spot_imgspot_img
spot_img

10 rossz szokás, amelyek nagyon öregítenek

-

Article Top Ad (AdSense)

Mindannyiunknak vannak rossz szokásai, és míg néhány egyszerűen csak bosszantó, sok olyan van, ami egészségünkre is káros. És vannak azok a szokások, amelyek mindennap csinálunk, miközben nem is sejtjük, hogy mennyire öregítenek.

Nem ittunk a fiatalság forrásából és nem vagyunk hegylakók sem, vagyis azt egyértelműen tudjuk, hogy nem maradunk örökké fiatalok. Sokan sok mindent megteszünk, hogy lassítsuk a folyamatot, és a kozmetika szupertermékei segítségével egy kicsit lassabban öregedjünk. De a hétköznapokban mégis sokszor elfelejtjük, hogy hiába használjuk a legújabb készítményeket és technológiákat, bizonyos apró szokás nagy hatással lehetnek életünkre.

Gyakori alkoholfogyasztás

Az Oxfordi Egyetem új tanulmánya új bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy az alkohol a DNS károsodító hatása révén felgyorsítja a biológiai öregedést. Az ivás kiszárít, és kiszívja a vizet sejtjeinkből. Arcunk felpuffadhat, bőrünk gyorsabban öregszik, ráadásul károsítja a májunkat is.

Túl kevés víz

Az egészséges bőr körülbelül 10-20% vizet tartalmaz. Ha kiszáradunk, és hidratáltságunk a 10%-os arány alá csökken, akkor bőrünk kiszáradhat és megrepedhet. És öregebbnek tűnik. Vizsgálatok kimutatták, minél idősebbek vagyunk, annál több vízre van szükségünk.

A megfelelő alvás hiánya

Az alváshiánnyal az a baj, hogy nem csak másnap ébredünk elgyötörten, hanem növeli az egészségtelen viselkedések esélyét is, mint például a testmozgás mellőzése, valamint a cukros és zsíros ételek fogyasztása, ami meg növeli a betegségek kockázatát. Egy átlagos ember körülbelül 26 évet tölt alvással. Miután ennyi időt töltünk vele kulcsfontosságú, hogy megfelelően is végezzük. Már csak azért is, mert a megfelelő alvás hiánya hatással van szerveinkre és különféle testfunkcióinkra, nem beszélve sejtjeinkről és bőrünkről.

Körömrágás

Annak ellenére, hogy a körömrágás hatékony stressz levezető tud lenni jó, ha tudjuk, hogy szánk így tele lesz baktériumokkal. Vagyis körmünk és a körömbőr rágcsálása mindenféle fertőzéshez vezethet. Azt leszámítva, hogy milyen igénytelen és csúnya a rágott köröm, a tépkedett bőr optikailag is öregíti a kezünket.

Túl sok képernyőidő

Nem csak a kezünk lehet árulkodó. A nyakunk is egy tipikusan olyan terület, ahol vékonyabb a bőr, vagyis az idő nyomai sokkal jobban meglátszódnak rajta. Ha huzamosabb ideig nézünk lefelé a telefonra, tabletre vagy számítógépre, az természetellenes és korai ráncokat okozhat – különösen a nyak körül. A koncentrálás viszont homlokráncolással jár, ami idővel egyre jobban mélyülő ráncokat eredményezhet. Ha némi emlékeztetőre van szükségünk, akkor helyezzünk tükröt a számítógép mellé, hogy ellenőrizni tudjuk testtartásunkat és arckifejezésünket.

Feszültségben lenni

Ha huzamosabb ideig feszült vagy stresszes állapotban maradunk, folyamatosan aggódunk és átéljük a nehéz pillanatokat, akkor a kortizol nevű stresszhormon szabadul fel. Ez a hormon gyulladást okoz a testünkbe, ami már megint csak minket öregít.

Fényvédő hiánya

A nap károsítja a bőrünket. És bár a legtöbben azt gondolják, hogy csak a napozás alkalmával vagy a tengerparton kell viselni, érdemes naponta ápolni arcbőrünket napvédős hidratáló krémmel. Ellenkező esetben minden nap szükségtelen bőrkárosodást szenvedünk el, ami – ugye mondanunk sem kell, hogy rettenetesen öregít.

A helytelen arcápolás

És ha már az arcápolásnál tartunk… Kozmetikus szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy az arcmosáshoz NE használjunk forró vizet, és arcunkat NE dörzsöljünk erős mozdulatokkal. A forró víz kiszárítja a bőrt, a kemény bánásmód pedig nyomokat hagy a bőrön.

Kevés kollagén

Az öregedés kiváltó oka a kollagénrostok leépülése. Ahogy öregszünk, szervezetünk leállítja a kollagén és elasztin termelést. A tudomány állítása szerint harmincéves korunk után a kollagénszintünk évente egy-két százalékkal csökken, ami azt jelenti, hogy ötvenéves korunkra 20-40 százalékos csökkenésben leszünk. Tengeri halból vagy valamilyen étrendkiegészítőből naponta fogyasztva helyreállíthatjuk a kollagénszintet, ami hidratálja a bőrt és kisimítja a ráncokat.

Sok cukor fogyasztása

A cukor és a magas glikémiás indexű ételek nem tesznek jót a bőrnek. Ezek az egyszerű szénhidrátok a véráramban lévő fehérjékhez kapcsolódnak, és tönkreteszik a kollagént és az elasztint, ami a bőr megereszkedéséhez és a ráncokhoz vezet. A cukor egy „szuper dehidratáló”, amely aktiválja a gyulladást és puffadást okoz, valamint hozzájárulhat a pattanások szaporodásához.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!