spot_imgspot_img
spot_img

32 éve végezték ki Amerika leghírhedtebb sorozatgyilkosát – a könyörtelen Ted Bundy története

-

Article Top Ad (AdSense)

Theodore Robert Bundy-t az USA leghírhedtebb sorozatgyilkosaként emlegetik. Ted Bundy 70-es években számtalan fiatal lányt erőszakolt és gyilkolt meg az egész ország területén. Több mint tíz évig nem került rács mögé, ügyesen manipulálta a körülötte élőket és a hatóságokat egyaránt. Végül 30 nő meggyilkolását ismerte be, de áldozatainak tényleges száma a mai napig rejtély. 

Az áldozatok

A 23 éves Caryn Campbell vőlegényével egy Colorado-i síutazásra érkezett. A SnowMass Inn-ben szálltak meg, becsekkolás után a fiatal lány felment a szobájába egy magazinért. A vőlegénye még látta, amint beszáll a liftbe. A barátai üdvözölték a szálloda folyosóján. Azonban egyikük sem látta többé a lányt. Holttestét egy hónappal később találták meg egy közeli árokban, rajta erőszakra utaló jelekkel.

Két hónappal később a 26 éves Julie Cunningham egy étterembe sietett, hogy találkozzon egy barátjával, miután véget ért a műszakja a vaili síparadicsomban. A találkozó helyére már nem érkezett meg, azóta sem tud róla senki semmit.

A rendőrségi nyomozás eredményeként idővel kiderült, hogy mindkét nőt meggyilkolták, és Ted Bundy volt az ötletgazdája ezeknek a gyilkosságoknak. Kivégzése 1989. január 24-én történt – éppen 32 évvel ezelőtt.

Az FBI a társadalom leghírhedtebb és legaljasabb sorozatgyilkosának tartotta. Meglepő, hogy brutalitása ellenére barátai és ismerősei művelt és vonzó férfiként írták le. A vallomások alapján úgy emlékeztek rá, mint egy intelligens és meggyőző emberre – soha nem gondolták volna, hogy képes ilyen kegyetlenségekre.

Csonka családban nőtt fel

Bundy, született Theodore Robert Cowell, a vermonti Burlingtonból származott, édesanyja egyedül nevelte fel. Biológiai apja kilétét mai napig homály fedi, soha nem vett részt a nevelésében. Nem sokkal születése után anyja visszaköltözött a családi házba Philadelphiába, ahová magával vitte gyermekét is. Bundy egészen felnőttkoráig abban a hitben élt, hogy nagyszülei a szülei, anyja pedig a nővére. Ezt az egész színjátékot azért találták ki, hogy anyját megvédjék a nyers kritikától, mivel nem volt férjezett.

Annak ellenére, hogy felnőtt korára közkedvelt, vonzó és tanult emberré vált, Bundy instabil gyermekkora miatt korai éveiben furcsa viselkedést mutatott, elszigetelődött a társaitól és apró lopási ügyekbe keveredett. Környezete rendkívül intelligens emberként írta le, ezt bizonyítja az is, hogy 1972-ben a Washingtoni Egyetemen diplomát szerzett pszichológiából. Itt ismerkedett meg az első hosszútávú barátnőjével Elizabeth Kloepferrel. A párkapcsolattal egy teljesen új korszak köszöntött be Bundy életébe: a következő évek a romantika, az önfelfedezés és a magában újként felismert önbizalom jegyében teltek.

Ez az önbizalom később egészségtelen méreteket öltött, és elindította Bundyt egy rendkívül kegyetlen úton. A történethez hozzátartozik, hogy a férfi korábban egy hatalmas csalódáson esett át: Stephanie Brooks volt az első nő, aki összetörte a szívét. Hiába élt már boldog párkapcsolatban egyetemi barátnőjével, minden bizonnyal nem tette túl magát ezen az élményen, és később olyan ártatlan fiatal nőket ölt meg, akik hasonlítottak az első szívfájdalmat okozó Stephanie-ra.

