spot_imgspot_img
spot_img

40 éve gyilkolták meg John Lennont

-

Article Top Ad (AdSense)

John Lennon mindössze 40 éves volt, amikor saját háza előtt, néhány méternyire feleségétől négy lövéssel megölte egy merénylő. 

John Lennon aznap már másodszor találkozott a házuk előtt a furcsa, félszeg fiatalemberrel. Az első alkalommal a 25 éves, gyűrött felöltős férfi meg sem merte szólítani az ex-Beatle-t. Csak odasomfordált a sztárhoz és bátortalanul felé nyújtotta a frissen kiadott Double Fantasy lemez egy példányát és egy tollat, miközben az Paul Goresh amatőr fotóssal nézték át a korábbi találkozásukkor készült felvételeket. „Szeretnéd, hogy aláírjam?” – kérdezte John a fotós későbbi beszámolója szerint. Miközben a zenész ráfirkantotta a borítóra a „John Lennon 1980” – feliratot. „Így jó lesz?” – adta vissza az albumot John kérdőn felvonva a szemöldökét. A férfi eloldalgott, John pedig zavart tekintetet váltott Goresh-sel.

A fényképész el is kattintott egy felvételt a dedikálásról – mint kiderült azt melyen a sztár a gyilkosával látható.

Este 10:45 körül a stúdióból hazafelé tartva Yoko Ono előre ment a Dakota-ház kapujához, míg Lennon kazettákkal megpakolva kászálódott ki a kocsiból. A gyűrött felöltős srác a beszámolók szerint biccentett Ononak, majd öt lövést adott le John Lennonra a zsebéből előrántott fegyverrel, amelyből négy el is találta a zenészt. A mentőkre nem is várva egy rendőrautóban szállították a kórházba. Lennon a járműben állítólag még magánál volt, a kórházba szállításkor, alig fél órával később azonban életét vesztette. 

„Muszáj kimondanunk. Emlékezzenek rá, hogy ez csak egy futballmeccs. Nem számít, hogy ki nyer vagy veszít” – szakította meg a híradás amerikai tévénézők milliói számára a hétfő esti meccset. „A New York-i ABC News megerősítette a kimondhatatlan tragédia hírét. Ma este a New York-i West Side-on található lakása előtt kétszer (sic!) hátba lőtték John Lennont, a Beatles talán legismertebb tagját. A zenészt azonnal a Roosevelt Kórházba szállították, ahol a megérkezéskor életét vesztette. Nehéz egy ilyen hír után visszatérni a meccshez.”

John Lennon és Yoko Ono otthona, a Dakota-ház előtt órákkal a merénylet után hisztérikus és zokogó rajongók álldogáltak.

Többen Lennon dalait hallgatták egészen szürreális hangulatot teremtve – számolt be a helyszínről a BBC tudósítója, Tom Brook. Az ezt követő évben legalább három rajongó követett el öngyilkosságot a gyilkosság hatására. Yoko Ono kérésére december 14-én délután kettőkor tízperces virrasztással emlékezett John Lennonra, a rádiók pedig világszerte elnémultak a tiszteletére. Lennont szülővárosában közel harmincezer, lakásához és halála színhelyéhez közel, a New York-i Central Parkban ötvenezer rajongója gyászolta. 

Beatles
Beatles

A furcsa férfi, a 25 éves Mark David Chapman nem menekült el a helyszínről. A fegyvert a járdára dobva békésen álldogált. Egyes beszámolók szerint a nála lévő Zabhegyező kötetet olvasgatta. A rendőrök kiérkezésekor hagyta, hogy megbilincseljék és elvezessék.

Tettét azzal indokolta, hogy híres akart lenni.

Annak ellenére, hogy Chapmant borderline személyiségzavarral diagnosztizálták, nem hivatkozott a betegségére, hanem bűnösnek vallotta magát. Azóta összesen 11 alkalommal folyamodott kegyelemért, utoljára 2000-ben, de kérelmét elutasították.

fotó: Lennon amint autogramot ad későbbi gyilkosának Chapmannak mindössze hat órával a halála előtt

(via smithsonianmag.com, BBC, history.com)

Kattints további cikkeinkre!

Híres emberek, akiknek beárnyékolta életét az AIDS

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!