spot_imgspot_img
spot_img

Vitaminokban gazdag tartalmas téli saláták

-

Article Top Ad (AdSense)

Habár az ünnepek már elmúltak, a télnek még koránt sincs vége. A hideg idő miatt azonban nem muszáj feltétlen nehéz és zsíros ételeket ennünk. Összeszedtünk néhány tartalmas salátát, melyekkel biztosan jóllakunk, miközben vitaminnal is feltölthetjük a szervezetünket.

Olivier vagy más néven orosz hússaláta

Ennek a népszerű salátának a története még a dicső cári időkből ered. 1860-ban II. Sándor cár uralkodása alatt a francia-belga származású séf Lucien Olivier találta ki, és a saláta hatalmas sikert aratott a moszkvai Ermitázs étterem vendégei között. A saláta kezdetben fekete kaviárt, főtt burgonyát, kapribogyót, fácánhúst, és savanyú uborkát tartalmazott. Az összetevőket egymásra rétegelve tálalták, tetejére garnélarák díszítést kapott, mártásként pedig egy különleges provence-i szósszal társították. Az 1917-es orosz forradalmat követően az úri finomságokat felváltották a hétköznapi összetevők. A fácánt, a kapribogyót és a garnélát felváltotta a főtt hús, a zöldborsó és a főtt tojás. A szocializmus idején pedig elterjedt az olcsó felvágottak használata.

Fotó: Flickr

Hozzávalók: 30 dkg szeletelt sonka (tetszés szerint lehet bármilyen hús is), 2-3 szem kisebb krumpli, 2 db közepes sárgarépa, 20 dkg mirelit zöldborsó, 3 db tojás, 3 db közepes savanyú uborka, só, bors tetszés szerint

Elkészítése: Főzzük meg a krumplit, a répát és a tojást. Ha megfőttek, hagyjuk kihűlni őket, utána hámozzuk meg. Ezután vágjuk kisebb darabokra. Ugyanezt tegyük a sonkával és a savanyú uborkával is. A zöldborsót pároljuk meg. Tegyük az összekockázott összetevőket és a borsót egy tálba, sózzuk, borsozzuk,majd öntsük rá majonézt. Óvatosan keverjük össze. Azután rakjuk be a hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek.

Kapros-uborkás tésztasaláta

Igazi téli csemege friss kígyóuborkából, melyet a kapor íze tesz még ínycsiklandóbbá. Az uborka rostokban gazdag, kalóriatartalma azonban rendkívül alacsony. Vitaminokban gazdag. A saláta attól lesz igazán tartalmas, hogy túróval és tejföllel készítjük el.

Fotó: Flickr

Hozzávalók: 500g fusilli tészta, 1 kígyóuborka, 25 dkg tehéntúró, 350 dkg tejföl, só, 1 csomag friss kapor (vagy 2 teáskanál szárított fűszerkapor)

Elkészítése: Főzzük ki a tésztát, majd szűrjük le. Tegyük bele egy tálba. Az uborkát és a kaprot (ha friss) vágjuk apró kockákra. A túrót villával törjük össze apró darabokra. Adjuk hozzá a tésztához az uborkát és a túrót. Sózzuk be, és adjuk hozzá a kaprot. Öntsük hozzá a tejfölt apránként adagolva, miközben összekeverjük az összetevőket. Ne ijedjünk meg, ha a tejföl miatt kicsit lucskos lesz, mert a tészta 1 éjszaka alatt magába szívja. Ha elkészült, rakjuk be a hűtőbe éjszakára, másnap már tálalhatjuk is főétkezéskor.

Joghurtos- pikáns csirkesaláta

Ez a csirkesaláta garantáltan a család kedvence lesz. Pikáns, fűszeres öntettel és friss zöldségekkel készül, amely igazi vitaminbomba.

Fotó: iStockphoto

Hozzávalók:

Salátához: 500g csirkemell, 1 kisebb kaliforniai piros paprika, 1 fél kígyóuborka, 1 nagy paradicsom, 1 kisebb fej jégsaláta, 1 kis fej lila hagyma, só, oregánó.

Öntet: 150 g joghurt, 1 mokkás kanál mustár, 2 mokkás kanál ketchup, csipetnyi só, bors, porcukor, csipetnyi oregánó, bazsalikom, majoranna és kakukkfű

Elkészítése: A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra. Fűszerezzük be oregánóval, és nagy lángon egy serpenyőben 2-3 perc alatt süssük puhára. Ha kiszedtük a serpenyőből, sózzuk be. A jégsalátát, az uborkát, a paprikát, a hagymát és a paradicsomot vágjuk apró darabokra. Készítsük el az öntete a megadott hozzávalókkal és keverjük jól össze. Adjuk hozzá az öntetet a salátához, majd a végén a csirkehúst. Alaposan keverjük össze, majd rakjuk be a hűtőbe 30-40 percre, hogy az ízek összeérjenek.

Így tartsuk be az újévi fogadalmakat – útmutató az egészséges táplálkozáshoz

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!