Azóta sem világos, hogy Bundy mikor kezdte el az ámokfutását, de az FBI szerint az első ismert gyilkosságok az 1970-es években történtek. 1974-ben – abban az évben, amikor Bundy Utahba költözött a jogi egyetem miatt – több fiatal nő is eltűnt Idahóban és Utahban. Sokukat holtan találták és ezeket a gyilkosságokat is az ő nevéhez kötik – főként azért mert mindegyik áldozatot megerőszakolták, megverték majd megfojtották és későbbek során a férfi bevallotta, hogy mindegyik gyilkosságot ebben a sorrendben követte el.

Ted Bundy körözési plakátja | Fotó: Goodhousekeeping

Mintákat követett

De nemcsak a gyilkosságra volt egy állandó módszere, áldozatai megkörnyékezésénél is azonos mintát követett: eljátszotta a megsebesült férfit, mindig egy fiatal nő közelében.  A rendőrök mankót is találtak az autójában, holott barátnője szerint soha nem volt semmi gond a lábával. Amikor a kiszemelt fiatal nők a segítségére siettek valamilyen indokkal elcsalta őket egy sötétebb helyre – a további sorsuk pedig sajnos már közismert.

Sármos és vonzó férfi volt, ebből pedig előnyt tudott kovácsolni az áldozatok becserkészére során. Ha ez a módszer nem működött, rendőrnek vagy tűzoltónak adta ki magát és ő sietett bajba jutott hölgyek segítségére. És ezt hogyan tudta kivitelezni? Szerzett rendőri jelvényt, egyenruhát, tehát mindent, amire szükség volt a hihetőséghez. Az FBI jelentései alapján elmondható, hogy Bundy mindig alapos kutatómunkát végzett a gyilkosságok előtt és rendkívül agyafúrt volt a holttestek elrejtésével kapcsolatban is.

Ann Rule, amerikai író „Az idegen mellettem ” című könyvében szadista szociopata néven utalt a sorozatgyilkosra, akinek nagy örömet okozott egy másik ember fájdalma és az áldozatai fölötti uralom.

Az első letartóztatás

1975-ben a 18 éves Carol DaRonch eltűnt Salt Lake Cityből. Bundy ekkor odajárt egyetemre és a nyomozás szálai hozzá vezettek. Ekkor egyetemi barátnője Kloepfer – aki még mindig párkapcsolatban élt a gyilkossal – elkezdett gyanakodni. Felkereste a helyi rendőrséget azzal a gondolattal, ami már régóta a fejében járt, hogy véleménye szerint a barátja felelős az egész államban elkövetett borzalmas gyilkosságokért. Elfogásakor a rendőrség feszítővasat, arcmaszkot, kötelet és bilincset talált az autójában. Az első letartóztatás után 15 évre börtönbe küldték.

Meneküléssorozat – Ted Bundy szökései

Bundy sokszor kijátszotta a hatóságokat. Először Aspenbe való átszállítása során szökött meg a börtönből, de ekkor nyolc nappal később megtalálták. Figyelmen kívül hagyva barátai, családja és ügyvédei tanácsát, később ismét megpróbált elmenekülni – és ezúttal sikeresebbnek bizonyult, mint azelőtt. Felmászott a rendőrség tetejére és átment az épület másik részébe. Olyan nyílást keresett, ami a WC-be vezetett és ott megvárta míg kiürül az épület, majd a bejárati ajtó felé indult a szabadságba.

Szökését csak 15 órával később vették észre, ebben az is közrejátszhatott, hogy távozása előtt ellopta a börtönőrök szekrényéből a ruhájukat és átvette, így ha észre is vették, nem egy rabruhában lévő embert láttak. Bundy Floridába szökött, a nevét megváltoztatta Chris Hagenre, és kibérelt egy egyszobás apartmant. Élvezte, hogy itt senki sem ismeri, és semmit nem tudnak a múltjáról. Szabadidejében a kollégiumok körül szeretett sétálgatni, vagy a lakásában nézte a nemrég lopott tévéjét.

