5 nő, egy téma: a mellrákról kicsit másképp!

-

A mellrákról sok szó esik napjainkban, valahogy azonban a legtöbb nő mégis távolinak érzi a témát – pedig amilyen tudatosan éljük az életünket más területeken, mellünk egészségére legalább annyi figyelmet kellene fordítanunk. Az AVON már évek óta szívügyének tekinti a nők edukálását és figyelmének felhívását a rendszeres mellönvizsgálat és a mammográfiai szűrések fontosságára, és ezt az üzenetet most a vállalat az idei mellrák hónaphoz kapcsolódóan rendhagyó kampánnyal közvetíti. Az AVON idén három ismert hölgy és egy orvosszakértő segítségével szeretné ledönteni a mellrák köré épült tabukat, és egy izgalmas, személyes hangvételű beszélgetésen keresztül ösztönözni nők millióit arra, hogy beszéljenek erről a hazánkban minden 10. nőt érintő betegségről. A beszélgetés nyilvános és bárki számára elérhető a vállalat Youtube csatornáján.

A testpozitivitás sokakat megmozgató, nagyon divatos téma napjainkban. A divat és a szépségápolás világában sűrűn találkozunk azokkal az üzenetekkel, hogy fogadjuk el önmagunkat, öltözzünk a számunkra legkényelmesebb ruhákba és ne sminkeljük ki arcunkat a felismerhetetlenségig, vállaljuk fel és szeressük önmagunkat. Fontos üzenetek, amelyek egyre több nőt és korosztályt szólítanak meg, azonban sokan nem gondolják, hogy a külsőségeken kívül ezen üzenetekhez testünk ismerete, szeretete és egészségének megőrzése is hozzá tartozik. 

Fontos, hogy mindenki ismerje és szeresse a saját testét, és ajándékozza meg magát azzal a törődéssel, amelyet megérdemel, tehát végezze el minden hónapban a csupán 5 percet igénybe vevő mellönvizsgálatot, és vegyen részt rendszeresen mellrákszűrésen, így akár saját életét is megmentve.

A mellrák a magyar nők körében leggyakoribb rákos megbetegedés. Hazánkban évente csaknem 8000 új beteget diagnosztizálnak, akik közül sajnos körülbelül 2300-an életüket vesztik. Az időben felismert emlődaganat ugyanakkor nagy eséllyel gyógyítható, a mellrák első stádiumában diagnosztizáltak 98%-a túléli a betegséget, mégis hazánkban nagyon kevés nő jár rendszeresen mammográfiás szűrővizsgálatra és végzi el minden hónapban az emlőönvizsgálatot. „A mellrákkal kapcsolatos számok a mai napig rémisztőek. A nők egyre tudatosabbak az élet számos területén, azonban az adatok is azt mutatják, hogy valamilyen oknál fogva a mellrák általi fenyegetettséggel való szembenézés, így az önvizsgálat és a szűréseken való részvételi hajlandóság továbbra is gyerekcipőben jár hazánkban. Éppen ezért folyamatosan azon dolgozunk, hogy mindig új módon, a lehető legszínesebb, de mégis informatív formában szólítsuk meg a nőket. Így született meg az idei mellrák hónaphoz kapcsolódó aktivitásunk ötlete is” – nyilatkozta Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője. 

Az AVON idén egy rendhagyó kerekasztal-beszélgetés életre hívásával szeretné ledönteni a mellrákkal kapcsolatos tabukat, és személyes történeteken keresztül ösztönözni minden nőt arra, hogy beszéljen a betegségről. „Szeretném, ha minden nő megértené, hogy nem csak akkor érintett, ha már kemoterápiára jár és kopasz, hanem ha van melle és mellszövete” – hangsúlyozta az AVON által szervezett kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője.

A Szabados Ágnes által vezetett beszélgetésben három ismert, ízig-vérig mai nő vett részt, akik valamilyen formában kapcsolatba kerültek a betegséggel. Bajkó Barbara, az Élet Dió után oldal alapítója sikeresen megküzdött a mellrákkal és hősies küzdelmét megosztotta a világgal Instagram oldalán, mivel a rák még mindig tabu téma Magyarországon és szeretné ezt a falat némiképp ledönteni. Túróczi Réka, az Irunmom blog futónője óriási lépést tett a megelőzés érdekében. Miután megtudta, hogy édesanyájától örökölte a nőgyógyászati rákokért felelős génmutációt, így igen magas az esélye, hogy kialakuljon nála a mellrák, úgy határozott, megelőzi a betegség kialakulását, ezért kétoldali masztektómiának, melleltávolító műtétnek vetette alá magát. Molnár Viola Anna, újságíró és digitális tartalomkészítőként szívügyének tartja, hogy kiálljon a társadalom egészét érintő témák mellett. Vió 29 éves korában talált mellében egy csomót – ami szerencsére jóindulatúnak bizonyult – de azóta nagyon komolyan veszi a betegséget és fontosnak tartja, hogy évről évre felhívja a nők figyelmét a mellrákszűrések fontosságára. A beszélgetés szakmaiságát Dr. Drajkó Veronika onkológus adjunktus, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke biztosította. „A beszélgetés hűen példázza, hogy a mellrák hányféleképpen gyűrűzhet be az ember életébe. Ezért nem szabad elmennünk mellette szó nélkül. Bízom abban, hogy a résztvevők személyes történeteinek megosztása által a nők elgondolkoznak saját kapcsolatukon a betegséggel és amellett, hogy elmennek egészségügyi szűrésre és elsajátítják a mellönvizsgálat alapvető lépéseit, könnyebben beszélnek szeretteikkel és barátaikkal a témáról. Hiszen fontos, hogy ez ne legyen többé tabu téma, ez mindannyiunk ügye” – tette hozzá Kósa Anita, szóvivő.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!