spot_imgspot_img
spot_img

5 színdarab, amit a fiatalok is imádni fognak

-

Article Top Ad (AdSense)

Nagyon sok figyelemre méltó és modern produkciót kínálnak budapesti színházaink, amelyeket idén mindenképpen érdemes megnézni.

Toldi – Pesti Színház

toldy-csőre gábor-színdarab
Fotó: Vígszínház/Dömölky Dániel

Arany János költeménye mindig is nagy kedvencünk volt, de Csőre Gábor előadásában még igazán menő is lett. Az alkotók, Paczolay Béla rendezővel az élen egyáltalán nem az irodalom órák komolyságával igyekeznek közelíteni Arany klasszikus költeménye felé, hanem játékosan és csupa derűvel. Így lehet megszerettetni a kötelező olvasmányokat és a megtanulandó irodalmi alkotásokat: ahogyan Csőre Gábor életre kelti  a bátor és hős vitéz alakját. Az élőzene és a látványos effektek által megidézett Toldi alakja egyszerre teszik mai modern alkotássá és lebilincselő előadássá.

Egy jobb világ – Thália Színház

Egy jobb világ-színház-színdarab
Mentes Júlia és Zayzon Zsolt. Fotó: BCOOL Magazin

Egy sor fontos kérdéssel foglalkozik Valló Péter nagyszerű drámája, amelyben a könnyed kezdés után a feszültség annyira fokozódik, hogy szinte végig tüdőnkbe szorul a levegő. Az egyetemista diáklány és a tanár történetében kiderül, hogy mennyire ki tud vetkőzni magából az ember, ha úgy érzi kicsúszott a kezéből az irányítás és nem tudja megoldani a problémáit. A színdarab a függöny legördülése után sem enged szabadon, rengeteg gondolkodni és beszélgetnivalót ad, és nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz lesz a konklúzió…

A bajnok – Katona József Színház

bajnok-katona-józsef-színdarab
Fotó: Horváth Judit/Katona József Színház

Pintér Béla teljesen megreformált opera előadására nem könnyű jegyet szerezni, mert amióta repertoáron van (2016) elképesztően népszerű. A színdarab lényegében csak a zenéjében emlékeztet Puccinire, mert a történet, a karakterek és persze a szöveg is alaposan át lett dolgozva. De így annyira új és korszerű, hogy talán az opera műfaját kevésbé kedvelő fiataloknak is kísérletezni támad kedve, és megnézi Rezes Judit, Nagy Ervin, Pálmai Anna, Elek Ferenc és még több kiváló színész játékát.

Gloria – Radnóti Színház

gloria-radnóti-színház-színdarab
Fotó: Radnóti Színház/Dömölky Dániel

Bántalmazás, elszigetelődés, félelmek, karrier… és emberi sorsok, amelyek könnyedén összedőlhetnek. Az átlagos New York-i magazinszerkesztőségben a húszas éveikben járó dolgozók közül ki így, ki úgy veszi komolyan a munkát, de mindenesetre dúl a karrierféltés és a munkahelyi harc. Nagyon mai ez a darab, amelyben nem csak korunk társadalmi problémáival szembesülünk, de emberi játszmáinkkal, a traumákkal és pszichés betegségeinkkel. Tanulságos és ijesztő.

Kertész utcai Shaxpeare-mosó

Cseppet sem véletlen, hogy 2021-ben a Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján a Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapta a legjobb előadás díját. Az egyértelműen és szigorúan 16 éven felülieknek szóló színdarab egyszerre merész és provokatív, bizarr és abszurd… és remekül festi le a nagy magyar valóságot. Ugyanakkor nagyon megosztó, és lehet, hogy valaki felháborodik majd rajta, míg másokat szórakoztat és lenyűgöz.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Gryllus Dorka: Egy igazi színpadi szerelem a miénk

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!