spot_imgspot_img
spot_img

13 tény Gianni Versace fordulatos életéről és katasztrófális haláláról

-

Article Top Ad (AdSense)

Gianni Versace ikonikus sikertörténete ma is él extravagáns ruháiban, illataiban és lakberendezési tárgyaiban. Élete csillogó volt, halála katasztrofális fordulatai azonban mindenkit sokkoltak.

Giovanni Gianni Versace 1946. december 2-án született Reggio di Calabriában, Olaszországban. Szerető családban nőtt fel, édesanyja, Francesca – akinek ruhaüzlete volt – vezette be a dizájn világába.

Ruhaüzlet, mint játszótér

A középiskola elvégzése után Gianni édesanyja üzletében dolgozott, ahol több, mint tucat varrónőt foglalkoztattak. A szövetek és ruhák világa volt az ő játszótere. Míg a legtöbb vele egyidős gyermek kint játszott, Gianni bent maradt, és édesanyjától tanult.

Testvérei voltak az első alkalmazottai

Amikor huszonhat évesen alkotói válságba került: elbizonytalanodott képességeiben, 1972-ben Milánóba költözött. Szabadúszó tervezésbe kezdett, és olyan olasz márkák számára dolgozott, mint a Callaghan, a Complice és a Genny, majd a következő évben a Byblos tervezője lett. Így szerzett tapasztalataival a háta mögött 1978-ban megnyitotta saját butikját a milánói Via Della Spiga-n, ahol testvérei Santo és Donatella lettek első alkalmazottai. Néhány évvel később aztán a milánói Palazzo della Permanentáben indította útjára első konfekciós női ruhagyűjteményét.

Imádta a szokatlan alapanyagokat

Gianni csak úgy szárnyalt, és az 1980-as-90-es évek egyik legjobb divattervezőjévé nőtte ki magát. Híres volt elbűvölő stílusáról, és olyan ruháiról, amelyek hamarosan a védjegyévé váltak. Ekkor alkotta meg saját logóját, a „versa”-t. Legnagyobb erőssége az volt, hogy képes volt elszakadni az utcai kultúrától, és csupa új ötletet vonultatott fel a kifutón: olyan anyagokat, mint az alumíniumháló és a lézertechnológia a bőr és a gumi egyesítésére. Stílusát merész nyomatok, élénk színek és szexi szabások jellemezték.

Nem csak ruhákat tervezett

Gianni egyre bővítette divatbirodalmát. 1989-ben dobta piacra első couture kollekcióját, és a ’90-es években két ruhavonallal, a Versus-sel és az Instante-vel bővítette üzletét. A hatalmas elismerésnek köszönhetően belevágott az illatok, majd a bútorok tervezésbe is.

versace-lakberendezés
Fotó: Versace Home Australia/flickr.com

Legendák tervezője

Gianni néhány legötletesebb alkotása olyan balettjelmeztervekben volt látható, mint Richard Strauss „József legendája”, de olyan pop előadókat is öltöztetett, mint Elton John és Madonna. A Versace ruhák egy idő után olyan hírességek számára készültek, mint Michael Jackson, Diana hercegnő és Paul McCartney. Egyik leghíresebb munkája egy fekete ruha volt, amelyet az oldalán arany biztosítótűk tartottak össze. Ezt a ruhát viselte Elizabeth Hurley egy 1994-es filmpremieren. Állítólag ez a ruha tette sztárrá…

Létrehozta álmai otthonát

Versace 1992-ben megvásárolt egy háromemeletes lakóházát 2,95 millió dollárért. De mivel ez nem volt elég, megvásárolta és lebontotta a szomszédjában található szállodát 3,7 millió dollárért, hogy helyet biztosítson egy extravagáns medencének, egy csodálatos kertnek és az otthon déli további bővítésének. Végül 32 millió dollárba és három évbe telt, mire megalkotta a tökéletességről alkotott pazar vízióját. Miamiban az Ocean Drive-on, pár lépésre az Atlanti-óceántól található a huszonnégy apartmanból álló kastély, tíz luxuslakosztállyal, tizenegy fürdőszobával, könyvtárral és még sok minden mással. A szemet gyönyörködtető alkotásért 1995-ben Történelmi Megőrzési Díjat kapott.

