A szilveszter egyik slágerétele a virsli. 5 izgalmas virslis receptet mutatunk. Reméljük, hogy megtalálod a kedvencedet köztük. Bekuckózáshoz és csendes ünnepléshez, koccintáshoz is jól jön pár finom falat.
1. Virslis kosárkák
Hozzávalók
- 25 g joghurt
- 20 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 0.5 dl napraforgó olaj
- 10 dkg füstölt sajt, reszelve
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 db pritaminpaprika
- 1 db újhagyma vagy egy kevés szárított metélőhagyma
- 7-8 db virsli (ízlés szerint)
- só ízlés szerint
- 1 ek vaj vagy margarin a forma kikenéséhez
A joghurtot keverd össze az olajjal, majd a tojásokkal, sózd. A sütőport add a liszthez. A reszelt sajtot és az apróra vágott hagymát, paprikát össze kell keverned a sütőporos liszttel, majd mindezt hozzákeverheted a joghurtos masszához. A virsliket vágd egyforma darabokra, szórd a masszába őket. A kivajazott muffinformákba adagold bele a masszát. Sütés után hagyd kihűlni a kosárkákat.
2. Tornádó
Ezt a palacsintatésztás finomságot élmény elkészíteni is. Ha szeretnéd a párodat meglepni valami ötletes, laktató szilveszteri finomsággal, akkor ezt próbáld ki!
Vágd ketté a virsliket, majd húzd fel őket fanyársra vagy saslik pálcikára. Spirál alakban készíts bevágást rajtuk, hiszen ezekbe a bemetszésekbe kerül majd a finom palacsintatészta, amitől kétféle színű lesz a „tornádó”.
Egy tálban keverd ki jó sűrűre, formázható állagúra a készen vett palacsintaport vagy a saját magad által összeállított házi palacsintatésztát. Oszd fel annyi részre, ahány nyársad van, és sodord mindegyiket spirál formájúra, majd tekerd körbe a bevágásokon!
Forró olajban süsd ki őket, majd csepegtesd le jól a zsiradékot. Majonézzel, mustárral, ketchuppal, de akár különlegesebb szószokkal is tálalhatod.
3. Krumpliban sült virsli
Méretes krumplikra van szükséged ehhez a recepthez, mert nem csak nasinak jó ez az étel. A krumplikat héjában főzd meg sós vízben, utána pedig hosszában jól behasítva tedd őket tepsibe, majd locsold meg egy kis olívaolajjal, és borssal, sóval fűszerezz. Cheddar sajttal, hagymával, tejföllel töltsd meg a hasításokat.
A virsliket felszeletelheted kisebb darabokra is, majd szórd rá a krumplikra, s arra mehet még a tejfölös, sajtos, hagymás töltelék. Légkeveréses sütőben 180-200 fokon süsd ropogósra. Házi készítésű szószokkal tovább fokozhatod az élményt.
4. Tésztavirág virslivel
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
25 g élesztő
1 ek cukor
4 ek napraforgó olaj
1.5 kk só
3 dl tej
1 db tojás
30 dkg virsli
1 db tojás a kenéshez
Az élesztőt futtasd fel a langyos tejben 2 tk cukorral. A lisztbe tedd bele a sót, étolajat, 3 tk cukrot, a felfuttatott élesztőt és egy tojást. Kidolgozás, letakarás után keleszd meg. Amikor megkelt, lisztezett deszkára boríthatod, kisodorhatod, gombócokat gyúrhatsz.
A gombócokat téglalap alakúra nyújtsd, helyezd rá a virsliket, majd ezeket a virslis rudakat egyenlő méretű szeletekre kell vágnod. A tésztával takart virslis szeleteket virág formában tedd egymás mellé. Ezeket aztán sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, tojással megkenve süsd aranybarnára. Mehet rájuk ízlés szerint szezámmag, köménymag is.
5. Leveles tésztás falatkák
A leveles tészta kicsit megúszósabb, gyorsabb, de attól még finom. Vágd csíkokra, tekerd körbe velük a virsliket, majd tojássárgájával kendd meg a tetejüket, a sütőben összesülnek az ízek.
A fenti virágokat is elkészítheted leveles tésztából. Az alábbi videó segítségedre lesz: