3+1 csodahely Európa-szerte a virágok szerelmeseinek

-

Tulipánvirágzás Hollandiában, reneszánsz szobrok felfedezése Olaszország leghíresebb kertjében, sziklafalon megbúvó botanikuskert Spanyolországban – a Kiwi.com Európa olyan pontjaira kalauzol, amelyek ugyan egész évben varázslatosak, de a tavaszi, nyíló virágok még különlegesebbé teszik őket.

A magyarok 91%-a vallja, hogy az utazás és a nyaralás hozzájárulhat a mentális egészségünk javításához – derült ki a Kiwi.com reprezentatív felméréséből. „Kutatások kimutatták, hogy a mindennapi problémáktól való elszakadás mind a fizikai, mind a mentális egészségre nézve előnyös lehet. A nyaralás hatással lehet az életfelfogásunkra és a stressz-szintünkre.  Aki rendszeresen szabadságra megy, annál kisebb a szívbetegségek kockázata, és a munkájában motiváltabb marad” – mondja Mráz Kata, a CGP Europe, a munkavállalók jóllétének támogatására szakosodott klinika vezetője. „Még a rövidebb szabadságok is hasznosak lehetnek, hiszen ezek a szünetek megszakítják a stresszes időszakokat, amelyek túlterheltséghez vagy kiégéshez vezetnek.”

A vezető cseh utazási technológiai vállalat foglalási adatai azt mutatják, hogy mi, magyarok leginkább Európán belüli, 2-3 napos kiruccanásokat választunk. A tavaszi fáradtság leküzdésére is csodás lehet egy mini kikapcsolódás, pláne, ha beiktatunk egy fél-egy napos bóklászást egy-egy gyönyörű kertben. Az alábbi összeállítás Európa olyan kertjeibe kalauzol, ahol a növények mellett építészeti remekek, csodálatos panoráma is vár ránk, sőt, végül egy olyan szigetet ajánl, ami önmagában egy kis ékszerdoboz a tenger kékjében.

A világ legszebb tavaszi kertje (Lisse mellett, Hollandia): Keukenhof

A hollandiai tulipánok világhírűek. Aki testközelből szeretné látni a tulipánmezők virágzását, áprilisban vagy májusban érdemes Hollandiába látogatnia. Ebben az időszakban nyitja meg kapuit a világ legnagyobb virágparkja, az Európa kertjének is aposztrofált Keukenhof tulipánkert, ami idén március 24-től május 15-ig tart nyitva. A 32 hektárnyi területen évente több mint 7 millió virághagymát ültetnek el ősszel, hogy tavasszal virágba boruljanak. A kert nem csak a tulipánokról szól (bár több mint 800 tulipánfajta van kiállítva!), hanem több nemzetközi ihletésű kertet is tartalmaz, köztük egy angolkertet, egy japánkertet és még egy rétet is.

A reggel 8 és este fél 8 között nyitva tartó park Lisse városka mellett található, Haarlemtől délre, Amszterdamtól délnyugatra (fél órán belül elérhető Hágából, Haarlemből, Leidenből és Amszterdamból is). Legegyszerűbben Magyarországról úgy közelíthetjük meg, ha pl. a kiwi.com-on keresztül foglalva májusban akár 13 ezer Ft-tól elrepülünk Amszterdamba, ahonnan közvetlen busz is megy a kerthez. A parkot rengetegen látogatják, érdemes nyitásra érkezni és a jegyet előre megvenni. És mivel a jegy tartalmazza a „skip the line” funkciót, nem kell olyan sokáig várakozni a sorban a belépés előtt, így több idő marad a gyönyörködni a színes virágokban!

