spot_imgspot_img
spot_img

4 jósnő a múltból, akinek regényes élete volt

-

Article Top Ad (AdSense)

Az embereket mindig érdekelte a jövőjük és a sorsuk alakulása, és az évszázadok során mindig akadtak olyanok, akik valamilyen különleges képességük birtokában képesek voltak előre látni bizonyos eseményeket. Íme 4 nő az elmúlt néhány évszázadból, akik meghatározó jelentőséggel bírtak:

 

Shipton anya

Másnéven Ursula Sontheil, aki egyike volt az első ismert jósnőknek és látóknak, és aki nagy hírnévre tett szert jóslataival. 1488 táján született méghozzá egy angliai barlangban valahol Knaresborough mellett, mivel édesanyja egy megesett árva szolgálólány volt. Kampós orra és cseppet sem bájos arca miatt igen hasonlított a mesékben ábrázolt boszorkányokra. Találó jóslatai miatt azonban igen gyorsan híressé vált, hamarosan sorban álltak házánál a jövőt megismerni akaró népek, állítólag még maga VIII. Henrik is felkereste, akinek – ha hihetünk a történetíróknak – a katolikus egyházzal való szakítását és Boleyn Annával való tragikus véget érő házasságát is megjósolta. A távoli jövőre vonatkozó jövendöléseit összetekerve egy üvegbe rejtve mentette meg az utókor számára. A következő századok során többen is foglalkoztak proféciáival, először 1648-ban adtak ki egy gyűjteményt jóslataiból, majd a XIX. században újra. Ami még izgalmasabbá teszi személyét, hogy saját halálának időpontját is képes volt megjósolni, amely napra pontosan akkor következett be, ahogyan előre látta. A barlang, ahol született és ahol ügyfeleit fogadta manapság is megtekinthető a yorkshire-i Nidd folyó mellett.

La Voisin

Nagy hatással volt XIV. Lajos udvarára, az évek során nem kevés udvari méltóság vált ügyfelévé, még rossz hírneve sem tántorított el senkit attól, hogy igénybe vegye sötét szolgáltatásait. Páratlan szellemi adottságai gazdag és befolyásos asszonnyá tették, de amikor a neve összeforrt az udvari intrikákkal és botrányokkal, sorsának kimenetele már nem volt kétséges. Catherine Deshayes néven 1640 körül született valahol Franciaországban. Igen fiatalon feleségül ment egy Antoine Monvoisin nevű férfihoz, akinek ékszerüzlete volt Párizsban. Ám a férj nem értett jól az üzlethez, csődbe ment, és innentől kezdve felesége vette át a családi pénzügyek intézését. Orvosi ismeretei birtokában szülésznőként kezdett dolgozni, amelynek során gazdag hölgyek nem kívánt terhességei ügyében is eljárt. Mindemellett jósnőként és tisztánlátóként vált híressé a XVII. századi Párizsban. Elégedett és nagylelkű ügyfeleinek köszönhetően – akik csak nagy titokban és óvintézkedések közepette látogatták –  szép kis vagyonra tett szert. Sprituális képességeit egyre többen csodálták, ő maga pedig egyenesen Istentől valónak tartotta képességeit és azt állította, hogy 9 évesen kora óta van birtokában. A régi feljegyzések szerint üzletében misztikus légkör uralkodott, különösen ügyelt megjelenésére, és mai szóhasználattal élve igen sok pénzt költött imidzsére, ami megérte a befektetést, hiszen néhány évvel később már az egész francia udvar igénybe vette orvosi és jövendőmondó képességeit. Elég okos volt ahhoz, hogy kezelje az udvari kritikákat és intrikákat, de a Napkirály szerelmi afférjai miatt az élete veszélybe került. Szoros kapcsolatot ápolt a király egyik szeretőjével, Monstespan márkinéval, aki miatt mérgezési botrányba keveredett, amely során több gyilkossággal is meggyanúsították, és végül boszorkányság vádjával 1680. februárjában máglyára küldték.

Mademoiselle Lenormand

Nagyjából 100 évvel később, 1772. májusában született Marie-Anne Lenormand a leghíresebb francia kártyavető és jósnő. Élete során több könyvet is írt, köztük az egyik Napóleon bukásáról szólt (ez azután jelent meg, hogy 1809-ben kiutasították Párizsból), míg egy másik Josephine császárné titkos emlékiratai címmel látott napvilágot.  Saját elmondása alapján élete első kártyapakliját 14 évesen kapta vándorcigányoktól, és tőlük tanulta meg az alapokat is. Később a francia forradalom nagy alakjai jártak hozzá, Robespierre, Marat és Saint- Just nem egyszer kártyáitól kért útmutatást, de Napóleon és Josephine császárné is igénybe vették okkult szolgáltatásait, ahogyan báró Eötvös József is.  A babonás császárné rendszeresen kastélyába hívatta és egészen addig megbízott jóslataiban, míg egyszer Lenormand kisasszony el nem követte azt a hibát, hogy szerencsétlenséget jósolt neki. Ennek következtében kiesett a nagyhatalmú asszony kegyeiből és börtönbe vetették. A nehéz körülményeket szerencsésen túlélte, de a börtönévek után felhagyott a kártyajóslással és kizárólag az irodalomnak élt, ekkor írta több könyvét is. 1843-ban bekövetkezett halálakor 500.000 frankot hagyott hátra után, de mindössze egyetlen örököse volt, egy hadseregben szolgáló unokaöccs személyében. Halála után két évvel jelent meg az a kártyacsomag, amely azóta is létezik és használatban van Lenormand-kártya néven.

Baba Vanga

 

A „bolgár Nostradamusként” híressé vált misztikus és tisztánlátó Vangeliya Pandeva néven  született 1911. január 31-én, és életét a bolgár Kozhuh-hegységben töltötte. Koraszülöttként jött a világra, édesanyja korán meghalt, édesapját pedig az I. világháború során besorozták katonának, így egész fiatalkorában a szomszédok és barátok jóindulatától függött. Gyógyító hajlamai és gyógynövények iránti szeretete már gyerekkorában megjelentek, de saját bevallása szerint a fordulópontot egy homokviharnak köszönheti, amely felemelte és a közeli mezőn dobta le. Ám a szemébe kerülő nagy mennyiségű homok következtében elveszítette szeme világát. Később a zemun-i vakok intézetében tanult, majd egy 1939-es mellhártyagyulladás következtében hosszú ideig semmit nem tudott csinálni. A II. világháború során egyre többen bizonyosodtak meg gyógyító és látnoki képességeiről, 1942-ben még III. Borisz bolgár cár is meglátogatta, akinek azt jósolta, hogy minden évben augusztus 26-án legyen óvatos (a cár a következő évben ezen a napon merénylet áldozata lett). A háború után több bolgár és orosz politikus is tőle kívánta megtudni a jövőt. Bulgária hivatalos jósnőjének nyilvánították és csak az államon keresztül lehetett igénybe venni szolgáltatásait.  Csak félig volt írástudó, ezért nem maradt fenn semmilyen írás utána, mindössze személyzete tagjaitól lehet tudni róla ezt azt. Mindenesetre több történelmi eseményt megjósolt, így az 1980-ban elsüllyedt orosz Kurszk tengeralattjáró katasztrófáját, a szeptember 11-i támadásokat, Indira Gandhi és Diana hercegnő tragikus halálát, a csernobili katasztrófát és a Szovjetunió széthullását is. 1996-os halála előtt úgy jövendölte,  hogy Kína lesz a vezető gazdasági hatalom, és 2033-ra eltűnik az Északi sark jégtakarója…

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!