spot_imgspot_img
spot_img

100 éve tárták fel Tutanhamon sírját, de még mindig rejtély övezi

-

Article Top Ad (AdSense)

100 éve, hogy megtalálták Tutanhamon sírját a Királyok Völgyében. Az uralkodását tekintve nem túl jelentős fáraó a sír feltárójával, Howard Carter brit régésszel egyszerre vált népszerűvé minden idők egyik legjelentősebb felfedezésével. Legalább 8 évig tartott a leletek feldolgozása, mégis ez az 5 kérdés mai napig megválaszolatlan maradt.

Hogy halt meg?

Azt egészen hamar megállapították, hogy Tutanhamon viszonylag fiatalon, 19 évesen halt meg, azt azonban nem tudjuk, hogy pontosan hogyan. Egyes elméletek szerint váratlan esemény következtében történt, leesett egy szekérről, lehet, hogy megrúgta egy ló vagy megtámadta egy víziló, esetleg maláriában szenvedett.

Népszerűbb elmélet azonban, hogy a fáraó ellen merénylet történt. A múmia bal arcán találtak egy heget, ami nem gyógyult be teljesen. Elképzelhető, hogy egy hegyes tárggyal megütötték, de még valószínűbb, hogy nem magába az ütésbe halt bele, hanem a seb gyógyulásába.

Betegségre is gyanakszanak, hiszen születési és fejlődési rendellenességek és betegségek kísérték végig az életét. Elnyúló, szokatlan alakú koponyája, dongalába és abnormálisan széles csípője volt.

Kép: Így nézhetett ki Tutanhamon_clashdaily

Kik jártak még a sírkamrában?

3300 évig volt rejtve a sírkamra mielőtt Carter csapat feltárta volna. A szarkofág érintetlennek látszott, rajta volt az eredeti pecsét, így tudjuk, hogy azt korábban senki nem nyitotta fel. Azonban azt nem tudjuk, hogy a sírkamra eredetileg mennyi kincset rejtett magában.

Több elmélet van arról, hogy a fáraó temetése után szinte közvetlenül nem csak egy, de két sírrablást is elkövettek. A két rablás azt jelentené, hogy még sem volt érintetlen 3300 évig a sírkamra és nem Carter volt az első, aki az eltemetett Tutanhamon mellett állt. Nem tudjuk, hogy az elkövetők mennyi kincset vihettek el, mert így is rengeteg megmaradt. Legalább 3500 leletet tártak fel, köztük a kincsek mai viszonylatban 2,5 milliárd forintot érnek.

Valóban Carter fedezte fel?

Szerintem ez eleve vitatott kérdés a sírrablók miatt, de nem csak erről van szó. A felfedezés napjára többen is úgy emlékeztek vissza, hogy egy 12 éves kisfiú éppen vizet hozott Carternek és a régész csapatának, amikor megbotlott egy kőben. Látványos elesés volt és a kő is szokatlannak tűnt. Kiderült, hogy ez az első lépcsőfoka annak a földbe süllyedt lépcsőnek, amely a fáraó sírjához vezet.

Ha valóban így történt a felfedezés, akkor a kisfiúnak is járt volna az elismerés, hiszen nélküle ki tudja, hogy mikor fedezték volna fel, ha egyáltalán megtalálták volna a sírkamrát.

Kép: Howard Carter Tutanhamon sírjának feltárása közben_openculture

Létezik a fáraó átka?

Tutanhamon sírjának felfedezésekor a sírkamra bejáratnál a következőt felirat volt látható: Aki megzavarja a fáraó álmát, az halállal lakol! Legalábbis a korabeli újságírók szerint ez volt kiírva. A sajtó rögtön felkapta a sztorit és a fáraó bosszújáról kezdtek el beszélni, ami lecsap a felfedezőkre, amiért felbolygatták az uralkodó örök nyugalmát.

Hónapokkal a sír feltárását követően valóban több halálesetről számoltak be. Először az expedíció finanszírozói közül haltak meg, egyikük Tutanhamon sírjának meglátogatása után kapott tüdőgyulladást. Egy évvel a feltárás után még öt olyan ember meghalt, akinek valamilyen módon köze volt a sírhely megzavarásához. Ezen felül a következő években több mint 17 ember halt meg. Érdekes módon Howard Cartert majdnem 20 évvel a sír felnyitása után, 64 évesen hunyt el.

Mindent feltártak?

Önmagában óriási felfedezésnek számít a fáraó sírjának feltárása, azonban vannak elméletek, amik szerint nem csak Tutanhamonra bukkantak aznap. Tutanhamon halálának pontos okát ugyan nem tudták még megállapítani, de valószínűleg váratlanul történt. A sírkamra lehet, hogy eredetileg nem is neki lett megépítve, ezért kutatók arra gyanakodnak, hogy az eredetileg odaszánt uralkodónak is valahol ott kell lennie, vagy esetleg már Tutanhamon előtt is oda volt temetve valaki.

Az elmélet szerint Tutanhamon sírkamrája mögött kell lennie egy másik sírkamrának, amiben akár a rejtélyes egyiptomi királyné, Nofertiti lehet eltemetve. Nem tudni, hogy valóban több uralkodó osztozik a nyughelyen, ha igen, akkor megtalálták-e és csak a feltáráskor odaözönlő érdeklődők, az őrség és a hivatalos szervekkel való folytonos macera miatt nem tettek róla említést.

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!