Barangolás a Mediciek korában (Firenze, Olaszország): Boboli-kert

Firenzében az Arno folyón átkelve kis boltokkal, antikváriumokkal teli szűk utcán juthatunk fel egy nagy térre a Pitti-palotához (Palazzo Pitti). A monumentális olasz műemlék mögött egy dombon helyezkedik el Olaszország leghíresebb kertje, a Boboli-kert, amelyet a 16. század közepén kezdtek el építeni a Mediciek kívánságára. Az immár 4,5 hektáron elhelyezkedő kert a természet és a művészet találkozásának csodája. Lugasok, ciprusfák között bóklászva szobrokra, szökőkutakra, mesterséges barlangra bukkanhatunk; az itt található amfiteátrumhoz köthetőek a világ első operaelőadásai. A kert felfedezésére érdemes több órát is szánni, közben megpihenhetünk egy padon vagy a fűben. A panoráma varázslatos a városra is, a felső teraszról pedig – ahol a Porcelángyűjtemény található – a Firenzét körülvevő olajfákkal, ciprusokkal teli dombokra és a régi városfalra nyílik kilátás. Ahogy Firenze úgy a kert is számos filmben feltűnik. Langdon professzor és Sienna kerteken keresztüli menekülését 2 drónnal filmezték itt a Da Vinci-Kód 3. részéhez.

Így juthatsz el Firenzébe: a kiwi.com-on foglalva májusban akár 3636 Ft-ért repülhetsz Pisa-ba, ahonnan egy kb. egy órás vonatúttal már a Mediciek-városában is vagy.

Növényrengeteg a sziklafal tetején (Blanes, Spanyolország): Marimurtra Botanikus Kert

A Földközi-tenger egyik legszebb és leggazdagabb botanikus kertje szokatlan sziklakörnyezetben, a tenger mentén futó meredek sziklán található. A kertből kitekintve csodálatos kilátás nyílik a kék tengerre. Az 1921-ben épült botanikus kert Carl Faust, német üzletember nevéhez köthető. A kert neve, a Marimurtra a Mar, azaz tenger és a Murtra, azaz mirtuszfa szavakból tevődik össze. Öt kontinens flórájából több mint négyezer növényfajt fedezhetünk fel itt, pl. kaktuszokat, pálmafákat, vízi növényeket, páfrányokat. A növények között számos olyan példányt is találunk, amelyek különlegesek koruk vagy méretük miatt. A kertben számos rovar- és madárfaj is él, nagyon odafigyelnek a növények és állatok harmóniájára. A botanikus kert egyedi építészeti remeke a Linné-templom, amihez levezető lépcsősorról bámulatos látvány tárul elénk a lépcsőt övező növényekkel, a különleges kupolás épülettel, és mögötte a tenger kékjével.

A Costa Brava-i Blanes városát a legkönnyebben Barcelonából közelíthetjük meg, a kiwi.com-on májusban már akár 12 ezer Ft-tól foglalhatunk. Barcelonából Blanes-be közel kétórás tömegközlekedéssel juthatunk el, ahonnan akár fel is sétálhatunk a botanikus kerthez, de a buszozást is választhatjuk a festői hegy tetejére.

+1: Szantorini és a rózsaszín virágok

Szantorini az Égei-tengerben fekvő Kikládok egyik szigete. Kétségkívül a világ egyik legszebb és legromantikusabb helye. A látványos naplementék, a hagyományos fehérre meszelt házak és az óceán lélegzetelállító látványa teszi ezt a szigetet olyan különlegessé. És persze a csodálatos bougainvillea, ami mély fukszia színével tökéletes dekorációként szolgál minden fehér házhoz. És bár egyes házakat művirágokkal díszítenek (igen, ez is előfordul), legalább egyszer látni kell az igazit! A virágzás április végén kezdődik és egész nyáron át tart. De nem lenne jobb elkerülni a legforgalmasabb hónapokat Görögországban? A perzselő hőmérsékletről nem is beszélve? Épp ezért a tavasz az ideális időszak, hogy meglátogassuk ezt a lenyűgöző szigetet!

Ha pedig kellően rugalmasak vagyunk a helyeket illetően, és már akár azonnal útra kelnénk, szuper ajánlatok várnak minket a kiwi.com/ajánlatok oldalán. Aki pedig konkrét utazást tervez, annak is ajánljuk, hogy térjen vissza időnként az Ajánlatok oldalra.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!