spot_imgspot_img
spot_img

14 tény Pierce Brosnan kihívásokkal teli életéből

-

Article Top Ad (AdSense)

A legsármosabb James Bond fantasztikus színészi karrierrel büszkélkedhet, de távol az mozivászontól a tragédiák egymást követték az életében.

A munkásosztálybeli ír családban született Brosnan nehézségei már születésekor elkezdődtek: apja elhagyta, és anyja családjától távol volt kénytelen munkát vállalni, ezért mások gondjaira bízta fiát. Amikor Brosnan saját családot alapított a sors kegyetlen fordulatai folytatódtak: első feleségét és lányát rák miatt veszítette el, fiát pedig majdnem egy szörnyű autóbaleset vitte el. A magánéleti veszteségek állandó kihívást jelentettek Brosnannak, de talán mindezek miatt vált olyan emberré vált, akinek a pohár mindig inkább félig tele van.

Gyerekkorát apa és anya nélkül élte

Pierce Brosnan Írországban született 1953. május 16-án nagyon szerény lehetőségekkel. Apja asztalosként kezdetben eltartotta a családot, de még Pierce csecsemőkorában elhagyta őket. Anyja, aki eredetileg ápolónőként dolgozott később Londonba költözött, hogy munkát találjon, és csak évente egyszer-kétszer tudott hazamenni fiához, akit a nagyszülei nevelték. A leendő színész évekkel később költözhetett anyjához és annak új férjéhez. Innentől kezdve egy brit magániskolába járt, ahol kiközösítve érezte magát ír származása miatt.

Első felesége meghalt

1977-ben ismerkedett meg az ausztrál Cassandra Harris-szal, és a pár 1980-ban házasodott össze. Pierce később örökbe fogadta Cassandra korábbi kapcsolatából született két gyermekét, Charlotte-ot és Christophert, miután a gyerekek apja 1986-ban elhunyt. Hamarosan Cassandrának és Piercenek is közös gyermeke született, akit Seannak neveztek el. A boldogság sajnos nem tartott sokáig, 1987-ben Cassandránál petefészekrákot diagnosztizáltak, és négy évig tartó küzdelem után, negyvenhárom évesen elhunyt. Három gyermeket hagyott hátra, akikről Pierce-nek kellett gondoskodnia.

pierce és cassandra
fotó: flickr.com

Színházban kezdte a pályáját

Pierce az 1970-es évek végén a londoni színházi körökben kezdte pályafutását, és csak a 80-as évek elején kezdett áttérni a filmre. Egyik első szerepe a The Long Good Friday című filmben volt Helen Mirren mellett, de szerepelt egy minisorozatban is, amelyben már az amerikai közönség is megismerhette, így a The Manions of America-ban elért sikere után népszerűsége lassan, de biztosan növekedni kezdett. Végül az 1985-ös Golden Globe-díjátadón a legjobb férfi mellékszereplő díjra is jelölték.

Robin Williams barátja volt

1982-ben Pierce végre elkezdhette valóra váltani az álmait egy igazi hollywoodi sorozatban. Remington Steele szerepe volt az, ami több, mint valószínű, hogy hozzájárult ahhoz, hogy később James Bond bőrébe bújjon, mert ahogy a Washington Post is megjegyezte: „még fiatal Bondként is megállná a helyét”. Ezt követően jó néhány filmben szerepelt, az egyik legfigyelemreméltóbb a Mrs. Doubtfire volt Sally Field és Robin Williams mellett, akivel szoros barátságot kötöttek.

Egyszer visszautasította Bond szerepét

Pierce feleségének egyik álma az volt, hogy férje játssza James Bond szerepét. Cassandra Roger Moore partnereként a Szigorúan bizalmas (For Your Eyes Only) című filmben játszott, amelynek forgatásán Pierce is találkozott Albert Broccoli producerrel. 1987-ben fel is ajánlották Pierce-nek Bond szerepét, de meglepő módon úgy döntött, hogy marad a Remington Steele című sorozatnál. Helyette vállalta el Timothy Dalton a szerepet a két következő Bond-filmben.

