spot_imgspot_img
spot_img

5 kedvenc filmünk az isteni Brigitte Bardot-val

-

Article Top Ad (AdSense)

Aranyszínű hajával, rózsás arcával és bűvös szemeivel az isteni Brigitte Bardot a francia film legnagyobb istennője volt, és a mai napig a francia filmgyártás egyik legnagyobb ikonja, akit soha nem lehet megunni. 

Az 1934. szeptember 28-án született Bardot számos nagyszerű filmje közül születésnapja alkalmából most kiemelünk néhány kedvencünket, amelyet mi bármikor szívesen újranéznénk.

És Isten megteremté a nőt

A film, amelyről Brigitte Bardot mindenkinek elsőre jut eszébe. Roger Vadim rendező klasszikussá vált 1956-os alkotásában mutatta be a világnak a fiatal színésznőt kicsit furcsa személyiségével és a rá annyira jellemző érzékiségével. A Saint Tropéz-ban játszódó filmben csak úgy bomlanak a Bardot által életre keltett Juliette Hardy után a férfiak. Ahogyan a Tardieu testvérek, Antoine és Michele is: Juliette egyikőjükbe szerelmes, mégis a másikhoz megy feleségül. De vajon mi történik ebben a magas hőfokon égő szerelmi háromszögben?

Egy párizsi nő

Az „És Isten megteremté a nőt” hatalmas sikerét követően Bardot legközelebb egy újabb érzéki alkotásban tűnik fel. Az „Egy párizsi nő” című filmben Brigitte Laurier szerepében beleszeret apja kabinetfőnökébe, és máris egy őrületes komédiázás kezdődik. Brigitte mindenféle csínytevésekbe keveredik: gyakornoknak jelentkezik, éjszaka besurran a férfi szobájába, és még egy herceget is sikerül belekverni az ügybe.

Igazság

Brigitte Bardot-t mindig szexszimbólumként és a végzet asszonyaként tartották számon, ennek ellenére komoly szerepekben is meg tudta mutatni tehetségét. Az egyik ilyen film az 1960-ban született „Igazság”, amelyben Dominique Marceau-ként egy eszméletlen nőt alakít, akit halott szeretője mellett találnak meg. A beszédes körülmények miatt persze letartóztatják és szerelme meggyilkolása miatt bíróság elé állítják. A filmben ezután szemtanúi lehetünk a pár viharos kapcsolatának, amely tele volt hűtlenséggel, féltékenységgel, szexszel és dühvel…

A megvetés

Az egyik legtermékenyebb francia rendező Jean-Luc Godard egyik korai művében Brigitte Bardot őrületeset alakított. A Capri szigetén játszódó film főszereplője Camille Javal a francia drámaíró felesége, akinek férje épp első filmes alkotásán dolgozik. Amikor a házaspár megérkezik egy film forgatására Capri szigetére egy amerikai producer felfigyel a szépséges feleség bájaira és lefizeti a férjet. Amikor a feleség rádöbben, hogy férje az ő bájait kihasználva akarja egyengetni az útját a producernél egyre nagyobb megvetést érez iránta, és ez szerelmük végét jelenti…

Viva Maria!

Ebből a könnyed vígjátékból is látszik, hogy Bardot mennyire sokszínű színésznő. A kalandos és mókás filmben két nő – akiket Mariának hívnak – egy valóságos forradalmat indítanak el és maguk is forradalmárokká válnak. Közép-Amerika ezen térségében ugyanis egy felkelés tör ki a diktátor ellen és Maria I. beleszeret a forradalom vezéralakjába, aki a harcokban hamarosan meghal. A lány elhatározza, hogy folytatja szerelme forradalmát, és persze barátnője Maria II. is csatlakozik hozzá. Úgy tűnik, hogy nincs olyan, amit Brigitte Bardot nem tudna megcsinálni.

Kétségtelen, hogy ha egy igazi ikonról van szó, akkor Brigitte Bardot-nál nincs nagyobb a francia filmművészetben.

Ha tetszett, itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Boldog Születésnapot, Sophie Marceau!

Belmondo, az én szuperhősöm

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!