Újra elkezdődött az év bekuckózós időszaka, a borongós őszi időben már nem sok kedve van az embernek kimozdulni otthonról. Ez nem feltétlenül baj, egy puha takaró és ez az 5 mennyei forró ital felmelegíthet a négy fal között is.
Forró chai tea
A chai tea nagyon felkapott mostanság, a különlegesség Indiából származik. A brit gyarmatosítást követően az indiaiak átvették az angol fogyasztási szokásokat – fekete tea tejjel és cukorral – de ezt alaposan feldobták helyi különleges fűszereikkel. Így született meg a chai latte, amit receptünkkel otthon is könnyedén kipróbálhatsz. 20 perc alatt el is készül a felsorolt hozzávalók pedig 4 bögrére elegendőek.
Hozzávalók:
- 8 kardamom mag
- 8 szegfűszeg
- 4 fekete bors
- 2 fahéjrúd
- 1 kis darab friss gyömbér, szeletelve
- 2 csésze tej
- 4 db fekete tea filter (például Darjeeling)
- 8 teáskanál vagy annál több cukor, ízlés szerint
Így készítsd el: a kardamomot, a szegfűszeget és a borsot tedd egy visszazárható műanyag zacskóba, és valamilyen nehezékkel (például serpenyő) törd össze apró kicsi darabokra. Helyezd a zúzott fűszereket egy közepes méretű fazékba, a fahéjrudakkal, a gyömbérrel, a tejjel és 2 csésze vízzel együtt. Forraljuk fel majd vegyük le a tűzről. Ezt követően tegyük bele a teafilteket, fedjük le, és hagyjuk 10 percig ázni. 4 nagyobb csészébe szűrjük le ezt a mennyiséget és ízlés szerint mindegyikhez adj hozzá legalább 2 teáskanál cukrot.
Adagonként: 108 kalória; zsír 4g; fehérje 4g; szénhidrátok 14g; cukrok 14g; rost 0g
Forralt almabor
Nincs hideg időszak forralt bor nélkül, de mi egy különleges verziót szeretnénk most bemutatni. Az almás változatot kiegészítve néhány jellegzetes fűszerrel egy fenséges illatú és egyben ízű italt készíthetünk, ami garantáltan felmelegít majd egy nehéz nap után. Idén a karácsonyi vásárokon sajnos kimarad ez az élmény, de könnyen becsempészhetjük a hangulatot ezzel a recepttel az otthonunkba. Az előkészületek mindössze 5 percet vesznek igénybe, ezután fél órával már kornyolgathatjuk is. Az alábbi recept 8 adagra elegendő mennyiségre vonatkozik.
Hozzávalók:
- 1 narancs
- 1,5 liter almabor vagy alma cider (a sima almalé nem jó!)
- 2 evőkanál méz
- 5 egész szegfűbors
- 6 egész szegfűszeg
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 kis darab vékonyra szeletelt gyömbér
- 8 db fahéjrúd
Így készítsd el: Zöldséghámozóval hámozzuk le a narancs héját hosszú csíkok formájában. Közepes edénybe öntsük bele az almabort és adjuk hozzá a mézet, a szegfűborsot, a szegfűszeget, a szerecsendiót, a gyömbért és a naracs héját. Kis lángon hagyjuk „párolódni”, ügyeljük rá, hogy ne forraljuk fel. Melegítsük fedetlenül 30 percig és kész is! Fahéjrudakkal nagy csészében vagy bögrében tálaljuk.
Adagonként: 142 kalória; zsír 0g; szénhidrátok 35g; rost 0g; cukrok 33g; fehérje 0g.
Mexikói pikáns forró kakaó
Hallottál már csípős kakaóról? Egészen idáig én sem… Az ínyencségek kedvelőinek kötelező kipróbálnia a jalapeno paprika egyik fajtájának hozzáadásával készült italt, ami minden bizonnyal felfokozza majd a hőmérsékletünket ebben a hűvös időben. 5 perc alatt kész is egy nagy bögre habos finomság.
Hozzávalók:
- 1 adag forró kakaó (kakaópor+tej)
- 2 csipet őrölt chipotle chili paprika
- 2 csipet őrölt fahéj
- 2 evőkanál édesített tejszínhab
Így készítsd el: Először készítsünk el egy hagyományos, „mezei” forró kakaót – ezt megtehetjük sima kakaópor és tej segítségével, de általában a kakaó csomagolásán látható utasításokat kell követnünk a finom végeredményért. Ezt kKeverjük össze a chipotle és a fahéj felével. Tetejére tesszük a tejszínhabot, és megszórjuk a maradék chipotlével és fahéjjal.
Adagonként: 151 kalória; zsír 5g; fehérje 2g; szénhidrátok 24g; cukrok 18g; rost 1g;
Klasszikus forrócsoki pirított mályvacukorral
Vegyük a klasszikus forrócsoki receptet és dobjuk fel egy kis „pörkölt” édességgel! A tejpor és a vajkaramella hozzáadása teszi igazán egyedivé ezt a melengető italt, ami már inkább desszertnek tekinthető, mintsem egyszerű szomjoltónak. Mindössze tíz perces művelet az elkészítése, és még ígyis egy ínycsiklandozó finomságot kapunk.
Hozzávalók:
- 1 adag forró kakaó (kakaópor+tej)
- 3 pillecukor
- 3 evőkanál tejpor
- 2 db reszelt vajkaramella
Így készítsd el: Először itt is készítsük el a hagyományos kakaónkat. Melegítsük fel a sütőt és a mályvacukrokat helyettük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és körülbelül 30 másodpercing pörköljük – amíg aranysárga nem lesz. Ezt egy grillező felületére téve is megtehetjük. A kakaót keverjük össze a tejporral és reszeljünk bele vajkaramellát. A tetejére végül a pirított pillecukrot helyezzük.
Adagonként: 264 kalória; zsír 5g; fehérje 5g; szénhidrátok 51g; cukrok 37g; rost 1g
Meleg mogyorós puncs
A hagyományos puncs mogyorós változatának elkészítéséhez szükségünk lesz egy spéci hozzávalóra: a Frangelico likőrre. Ez az ital Piemont régióban termő Tonda Gentile mogyoróból készül, amit finom kakaóval, élénkítő kávéval és egy csipet vaníliával bolondítanak meg a káprázatos ízkarakter kialakításának érdekében. A puncs elkészítéséhez keverd össze a Frangelico-t forró vízzel, és adj hozzá egy kis tejszínhabos varázslatot.
Hozzávalók:
- 5 cl Frangelico likőr
- fél csésze forró víz
- 2 evőkanál enyhén felvert tejszín
Így készítsd el: Egy bögrében keverje össze a Frangelico-t és a forró vizet. Tálalás előtt kanalazzuk a tejszínhabot a tetejére.
Adagonként: 206 kalória; zsír 6g; fehérje 0g; szénhidrátok 17g; cukrok 16,5 g;
Receptek forrása: Realsimple. Olvasd el ezt is!
Ezek a LEGCOOLABB mindenmentes budapesti helyek, amikből házhoz is rendelhetsz