spot_imgspot_img
spot_img

4 briliáns matematikus, akiknek nagy hatása volt a modern világra

-

Article Top Ad (AdSense)

Matematika… Ez az a tudomány, amit a legtöbb ember nagyon szeret vagy nagyon utál. Az utóbbiaknak talán még mindig rémálmaik vannak, és mivel természeténél fogva egy elvont tantárgy, sokunknak tényleg nehéz megérteni. De szerencsére napjainkban is sok jó matektanár és matematikus van, akik segítenek eligazodni a tudományban. Ahogyan elődeik, azok a brilliáns matematikusok, akik nagy hatással voltak e tudomány alakulására.

Még ha valaki nem is nagy rajongója a matematikának, azt kétségtelenül el kell ismerni, hogy létfontosságú tényező volt a társadalom fejlődésében. Matematika nélkül nem jutottunk volna el a Holdra, nem tudtuk volna kifürkészni a DNS titkait, és nem tudnánk előállítani villamos energiát sem. Matematika nélkül lehet, hogy még mindig barlangokban élnénk. De szerencsére nem élünk, hála azoknak a ragyogó elméknek, akiknek a gondolatai és felfedezései lehetővé tették számunkra a fejlődést.

Isaac Newton (1642-1727)

newton-fizika-matematikus
Fotó: en.wikipedia.org

Sokak szerint ő minden idők legnagyobb tudósa. Nincs túl sok olyan tudomány, amelyre ne lett volna hatása: ő építette az első tükröző teleszkópot, megalapozta a klasszikus mechanika tudományát, leírta a tömegvonzás törvényét, törvényei meghatározó szerepet játszottak a tudományos forradalomban és a heliocentrikus világkép elterjedésében. Ő volt az első, aki a fehér fényt alkotó színeire bontotta, és megadta nekünk a mozgás három törvényét (például a tehetetlenség vagy a hatás-ellenhatás törvényét). Azt biztos, hogy nagyon más lenne ez a világ Isaac Newton nélkül. Feltehetően más tudósok végül kidolgozták volna ötleteinek nagy részét, de azt nem tudhatjuk, hogy mennyi időbe telt volna, és mennyire maradtunk volna el  a jelenlegi technológiai fejlettségünktől.

Carl Gauss (1777-1855)

gauss-matematika
Fotó: en.wikipedia.org

Ha van ember, aki le tudja győzni Isaac Newton, az csakis Carl Gauss lehet. És ha Newtont minden idők legnagyobb tudósának tekintjük, akkor Gausst a valaha élt legnagyobb matematikusnak. Ő a „matematika fejedelme”. Carl Friedrich Gauss 1777-ben született Németországban egy szegény családban, de hamar briliáns matematikus vált belőle. Még tinédzser volt, amikor legnagyobb matematika felfedezéseit tette: 21 évesen fejezte be élete fő művét, a  Disquisitiones Arithmeticae-t, amellyel meghatározta a számelmélet alapjait. Az ő számelmélete nélkül búcsút mondhatnánk a számítógépeinknek. Roppant termékeny tudós volt, a számelmélettel kapcsolatos munkája csak egy kis része volt a matematika tudományához való hozzájárulásának, és maradandót alkotott az algebra, a statisztika, a geometria, az optika, a csillagászat és sok más, a modern világunk alapját képező tudományban.

Neumann János (1903-1957)

neumann jános-matematikus
Fotó: youtube.com

A budapesti születésű matematikus mindannyiunk számára a lehető legjobb időben született, mert így meg tudta tervezni a mai számítógépek alapjául szolgáló számítógépet. Amit most bármilyen eszközön olvasunk az milliónyi apró lépésből áll, olyan lépésekből, amelyek lehetővé teszik olyan dolgok elvégzését, mint például az internetes cikkek renderelése, videók és zene lejátszása… Olyan lépések, amelyekre először  Neumann János gondolt, aki tizes éveiben csodagyereknek számított és húszas éveinek elején már matematikából doktorált és apja ösztönzésére megszerezte vegyészmérnöki diplomáját is. 1930-ban a Princeton Egyetemre hívták vendégprofesszornak, majd a nagynevű Institute for Advanced Studies professzora lett. 1957-ben bekövekezett halála előtt fontos felfedezéseket tett a halmazelméletben, a geometriában, a kvantummechanikában, a játékelméletben, a statisztikákban, a számítástechnikában, és a Manhattan tervben (amely a második világháborúban az atomfegyver kifejlesztésére irányuló vállalkozás volt, amelynek Szilárd Leó is részese volt) is jelentős szerepet vállalt.

Alan Turing (1912-1954)

turing-matematikus
Fotó: wikiwand

Angol matematikus, akit a modern számítógép-tudomány atyjának tartanak. A második világháború alatt Turing sikeresen feltört több német rejtjel kódot, amely óriási előnyt jelentett a szövetségeseknek. Néhány történész azóta is ebben látja egyik fő okát annak, hogy a szövetségesek megnyerték a háborút. De amellett, hogy segített megállítani a nácikat a világuralmi törekvéseikben, Turing fontos szerepet játszott a modern számítógép fejlesztésében is és az általa tervezett Turing-gép alapvető jelentőséggel bír a mai modern számítgépek működésében. A Turing-teszt a mesterséges intelligencia olyan gyakorlata, amely teszteli, hogy a mesterséges intelligencia program milyen jól működik, vagyis ez egy olyan teszt volt, amellyel el lehetett dönteni, hogy a gép tud-e gondolkodni. Karrierje és élete tragikus véget ért, amikor homoszexualitása miatt bíróság elé állították. Bűnösnek találták, és hormonkezelésnek vetették alá, hogy csökkentsék a libidóját. 1954. június 8-án öngyilkos lett…

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

8 világhíres táncos, akitől szebb lett a világ

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!