12 dolog, amit nem tudtál a ma 60 éves Julianne Moore-ról

-

December 3-án ünnepli hatvanadik születésnapját Julianne Moore, aki kényszerből vett fel művésznevet. A szépségéről ismert színésznőt gyerekkorában jellegzetes vörös haja és szeplői miatt csúfolták.

 1. Észak-karolinai Fort Bragg támaszpont közelében született. Vietnami veterán apja katonai bíró volt, skót anyja pszichiátriai betegek között végzett szociális munkát. Apját többször helyezték át, a család folyamatosan költözött. 18 éves korára 23 alkalommal kellett új otthonba berendezkednie és kilencszer váltott iskolát.
 2. A kislányt az újabb és újabb iskolákban hófehér bőre, vörös haja és szeplői miatt folyamatosan csúfolták, Szeplősarcú Epernek nevezték, amit utált. Ráadásul szemüveges is volt, így nem tartották szépnek, amíg tizenévesen kontaktlencsére nem váltott.
 3. Gyerekként nem színésznek készült. A jókislánynak számító Julianne okos volt és szeretett olvasni és az orvosi pálya vonzotta. Édesanyja nem volt elragadtatva a választástól. Állítólag így reagált: “Miért pocsékolod el az agyadat, Julie?” Végül túltette magát rajta. Egyetlen kikötése volt a családnak: a lány végezzen egyetemet, hogy legyen diplomája.
 4. A Németországban végzett középiskola után a Bostoni Egyetemen szerzett színészdiplomát, azután New Yorkba költözött, ahol a meghallgatások mellett pincérnőként dolgozott.
 5. Julie Anne Smith néven látta meg a napvilágot. Művésznevét apja középső nevéből kreálta, mert a színészek érdekvédelmi egyesületénél nevének összes variációja foglalt volt.
 6. A színésznő első, rövid házasságát szerinte nagyon fiatalon kötötte egyik kollégájával, aki 10 évvel idősebb volt nála. 1996-ban a Nem vagyunk már ugyanazok című film forgatásán szerettek egymásba a rendező-forgatókönyvíró Bart Freundlichhal, aki kilenc évvel fiatalabb, mint a színásznő. 2003-ban kötöttek házasságot és két gyermekük született.
 7. Későn kezdő élete több területén is. A színészi pályához képest későn, 30 évesen kapta az első jelentős szerepét. 26 évesen tanult meg úszni, 27 évesen pedig vezetni. Első gyerekét pedig 37 évesen szülte.
 8. Eljátszotta a saját gonosz ikertestvérét As The World Turns című szappanoperában. Egy testvérpár mindkét tagjának megszemélyesítéséért Daytime Emmy-díjat vehetett át 1988-ban.
 9. Az egyetlen hollywoodi színésznő, aki begyűjtötte a Berlinálé, a Cannes-i és a Velencei Filmfesztivál legjobb színésznő díját is. Emellett azon kevés színésznő egyike, akiket ugyanabban az évben legjobb női fő- és mellékszereplő kategóriában is jelöltek Oscar-díjra (Az órák, Távol a mennyországtól).
 10. Olvasási szenvedélye színészi karrierjében is jó szolgálatot tett. Állítása szerint minden forgatókönyvet elolvas, amit kap. Annak tükrében, hogy 100 filmben szerepelt, ez igazán figyelemre méltó teljesítmény.
 11. Színészi munkái mellett gyerekkönyvek szerzője is, lelkes aktivista, a Planned Parenthood támogatója. Kampányolt a melegek jogaikért és 2008-tól a Save the Children művészi nagyköveteként is dolgozott. Jelenleg Greenwich Village-ban él, csendes családi életéről ezt nyilatkozta: “ez a legkielégítőbb dolog, amit valaha is csináltam.”
 12. A természetesség híve. Egyike azon színésznőknek, akik nem feküdtek kés alá, hanem elfogadják az öregedésüket. Egyelőre bejött neki a döntés!

A különleges megjelenésű Moore egyre több felkérést kapott a színházban és a televízióban is. Neve 1992-ben vált ismertté A kéz, amely a bölcsőt ringatja című thriller nyomán. Egy évvel később négy filmben is feltűnt, a kritikusok főként a Rövidre vágva című Robert Altman-filmben nyújtott alakításáról írtak elismerően. 1994-ben Louis Malle francia filmrendező Ványa a 42. utcában című független filmjében szerepelt, amely azt mutatja be, hogyan készül egy társulat Csehov darabjának előadására. Első főszerepét 1995-ben Todd Haynes Elkülönítve című drámájában kapta, egy boldogtalan, titokzatos betegségben szenvedő háziasszonyt alakított, aki egy a külvilágtól elzárt intézetben kezelteti magát.

