111 éve hunyt el Pulitzer József, az újságírás atyja

-

Pulitzer József neve alighanem ismerősen csenghet a legtöbb ember számára. A magyar származású zsurnaliszta máig érezhető mértékben formálta meg az újságírás világát. Tisztségének és munkásságának elismerését jól jelzi az is, hogy a mai napig a róla elnevezett díj számít az amerikai újságírói kultúra egyik legnívósabb elismerésének. Halálának 111. évfordulója kapcsán az általa elért hatásokról emlékezünk meg.

Kép: Flickr

Hogyan került Amerikába?

Mindenekelőtt fontos megismerkedni azon körülményekkel, amelyek Pulitzer Amerikába emigrálásához vezettek. A sajtómágnás kezdetben egyáltalán nem mutatott érdeklődést az értelmiségi réteg (és ezáltal az újságírás) iránt. Mindig is katona akart lenni, ám több helyről is elutasították, mígnem 17 évesen a Hamburgban állomásozó amerikai hadsereg fel nem vette. Pulitzer részt vett a nagy amerikai polgárháborúban is, majd az azt követő évben, 1865-ben szerelt le a seregtől. 1868-ban kezdte meg újságírói karrierjét, a német nyelvű Westliche Post című lapnál.

Kép: Flickr

Bevándorlóból profi üzletember

Pulitzer mindent alárendelt az újságírásnak. Nem csak ehhez volt remek érzéke, de az üzletkötéshez is. Szorgos és kitartó munkával összeszedett annyi pénzt, amivel 1872-ben megvette a fentebb említett német lapot. Emellett St. Louis egyik leghíresebb újságjára is rátette a kezét. Ez a két üzletkötés akkora presztízzsel és szakmai hatalommal bírt, hogy Pulitzer egy csapásra a legbefolyásosabb befektetők egyike lett.

Kép: Flickr

A “sárga sajtó” megjelenése

Az ismert újságíró nem csupán üzletemberi erényeit tudta megcsillogtatni, de arról is tanúbizonyságot tett, hogy remekül ért ahhoz, hogyan lehet minél több lapszámot eladni. Az 1800-as évek végén egy másik, hasonlóan magas polcon elhelyezkedő sajtómágnással, William Randolph Hearsttel rivalizált. Hasonló előfeltételekkel indultak, így mindketten azt érezték, hogy egy olyan formai változtatáshoz/újításhoz kell nyúlniuk, amellyel a másik fölé kerekedhetnek. Rájöttek arra, hogy az emberekre rendkívül könnyen lehet hatni a megbotránkoztató, bulváros jellegű tartalmakkal, így a régi, klasszikus újságírást fokozatosan átvette a szenzációhajhász stílus, ami a sárga sajtóként híresült el. Pulitzerék ezzel az irányzattal jócskán megelőzték a korukat, hiszen ha körülnézünk a mai médiában, azt láthatjuk, hogy a kattintásvadász tartalmak nagyobb olvasótábort tudnak megszólítani, mint valaha.

Kép: Flickr

A jó szándékú változtatás

Persze az akkortájt megjelenő cikkeket nem úgy kell elképzelni, mint a ma ismert bulvártartalmakat. Pulitzer az üzleti érdekek mellett ezzel a változtatással Amerikát egy jóval demokratikusabb, tisztább mederbe akarta terelni. Ez a formátum ugyanis lehetőséget kínált arra, hogy a korrupcióról, a megkérdőjelezhető tevékenységet végző politikusokról és kételyes közügyekről lerántsa a leplet. Akármilyen hozadéka van a sárga sajtó intézményének napjainkban, azt nem lehet elvitatni, hogy eredetileg a közjót hivatott szolgálni. Hiszen az emberek úgy vélték, joguk van ahhoz, hogy tisztában legyenek az országukban zajló eseményekkel.

Kép: Flickr

A Pulitzer-díj

Végezetül pedig lássuk a Pulitzer-életmű eleven mementójaként élő díjat, melynek ő volt a névadója. Az elismerés a legjobb amerikai újságírókat hivatott kitüntetni, rengeteg különböző kategóriában, mint például a legjobb helyszíni tudósítás, a legjobb kritika vagy a legmegkapóbb közügyi tevékenység. Az amerikai újságíró szakma a mai napig ezzel a rangos díjjal tiszteleg Pulitzer József munkássága, tanítása és elhivatottsága előtt.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!