Gianni Versace-ház
Fotó: Ian King/flickr.com

24 karátos arany vécéje volt

A kastély minden részletét kívülről befelé a Versaces ízlése szerint tervezték. A medence mozaikjai százmillió 24 karátos aranylapból készültek, amelyeket Olaszországból készítettek. Otthonát márványpadló borította otthonát, fürdőszobájában pedig márvány vécé volt, 24 karátos arannyal futtatott ülőrésszel. Az étkezőt csillogó mozaikok, a szalont velencei tükör, a falakon és a mennyezeten falfestmények, a medence körül pedig egy francia kastélyból származó szobrok voltak. Ha ez nem lenne elég, az ablakok egy részébe ólomüveg került.

A görög mitológia rajongója volt

Versacéra nagy hatással volt a görög mitológia. Logója a Medusát ábrázolja, egy mitikus lényt, akinek tekintete bárkit kővé változtat. Amikor Gianni megújította logóját még nőisebbé tette a medúza megjelenését, telt ajkakkal és kígyók helyett gyönyörű hajjal ábrázolta. A legenda szerint a Medúza reménytelenül és örökre szerelmessé tesz. Az olasz zseni remélte, hogy ez a Versace-ra is igaz lesz, és bizony, így is lett! A sikeren felbuzdulva 1989-ben kiadta selyemből készült, leopárdbőrrel és Medusa fejlenyomatokkal ellátott ruhák kollekcióját.

Egy nem túl titkos partner

Gianni 1982-ben találkozott partnerével, Antonio D’Amico modellel a milánói operában, a La Scalában, akivel hat évvel később Miamiba költöztek. Tizenöt évet töltöttek egymás társaként, együtt dolgoztak a Versace Sport és az Istante vonal létrehozásán. D’Amico a nap huszonnégy órájában Versace mellett volt. Kapcsolatuk nem csak munkakapcsolat volt. Kívülről úgy tűnt, hogy közeli üzleti partnerek, de akik közelebbről ismerték őket másképp értelmezték kapcsolatukat.

Gianni Versacét meggyilkolták

Tragikus nap lett 1997. július 15-e a Versace család életében. Valamivel reggel 9 óra előtt Gianni kiment, hogy megvásárolja a legújabb magazinokat, miközben Antonio teniszezni készült. Abban a pillanatban, amikor Gianni kilépett a házból, D’Amico állítólag két lövést hallott. Kirohant, és meglátta, amint Gianni arccal lefelé feküdt a lépcsőn. Miközben a komornyik talpra rángatta, D’Amico felnézett, és egy férfit pillantott meg, amint elmenekül a helyszínről. Versace-t gyorsan kórházba szállították, de már nem tudtak rajta segíteni. A tragédia híre teljesen megdöbbentette a nemzetközi divatvilágot. A halála utáni napon Gianni családja privát megemlékezést tartott Miamiban, majd Milánóban egy másodikat, amelyen körülbelül kétezer ember vett részt. A gyászolók között volt Versace kedvenc modellje, Naomi Campbell, Elton John és Diana hercegnő. A New York-i Metropolitan Museum of Art adott otthont a temetésnek, amelyen részt vett Ralph Lauren, Anna Wintour, Calvin Klein és Marc Jacobs.

Természetesen volt végrendelete

Gianni még akkor végrendelkezett, amikor fülrákkal küzdött. A végrendeletben otthonait Antoniora hagyta, havi 57 000 dolláros juttatás mellett. Donatella soha nem titkolta, hogy Antonioval nem volt felhőtlen a kapcsolatuk. Testvére halála után a viszály tovább folytatódott, és Donatella megpróbálta kiírni Antonio-t Gianni végrendeletéből. Végül hosszas jogi vita után Antonionak sikerült megszereznie a nyugdíj egy részét és az otthonokban való lakhatási jogot.

807 millió dolláros birodalom

Kevesebb, mint tíz év alatt Gianni Versace 807 millió dolláros birodalmat épített fel. A tervező elképesztő hatással volt a világra. Maga mögött hagyott egy hatalmas sikerű ruházati céget, hatvanhét illatot, rengeteg együttműködött más tervezőkkel, autógyártókkal és fejlesztőkkel.

Film készült az életéről

2018-ban az Emmy-díjas producer, Ryan Murphy megalkotta Versace életének történetét. Az American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace című filmben, amelyet hitelesen a a Versace-kastélyban forgattak.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!