spot_imgspot_img
spot_img

3 ökotudatos háztartási trükk, amivel meglepően sokat spórolhatunk

-

Article Top Ad (AdSense)

Sokkal többet tehetünk az energiafogyasztásunk csökkentéséért, mint gondolnánk. És még a pénztárcánkban is több pénz marad.

A megnövekedett energiaárak miatt nem kevés pénzt takaríthatunk meg azokkal a háztartási eszközökkel, melyek kedvező energiabesorolásúak. De sokkal többet is tehetünk az energiafogyasztásunk és az ökolábnyomunk csökkentéséért azon túl, hogy zöld kategóriájú termékeket választunk, kihúzzuk a töltőt a falból és elzárjuk a csöpögő csapot. Legyen szó a mosásról, a monitorhasználatról vagy a nyomtatásról, a hétköznapokban sokféleképpen előzhetjük meg a felesleges pazarlást, amivel a pénztárcánknak és a bolygónknak is jót tehetünk.

Mossunk alacsonyabb hőfokon!

A háztartási eszközök vásárlásánál egyre többen figyelembe veszik az energetikai besorolást, de ez csak az érem egyik oldala – a mosógépek használatánál legalább ennyit számít a mosási hőfok is. Manapság még mindig él az a tévhit, miszerint legalább 60-70 fokon kell mosni a ruhákat ahhoz, hogy igazán tiszták legyenek. Pedig a valóságban a 30-40 fokos program is könnyedén eltávolítja a kevésbé makacs szennyeződéseket. Ez pedig egyáltalán nem mindegy az energiafelhasználás és a költségek szempontjából: mérések alapján egy 30 fokos mosás harmadannyi áramot fogyaszt, mint egy 60 fokos. Válogassuk szét tehát szennyezettség szerint a kimosandó ruhákat, és a kevésbé koszosakat nyugodtan mossuk 30 fokon – ezáltal még a ruhák élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

Alvó üzemmód helyett kapcsoljuk ki a számítógépet!

Az alvó mód alacsony fogyasztás mellett folyamatos készenléti állapotban tartja az eszközt, így az megnyitás után néhány másodperc alatt magához tér, nem kell a betöltésre várni. Ez kétségkívül kényelmes megoldás, de sokan még akkor is készenlétben tartják a számítógépet vagy a laptopot, ha egyébként alig használják őket. Gyakori tévhit az is, hogy ha 10 perc inaktivitás után bekapcsol a képernyővédő, azzal energiát spórolhatunk. Valójában ez a funkció inkább a képernyők élettartamát hivatott növelni, nem pedig az energia-, ezáltal pedig a költségcsökkentést. Úgyhogy ha valóban spórolni szeretnénk, lehetőleg kapcsoljunk ki mindent, amihez nem nyúlunk hozzá órákon keresztül.

Válasszunk újratölthető tintatartályú nyomtatót!

Epson_nyomtató-ökotudatos háztartás
Fotó: Epson

Sokan azt gondolják, hogy a lézernyomtatás a leginkább költséghatékony megoldás, pedig az ilyen eszközöket a technológiájukból kifolyólag minden egyes használat előtt fel kell fűteni, ami nem kevés energiafelhasználással jár. Ezzel szemben az újratölthető tintatartállyal rendelkező tintasugaras nyomtatók praktikusak, költségkímélők, és energiahatékonysági szempontból is ideálisak. Az Epson innovatív EcoTank termékcsaládja ultra nagy kapacitású, újratölthető tintatartályaival több ezer oldal nyomtatására képes anélkül, hogy a felhasználónak a tintapatronok cseréjével kellene bajlódnia. Egyetlen tintapalack-készlet körülbelül 66 patron tintának felel meg, ezáltal a felhasználók akár 90%-ot is megtakaríthatnak a nyomtatás költségein.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!