spot_imgspot_img
spot_img

5 különleges pékség Budapesten

-

Article Top Ad (AdSense)

A karantén alatt a kenyérsütés sokak számára az önellátás és a rendszertől való függetlenség szimbóluma – vagy szimplán karanténhobbi lett. Facebook-posztok egész sora panaszolta az élesztőhiányt, árulta el az utolsó lelőhelyeket vagy adott tippet a kovász gondozásához. Előfordulhat persze, hogy valaki nem fedezte fel magában a péket, esetleg a nem otthon sütött kenyér az újra megtalált mozgásszabadságot jelenti. Az új kenyér ünnepén mutatunk néhány menő helyet, ahonnan beszerezhetjük a legfinomabbat.

Megszegett Ígéret

Makkai Balázst és feleségét, Rékát a Pékműhelyből hazavitt kovászos kenyér indította el a saját pékség felé. Az üzlet különleges neve kettős jelentéssel bír: a házaspár úgy érezte, a pékek megszegték az ígéretüket, hogy nekik egész életükben silány kenyereket kellett enni. De arra is utal, hogy

minden vekni egy ígéret, melyet otthon megszegnek, felvágnak.

A kovászos kenyér mellett hajtogatott vajas, kevert és kelt tésztákkal kísérletezett. A kínálat nem nagy, alig 10-15 féle péktermék kapható náluk, ennek ellenére szinte mindig sor kígyózik az újbudai pékség előtt.

Közzétette: Megszegett Ígéret Pékműhely – 2020. augusztus 10., hétfő

1117 Budapest, Fehérvári út 46 

Jacques Liszt – Misi, a pék

Már pusztán a neve miatt is megérdemelne egy helyet a listánkon.

A Vigadó mellett megbúvó olasz-magyar pékség már nyolc éve szolgálja ki a közeli szálloda ínyenceit és a hétköznapi szükségleteikért betérő vásárlókat egyaránt. Emellett olyan éttermek beszállítói, mint a Bock Bistro Budán, a Trattoria Pomo D’Oro vagy a Larus. A teljesen adalékmentes ínyencségek az üzlettel szomszédos pékműhelyből érkeznek. A névben szereplő Misi Juhász Mihály, aki egy bank jogászából nyergelt át ebbe a szakmába. A magyar-olasz fúzióban ő viszi a hazai vonalat hagyományos kenyereivel és péksüteményeivel. Az olasz részleg Matteo felségterülete, aki ciabatták, pan al latték, kekszekkel kényezteti a vásárlókat.

A szokásos péksütik mellett, ma ezekkel is készültünk: mandulás croissant, vaníliás-gyümölcsös kosár, kovászos…

Közzétette: Jacques Liszt – Misi a pék – 2020. június 5., péntek

1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 7.

Doktor & Pék

Ismét egy pályaelhagyó doktor, ezúttal azonban orvosi diplomával. Dr. Nagy Károly 1989 óta praktizál házi- és üzemorvosként, illetve belgyógyászként, 2017-ben pedig megnyitotta pékségét. Ehhez a Kenyérlelke Fesztivál adta meg a lökést, ahol előbb az otthonsütés díjat majd félbarna kenyerével a csúcskategóriát nyerte meg. Ennek hatására

hatvankét évesen megszerezte a hivatalos pékbizonyítványt.

A kenyerek és bagettek kovásszal készülnek, de a többi péksüteménynek élesztős tészta az alapja. A vásárlók egyik nagy kedvence a virslis rolád, de olyan nosztalgikus különlegesség is kapható náluk, mint a maradék tésztából készített pacsni.

Közzétette: Doktor & Pék – 2020. augusztus 13., csütörtök

1067 Budapest, Csengery utca 49.

Pipacs Pékség

Három barát, Máté, Marci és Ádám Franciaországból hazatérve alapították meg a óbudai pékséget.

Semmilyen más péksüteményt nem készítenek, csak különböző kenyereket és egy kis adag bagettet.

Kenyereiket hazai minőségi, ökológiai gazdálkodásból származó (vegyszermentes) lisztből, adalékanyagok hozzáadása nélkül, természetes kovásszal készítik hagyományos, kézműves eljárásokkal. 2011-ben indították el saját kovászukat, amivel azóta is dolgoznak.

Közzétette: Pipacs Pékség – 2018. február 27., kedd

1037 Budapest, Bécsi út 267.

Pékműhely

A szóbeszéd szerint ők készítik a város legjobb kakaós csigáját.

Budapesten már három üzletükben lehet kipróbálni a péksüteményeket. Vajda József tíz évvel ezelőtt alapította a műhelyt, ahol a kenyerek hagyományos technológiával készülnek az általuk 2010-ben elkészített és azóta is folyamatosan ápolgatott vadkovásszal. Nem használnak mesterséges adalékszereket és összetevőket. A friss, meleg kenyereket az orrunk előtt veszik ki a kemencéből, a pultból pedig további péksütiket választhatunk. Józsi, a pék a koronavírus idején kenyérjeggyel segíti azokat, akinek a járvány miatt bizonytalanná vált a napi étkezése.

Közzétette: Pékműhely – 2019. augusztus 29., csütörtök

I. ker. Batthyány u. 24., XI. Bartók Béla út 15/B, II. Lövőház utca 7-9.

A kenyér mellé remekül illik a bor, kattints további gasztro cikkeinkért!

Winefulness, avagy így élvezd ki Te is a borivás pillanatait!
Magyarország leghíresebb borvidékei – csodás kóstolóhelyekkel
Így legyél Te is borszakértő 7 egyszerű lépésben
Kreatív borospoharak a bor szerelmeseinek
A világ 7 lélegzetelállító borvidéke, amelyet egyszer az életben látni kell

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!