generációk számára.

Ahogy a tavalyi, úgy az idei Húsvét is más lesz, mint a korábbi években, de most használjuk ki a lehetőségeinket és tegyük még különlegesebbé és zöldebbé ezt az ünnepet.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!