spot_imgspot_img
spot_img

4 egyszerű tipp a sikeres évkezdéshez

-

Article Top Ad (AdSense)
Év elején nem meglepő, ha máris túlterheltnek érezzük magunkat. Éppenhogy lementek a vállunkról az ünnepek alatt feltornyosult terhek, már a 2021-es célok megfogalmazása járhat a fejünkben. Általában nagy a nyomás rajtunk, hogy sikeresen vágjunk bele az új esztendőbe. Ha elhagyjuk a görcsösséget és rájövünk, hogy az új kezdet egyben egy értékes lehetőség is, akkor valóban sokkal boldogabb lehet számunkra 2021. Tanácsaink is ebben segítenek.

1. Áttekintés és elmélkedés az elmúlt 12 hónapról

A legjobb dolog az év végi szabadságban az, hogy több idő jut az elmélkedésre és az önreflexióra. Az emberek többsége ilyenkor kezd gondolkodni az újévi fogadalmain, valamint felidézi a szeretteivel az elmúlt év történéseit. Ahogy elmélkedünk az életünkön, mérjük fel, hogy melyik területeken szeretnénk változásokat elérni. Karrier, emberi kapcsolatok, hobbi és folytathatjuk a sort saját magunkra szabva. A 2020-as áttekintés során nézzünk vissza a jó és a rossz dolgokra egyaránt.  Vizsgáljuk meg, hogy hol tartunk a karrier/barátok/egyéb célok kapcsán jelenleg, hol szeretnénk lenni és ehhez milyen területeken érdemes fejlődnünk. Bátran kérjünk visszajelzést a családunktól vagy a barátainktól, egy külső szemlélő értékes információkat oszthat meg velünk, és olyan dolgokat láthat, amik nekünk eszünkbe se jutnának.

Fotó: Freepik

2. Tervezgessünk!

Miután elvégeztük a reflektálást, ideje ezt cselekvéssé alakítani. Ez a cselekvés a célok kitűzésének formájában valósul meg. Hozzunk létre egy átfogó, nagy célt az egész évre, valamint kisebb célokat, amelyek kiegészítik és segítenek elérni a fő célt. Innentől kezdve készítsünk vázlatot arról, hogyan érhetjük el ezeket a célokat. Például ha szeretnénk megtanulni spanyolul év végéig, ezt bontsuk kis részfeladatokra. Először is érdemes felkeresünk egy magántanárt vagy online nyelvleckéket venni. De az is hozzásegít a célunkhoz, ha megnézünk néhány filmet spanyolul vagy elolvasunk egy könyvet és közben kiszótárazzuk az ismeretlen szavakat. Ez lesz összességében a célunk cselekvési terve.

Érdemes évente legalább négyszer felülvizsgálni a céljainkat, mert ahogy az élethelyzetünk is folyamatosan változhat, ez igaz a kitűzött célokra is. Ami januárban még fontos volt és motiváltak voltunk az elérésében, az lehet hogy júniusra már elavulttá válik mert a személyiségünk változása egyéb dolgokat helyez prioritásba. Mindig legyünk rugalmasak és alkalmazkodjunk az élet változásaihoz.
Fotó: Pinterest

3. Tiszta lappal!

A túláradó és állandóan ránk zúduló információtenger a stressz egyik legnagyobb forrása. Hagyjuk hátra ezt az új évben és rendszerezzük minden iratunkat online és offline egyaránt. A régen félredobott munkahelyi e-maileket végre válaszoljuk meg, a hónapok óta a cipősszekrényen pihenő hivatalos leveleket bontsuk fel. Alaposan nézzük át a közösségi felületeken az oldalakat, amiket követünk. Hasznunkra válnak vagy csak felesleges digitális zajként vannak jelen az életünkben? A személyes e-maleket is érdemes szelektálni, két dolgot szem előtt tartva – sürgős vagy törölhető? Azonnal válaszoljunk minden sürgős üzenetre, és töröljünk minden olyan tartalmat, aminek nincs helye az életünkben. A lendület fenntartása érdekében havonta egyszer – vagy legalább negyedévente – végezzük el ezt a műveletet. Ez a digitális megtisztulás segít koncentrálni a valódi céljainkra és lelki egészségünk is hálás lesz érte.
Fotó: Pocketnow

4. Apró lépésekben

Ahogy a kettes pontban kitértünk rá, céljainkat érdemes részfeladatokra bontani. Minél több apró feladatot pipálunk ki a teendők listáján, annál nagyobb lesz a motivációnk és annál közelebb kerülünk a vágyunkhoz. Év elején pedig szánjunk minden nap 20 percet arra, hogy régen halogatott teendőinket befejezzük. Minden elnapolt feladat csak újabb stresszfaktor és mondanunk sem kell, hogy a halogatás időtartamával párhuzamosan a stressz szintje is egyre csak nő majd bennünk. Kezdjük az évet azzal, hogy gondoskodunk ezekről az apróságokról, hogy az év további részében a nagyobb dolgokra összpontosíthassunk.
Idén is van újévi fogadalmad? Akkor ez a cikk Neked való!
https://bcoolmagazin.hu/hogyan-tartsuk-be-az-ujevi-fogadalmunkat-a-pszichologus-valaszol/
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!