spot_imgspot_img
spot_img

5 hatékony módszer a pozitív gondolkodás elsajátításához

-

Article Top Ad (AdSense)

Sokan félreértelmezik a pozitív gondolkodást. Ez az attitűd nem azt jelenti, hogy soha nincsenek problémáink, hogy szőnyeg alá kell söpörnünk őket – mert ez legalább annyira káros, mint a negatív hozzáállás. A pozitív gondolkodás nem nélkülözi a realitást, csak egy derűlátó és bizakodó megvilágításba helyezi az életünket, és követői igyekeznek meglátni a fényt a gödör mélyén is. Érdemes ezt eltanulni, ha boldogabb életet szeretnénk.

1. Kezdjük a napot pozitív megerősítéssel!

Nagyon fontos, hogy hogyan kezdjük el egy-egy napunkat, az első élmény megadja az alaphangulatot a nap további részéhez is. Ha véletlenül elalszunk és későn ébredünk, 10 perc alatt kell mérgezett egérként rohangálva magunkra kapkodni az irodai outfitet, na akkor biztosan olyan érzésünk lesz, hogy ezen a napon már semmi jó nem történhet… És ennek egyetlen oka van, hogy negatív érzelmekkel kezdtük el a napot, és ezt a pesszimista nézetet tovább visszük a később megtapasztalt eseményekre is.

Ahelyett, hogy hagynánk, hogy eluralkodjon rajtunk a borúlátás, kezdjük a napunkat pozitív megerősítésekkel! Lehet furán hangzik, de bátran álljunk a tükör elé és beszélgessünk egy jót magunkkal indulás előtt. Jöhetnek az olyan kijelentések, mint a „Ma jó nap lesz” vagy „Ma megállíthatatlan leszek”. Meglepő, hogy ettől mennyit tud javulni a közérzetünk. És ha pozitív érzésekkel vágunk bele a teendőkbe, sokkal könnyebben végzünk majd velük.

Fotó: Andrea Piacquadio from Pexels

2. Koncentráljunk a jó dolgokra, bármennyire is apróság!

Szinte mindig akadályokba fogunk ütközni – tökéletes nap nem létezik, maximum a romantikus vígjátékokban. Amikor egy újabb kihívással szembesülünk, összpontosítsunk annak előnyeire, függetlenül attól, hogy ezek mennyire csekélyek vagy lényegtelenek. Negativitásunkról híres magyarként nagyon nehéz ezt a hozzáállást elsajátítani., de nem lehetetlen. Talán az elején még erőltetettnek is tűnik majd megtalálni mindennek a jó oldalát.

Ez olyan, mint egy edzés, fokozatosan és sok gyakorlással tudjuk „áthuzalozni” az agyunkat a pozitív mindsetre. De érdemes belefektetni az energiát, mert rengeteg fölösleges stressztől és idegeskedéstől szabadulhatunk meg így. Például, ha elakadunk a forgalomban, gondoljunk arra, hogy most végre van időnk hallgatni a kedvenc podcastunkat. Ha a boltban elfogyott az az alapanyag, amiből főzni szerettünk volna, jussunk eszünkbe, hogy végre kipróbálhatunk valami újdonságot. Ami lehet, hogy az új kedvencünkké avanzsál majd elő.

Fotó: Shutterstock

3. A kudarcot formáljuk át leckévé és fejlődési lehetőséggé!

Nehéz ezzel szembesülni, de nem vagyunk tökéletesek. Mindig fogunk elkövetni hibákat, lesznek nagy tévedéseink és a kudarcot sem úszhatjuk meg a listáról. Ahelyett, hogy ilyenkor mélyen elmerülünk az önsajnálat mocsarában és definiáljuk magunkat, mint a világ legszerencsétlenebb emberét, gondolkodjunk el azon, hogy legközelebb mit fogunk másként csinálni, hogy ez az élmény ne történjen meg újra. Legyen egy jó lecke minden egyes bukásunk, ami által folyamatosan tanulunk és fejlődünk. Ez a pozitív gondolkodás egyik legjobb velejárója: utána már nem létezik kudarc, csak tanulási folyamat.

Fotó: Joy

4.  Hangoljuk át a fejünkben élő negatív önszidalmazót egy biztató, pozitív hangra!

A saját magunk szapulása pillanatok alatt elsötétítheti az elménket. Néha észre sem vesszük, mennyit bántjuk magunkat és mennyi negatív, önostorozó párbeszédet futtatunk le az agyunkban. Egy apró hiba miatt már azt gondoljuk, hogy rosszak vagyunk a munkánkban, hogy bele se kellett volna kezdeni egy új hobbiba. Sajnos ezek a mérgező gondolatok előbb utóbb belső érzésekké válnak és meghatározzák a saját magunkról alkotott képünket.

Amikor ezen kapjuk magunkat, egyszerűen hagyjuk abba! Szintén sok gyakorlást és önfegyelmet igényel, de az eredmény rendkívül kifizetődő. Tegyük át a pozitív oldalra a fejünkben futó lemezt. Nem a valóság letagadásáról beszélünk! Például mondhatjuk azt, hogy annyira rossz vagyok valamiben, de azt is, hogy még nem megy olyan jól, de ha egyszer több gyakorlatot szerzek, akkor sokkal jobb leszek benne. Nem mindegy, ugye?

Fotó: Success.com

5. Vegyük körbe magunkat pozitív barátokkal és munkatársakkal!

Az egyik legfontosabb tanács. Nagyon sokat elárul rólunk az, hogy milyen emberek társaságát keressük szívesen, hogy milyen közegben töltjük a mindennapjainkat. Amikor optimista emberekkel vesszük körül magunkat, pozitív történeteket és pozitív megerősítéseket hallhatunk. A szavaik ránk is hatással vannak, befolyásolják a saját gondolkodásmódunkat, amely aztán befolyásolja a szavainkat, és hasonlóan hozzájárul a csoport kollektív jólétéhez. Olyan ez, mint egy öngerjesztő folyamat. Tartsunk egy kis vizsgálatot az emberi kapcsolataink területén! Jogunk van megszakítani a kontaktust minden mérgező és ránk negatív hatással lévő emberrel. Ezzel nagyon sokat tehetünk a saját lelki egészségünkért.

Forrásként felhasznált: Success.com Ha érdekel a pozitív gondolkodás, olvasd el ezt is!

4 egyszerű tipp a sikeres évkezdéshez

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!