Julianne Moore és Hugh Grandt az Áldatlan állapot című filmben
Julianne Moore és Hugh Grandt az Áldatlan állapot című filmben

1995-ben az Áldatlan állapotban című komédiában Hugh Grant partnereként, a Szobatársak című darabban Peter Falk menyeként mutatta meg humoros oldalát. Nemzetközi ismertségre Steven Spielberg Az elveszett világ: Jurassic Park című 1997-es kalandfilmjében tett szert, a kasszasikerben nyújtott alakítása után özönlöttek hozzá a szerepajánlatok. A Paul Thomas Anderson rendezte Boogie Nights című drámában egy pornószínésznőt játszott, és első alkalommal jelölték az Oscar-díjra. 1998-ban a Coen testvérek A nagy Lebowski című kultuszfilmjében “Töki”, azaz Jeff Bridges feminista lányát játszotta.

Julianne Moore és Ralph Fiennes az Egy kapcsolat vége című filmben
Julianne Moore és Ralph Fiennes az Egy kapcsolat vége című filmben

Második Oscar-jelölését Neil Jordan Egy kapcsolat vége című, Graham Greene regényéből készült romantikus drámájáért kapta. Ezután újra Paul Thomas Andersonnal dolgozott a Magnólia című drámában, mindkét alkotás a házasságtöréssel és annak következményeivel foglalkozik. Thrillereket is elvállalt: 1998-ban a Psycho új változatában tűnt fel, 2001-ben Jodie Foster örökébe lépett Clarice Starling FBI ügynökként a Hannibálban, A bárányok hallgatnak folytatásában. 2002-ben az ötvenes években játszódó Távol a mennyországtól című moziban Dennis Quaid partnereként egy látszatra mintaházasságban élő, de boldogtalan, társadalmi tabukat döntögető asszonyt alakított. Ugyanebben az évben Stephen Daldry több idősíkon játszódó Az órák című filmjében egy háziasszonyt alakított, aki Virginia Woolf Mrs. Dalloway című regényét olvasva döbben rá, hogy látszólag idilli élete valójában boldogtalan. Moore-t abban az évben a legjobb női főszereplő, illetve mellékszereplő kategóriákban is Oscar-díjra jelölték.

Julianne Moore Az órák című filmben
Julianne Moore Az órák című filmben

Néhány felejthetőbb vígjáték és thriller után 2006-ban Alfonso Cuarón futurisztikus disztópiája, Az ember gyermeke című filmben remekelt, 2007-ben az I’m Not There – Bob Dylan életei című filmben ő is megszemélyesítette az irodalmi Nobel-díjas énekes-költőt. 2010-ben a divattervező Tom Ford első rendezésében készült Egy egyedülálló férfi című alkotás főszerepét játszotta, ugyanebben az évben nagy kritikai sikert aratott A gyerekek jól vannak című független film, amelyben Annette Beninggel egy leszbikus párt játszottak. 2011-ben az Őrült, dilis, szerelem című, kasszasikernek bizonyult vígjátékban nyűgözte le a közönséget, 2012-ben a Maisie tudja című 21. századi Henry James regényadaptációban szerepelt.

2013-ban a Versengés az elnökségért című filmben Sarah Palin alaszkai kormányzó megszemélyesítéséért – hetedik jelölését díjra váltva – átvehette a Golden Globe-díjat. A következő évben felért pályafutása csúcsára, az Amerikai Filmakadémia neki ítélte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat a Megmaradt Alice-nek című filmdrámáért. Az Alzheimer-kórral küzdő, briliáns elméjű nyelvészprofesszor szerepében visszafogott, végtelenül természetes és hiteles játékkal mutatta meg, milyen kegyetlen tehetetlenül megtapasztalni a szellemi leépülést.

Moore szereti a változatos szerepeket, így nem csoda, hogy ugyancsak 2014-ben elvállalta az Éhezők viadala: A kiválasztott című fantasy első részét, s a trilógia befejező részében is játszott, s ugyancsak feltűnt a nagysikerű Kingsman folytatásában, a 2017-es Az aranykörben. A színésznő tavaly a Karloy Vary-i filmfesztiválon Kristályglóbuszt kapott életművéért, idén a The Glorias című életrajzi filmben Gloria Steinem feminista ikont alakította.

(Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga, via Factinate.com)

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!