Négy James Bond filmben játszott

Pierce végül teljesítette felesége álmát és több Bond-filmben is szerepelt – bár ezt Cassandra már nem élhette meg. Az Aranyszem, a Holnap markában, A világ nem elég és a Halj meg máskor! című filmeknek köszönhetően a férfiből igazi híresség vált. 2005-ben Pierce elbúcsúzott James Bond-tól és Daniel Craig vette át a szerepet. A híres kritikus, Roger Ebert szerint Pierce tette a karaktert érzékenyebbé, sebezhetőbbé, és pszichológiailag teljesebbé. Megalapította produkciós cégét, első filmjük a Thomas Crown-ügy volt, amelyben Renee Russo partnereként szerepelt.

pierce brosnan-james bond
Fotó: flickr.com

Megsérült a forgatáson

A holnap markában forgatásán az egyik akciójelenet felvétele közben egy kaszkadőr sisakja véletlenül lerepült a fejéről, és egyenesen arcon találta a színészt. Kettéhasította az arca egyik oldalát, amit nyolc öltéssel kellett összevarrni.

Kivételeztek vele

Pierce volt az egyetlen színész, aki egyidejűleg szerepelhetett egy másik filmben, miközben James Bond-szerződésében állt. Azt azonban megtiltották neki, hogy más filmekben vagy akár a magánéletében szmokingot viseljen. Ennek ellenére szmokingban jelenik meg a Tükröm, tükröm című filmben, mindössze egy évvel az első Bond-film befejezése után.

Lánya is a rák áldozata lett

2013-ban ismét tragédia történt Brosnan életében, amikor lánya, Charlotte édesanyjához hasonlóan elveszített egy hosszú csatát a petefészekrákkal szemben.

Második házassága

Pierce 1994-ben egy mexikói bárban találkozott Keely Shaye Smith amerikai újságíróval és egykori modellel. A pár 2001-ben házasodott össze Pierce hazájában, Írországban, és két közös fiuk született, Dylan és Paris. Azóta pedig már háromszoros nagypapa is.

Fia majdnem meghalt egy autóbalesetben

2000-ben Pierce Brosnan kis híján elveszítette az akkor 13 éves fiát egy autóbalesetben. Sean Brosnan alig élte túl a balesetet, többszörös törést és gerincsérülést szenvedett.

Kigyulladt az otthona

2016-ban Pierce Brosnan 18,5 millió dolláros malibui otthona súlyos károkat szenvedett egy szörnyű elektromos tűz következtében. A kár több mint egymillió dollár volt, és többek között tönkretette a színész Aston Martin Vanquish-jét. Pierce és családja is otthon volt a tűz keletkezésekor, de szerencsére senki sem sérült meg.

Illusztrátor és elkötelezett környezetvédő

Kevesen tudják, hogy Pierce Brosnan képzett illusztrátor, és mielőtt a színészetre adta volna a fejét művészeti iskolába járt. De mivel a 80-as évek elején a Remington Steele című tévésorozatban beindult a színészi karrierje a művészetnek ez a formája háttérbe szorult. Ellenben hobbiból azóta is szeret festeni, és a festményeiből származó nyereséget rendszeresen jótékonysági szervezeteknek ajánlja fel. Pierce és felesége, Keely lelkes környezetvédők, és számos ügy mellé állnak. A 90-es években Greenpeace-nek segítettek egy nukleáris kísérletekkel kapcsolatos ügyben, de rendszeresen önkénteskednek olyan szervezeteknél, mint a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa és a Nemzetközi Állatjóléti Alap. A színész az UNICEF nagykövete, évtizedek óta az LMBTQ közösség hangos támogatója és az azonos neműek házasságának szószólója.

Leszólták a hangját

A James Bond filmek után sem állt meg a karrierje, számos filmben szerepelt, de a legfontosabb talán Sam szerepe a Mamma Mia című filmekben. Ezzel a filmmel vissza tudott térni a színházi gyökereihez. Bár a kritikusok nem a legjobb véleményeket írták a hangjáról, a film imádnivaló és örök klasszikus lett.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!