Fotó: Pinterest

A Chicago Tribune szerint itt is folytatta a mészárlást: 1978. január 15-én Bundy belépett a Floridai Állami Egyetem egyik lányszövetségének házába, és megtámadta Margaret Bowmant, Kathy Kleinert, Lisa Levyt és Karen Chandlert. Bowman és Levy a támadás következtében belehalt sérüléseibe. De itt még nem ért véget a horrorsztori: 1978. február 9-én a rendőrség kapott egy hívást a 12 éves Kimberly Leach szüleitől, akik lányuk eltűnését jelentették be. A kislányt utoljára egyik barátnője látta, amint beszáll egy idegen autójába. Kimberly testét 8 héttel később találták meg egy közeli parkban – a bizonyítékok alapján ezt a gyilkosságot is Ted Bundy követte el.

Ted Bundy elfogása

Néhány nappal Kimberly eltűnése előtt, egy különös férfi fehér kisteherautóval megközelített egy 14 éves lányt, amint az a bátyjára várt. Bundy volt az. Azt mondta, hogy a tűzoltóságon dolgozik, de a lány különösnek találta, hogy egy szolgálatban lévő tűzoltó tarka inget és dzsekit visel. Rendőr édesapja figyelmeztette lányát, hogy ne álljon szóba idegenekkel és ez volt a sorozatgyilkos veszte. Nem sokkal később a lány bátyja megérkezett, mindketten gyanúsnak tartották a férfi viselkedését, ezért követték és felírták a rendszámát, amit később odaadtak az apjuknak. James Parmenter nyomozó leellenőrizte a rendszámot, és kiderült, hogy az autót már rég ellopták a hivatalos tulajdonosától.

A rendőr édesapa nem adta fel, elvitte gyerekeit a rendőrségre, hogy mutasson nekik néhány fotót az akkor már körözés alatt lévő Bundyról. Mindkét gyerek megerősítette, hogy őt látták a teherautóban. Bundy egy újabb lopott autóval menekült tovább, egy VW bogárral. David Lee őrmester éppen a városban autózott, amikor meglátta a narancsszínű bogarat. Jól ismerte a várost, de nem emlékezett ilyen autóra, és úgy döntött ellenőrzi a rendszámát. Mikor kiderült, hogy a jármű lopott, követni kezdte. Bundy menekülni próbált, de a rendőrök rálőttek, és így sikerült megállítani. Tedet végre elkapták, megbilincselték, és börtönbe szállították.

Tárgyalások és a vég

Bundy szökése idején az ország egyik legkeresettebb embere volt. Mikor elfogták, csak két gyilkosságot tudtak rábizonyítani – ezek miatt letartóztatták és halálbüntetésre ítélték. Bundy családja a tárgyalás alatt szilárdan hitt a sorozatgyilkos ártatlanságában.

„Ted Bundy soha nem gyilkolna nőket és kisgyermekeket. Én ezt tudom és a Tedbe vetett feltétel nélküli hitünk – az a hitünk, hogy ártatlan – soha nem ingott meg. És soha nem is fog.” – mondta édesanyja a The News Tribune-nak 1980-ban.

Ted nem adta fel, úgy hitte, még van esélye megmenteni az életét. 1986-ban új ügyvédet fogadott, aki segíthet neki megmenekülni a halálsorról. Ted kivégzésének napja 1986. március 4-ére volt kitűzve, de ezt elhalasztották míg Polly Nelson, az új védője a megmentésén dolgozott. Két hónappal később ismét elutasították a kérelmet, és egy új időpontot tűztek ki a kivégzésre. A fellebbezések tovább folytatódtak ugyan, de mind sikertelenül, és a kivégzés napjául 1989. január 17-ét tűzték ki. Végül január 24-én, reggel 7-kor villamosszékbe került és 42 évesen itt érte a halál Amerika leghírhedtebb sorozatgyilkosát. Halála előtt 30 gyilkosságot vallott be, de az FBI szerint soha nem tudjuk meg pusztításának teljes mértékét. Történetét számos film feldolgozta, az egyikről szóló videót alább lehet megtekinteni.

Források: Goodhousekeeping, Wikipedia, All That’s Interesing

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!