300 millió forint Charles Darwin kéziratáért?

-

Rekordáron kelhet el Charles Darwin A fajok eredete című művének egy részét is tartalmazó kézirata. Óriási a felhajtás körülötte, amit megérdemel a tudós, mégis szokatlan ez a visszhang. Mi lehet ennek az oka?

Az eddigi legértékesebb

Az utóbbi 163 évben több Charles Darwin kézirat is előkerült, a legismertebb művéből is. Mindenképp érdekes az evolúció egyik felismerőjétől bármit olvasni, most mégis szokatlanul nagy a nyüzsgés a téma körül. Ez a kézirat miért más, mint a többi?

A mostani, A fajok eredete című művének egy részét is tartalmazó, árverezésre bocsátott kéziraton rajta van Darwin aláírása! Ez szokatlan tőle, ezért felmerül a kérdés, hogy akkor miért pont ezen van rajta?

Kép: Getty Images

Nagy gesztus

Nem arról van szó, hogy a semmiből előbukkant egy ilyen írás. Darwin munkái során rengeteget jegyzetelt, így először erről is azt gondolták, hogy „csupán” A fajok eredetének harmadik kiadásához készült piszkozat. Kiderült azonban, hogy ez igazából egy levél, amit a tudós kifejezetten egy felkérésre írt meg. Hermann Kindt, az Autographia Mirror szerkesztője a kor kiemelkedő alakjairól készített anyagot, ezért egy mintát kért Darwin kézírásából, hogy azt kiadhassa.

Nem tudjuk, hogy milyen viszonyban voltak, Darwin és a szerkesztő, de mivel Darwin fennmaradt és felbukkant írásain többnyire maximum csak a nevének a rövidítését olvashatjuk, ezért óriási gesztusnak számít a részéről, hogy Hermannak elküldte nem csak a kéziratát, de az aláírását is.

Kép: wikiversity

Mennyi az annyi?

Természetesen rádob az értékére, hogy A fajok eredetéről van szó, amit 2015-ben a legbefolyásosabb tudományos könyvnek szavaztak meg, de vajon ez a gyakorlatban mit jelent, mennyiért fog elkelni a kézirat?

Az Age of Wonder című online árverés november 25-től december 9-ig tart és a becslések szerint 530-700 ezer fontért, vagyis nem kevesebb, mint 250-330 millió forintért kelhet el, amivel akár rekordot is dönthet. Az említett kézirat mellett több, Darwinhoz kapcsolódó tárgyra is le lehet csapni, például A fajok eredetének legelső kiadására.

Az interneten is elérhetővé vált A fajok eredetének két, kézzel írt vázlatoldala. Ha kíváncsi vagy Darwin kézírására, akkor nézz rá a Darwin Online nevű weboldalra!

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!