spot_imgspot_img
spot_img

5 tipp, ha lakásfelújítás előtt állsz!

-

Article Top Ad (AdSense)

A nyári időszakot sokan a pihenésre, tervezésre használják ki, majd ősszel, újult erővel, átgondolva, nagy levegőt véve elindulnak a változás útján. Van, aki a karrierjében készül más vizekre evezni vagy épp otthonának szeretne új hangulatot adni. Utóbbi esetén a Poli-Farbe festékgyárnak van néhány hasznos tippje, hogyan érdemes előre tervezni.

Látványos és költséghatékony megoldás

Kétségtelenül a falfestés az egyik leglátványosabb és költséghatékony módja, hogy új hangulatot adj kuckódnak. Már azzal is hatalmas változást érhetsz el, ha például más színnel, esetleg színkombinációval emelsz ki egy-egy falat, de választhatod a geometriai minták felfestését is, melyhez használhatsz bátran több, egymással harmonizáló árnyalatot és formát a falfelületen. 

Legyen szó bármelyik megoldásról, egyéniségednek megfelelően válassz, és adj időt magadnak a lakás megálmodására, inspirálódj, gyűjts ötleteket, álmodozz kedvedre. Gondold át jól, mely helyiségek szorulnak felújításra, milyen stílust, színt tudnál leginkább elképzelni, mi illik a bútorokhoz, a textíliákhoz. Mit szeretnél lecserélni, mit szeretnél megtartani. 

Felújítás előtt

Még a tervezés fázisában látogass el egy közeli festékszakkereskedésbe vagy barkácsáruházba. Nézegesd meg a kihelyezett színkártyákat, ha van, rá mód, vigyél haza színmintát. A kiválasztott színek egészen más hatást kelthetnek a lakás adottságaitól függően, a természetes és mesterséges fényviszonyokban is más-más lehet egy árnyalat. Ha bizonytalan vagy, végezz próbafestést a falon!

Kalkulálj pontosan!

Ha megvan az elképzelés, érdemes nyitni egy füzetet és listát írni a méretekről, a beszerzésre váró eszközökről, szerszámokról, továbbá a benned felmerülő kérdésekről. 

Számold ki pontosan, hány négyzetméterre elegendő alapozót és festéket kell vásárolnod – ehhez határozd meg a festendő felületed: szorozd össze a falfelület magasságát és a szélességét. Fontos, hogy ezt minden fallal meg kell tenni a szobában, és a mennyezetről se feledkezz meg! Az így kapott eredményeket össze kell adni, majd a festék kiadósságával összemérni. A kalkuláció során vedd figyelembe a fal állapotát, ha hibákat is kell javítani, glettre is szükséged lesz. A kimért mennyiséget érdemes egy kis rátartással beszerezni (kb. 10%), mert nincs annál bosszantóbb, ha azért kell abbahagyni a festést, mert elfogyott az anyag.

Szánj időt a megfelelő festék kiválasztására! 

A festék kínálat igen széles, ezért a színválaszték mellett, erre is érdemes időt szánni. A túl olcsó árak csábítóak lehetnek, de nem biztos, hogy jól is jársz vele. Keress olyan festéket, amely ár-kiadósságban jobban megéri, és rendelkezik olyan plusz tulajdonságokkal, ami segíti 

a munkát: ma már léteznek nagyon jó fedőképességű, egyrétegű, csepegésmentes falfestékek is – például a Poli-Farbe Platinum egyrétegű beltéri falfesték –, ezekkel időt és energiát takaríthatsz meg.

Másold le a profikat!

Ha bizonytalan vagy a pontos mozdulatokat illetően, vannak online szakértők is, akikhez bátran fordulhatsz. Ha például beírod a YouTube-on, hogy: Szobafestő Attila, számos hasznos, könnyen érthető videót találsz. Lesd el az első lépéseket, és már csak bíznod kell magadban, és a megálmodott álomotthont megvalósítanod, ami már csak egy karnyújtásnyira van tőled. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!