10 praktikus tipp az energiatakarékos élethez

-

Közeledik a tavasz, ezzel együtt a világos, napsütétes órák száma is nőni fog a következő hónapokban. A kutatások viszont sajnos azt mutatják, hogy az energiapazarlás ettől függetlenül még nem nagyon szokott csökkenni. Ma tartjuk  az energiatakarékosság világnapját, ennek alkalmából íme néhány egyszerű dolog, amellyel javíthatjuk otthonunk energiatakarékos működését a fenntartható jövő érdekében.

1. Nézessük át a légkondicionálót!

Az egyszerű karbantartás, például a légszűrők rutinszerű cseréje vagy tisztítása, akár 15 százalékkal is csökkentheti a hűtőrendszer energiafogyasztását. Ezenkívül a tavasz első napjai emlékeztetőül szolgálhatnak a légkondicionáló párologtató tekercsének ellenőrzésére, amelyet évente meg kell tisztítani, hogy a rendszer optimális teljesítményt nyújtson.

2. Nyissuk meg az ablakokat

Egyszerű, de nagyszerű módja az energiatakarékos életnek: mielőtt bekapcsolnánk a légkondit, adjunk egy esélyt a tavaszi, friss levegőnek és tartsunk egy alapos szellőztetést! Az ablakok kinyitása keresztirányú légmozgást hoz létre, amely lehetővé teszi, hogy természetes módon lehűtse otthonunkat a légkondicionálók bekapcsolása nélkül.

3. Kapcsoljuk le a villanyt – Az energiatakarékos működés alaptétele

Az energiatakarékos személy alapvető szokása, hogy mindig megbizonyosodik arról, hogy egy-egy szoba elhagyásakor lekapcsolta a villanyt. Ha eddig nem így jártunk el, bátran használjunk figyelemfelkeltő cetliket, vagy állítsunk be telefonos emlékeztetőt addig, amíg a folyamat automatikussá nem válik. Idővel ez a működésmód szokássá alakul, és már tudat alatt is nyúlunk a kapcsoló után. Meg fogunk lepődni a következő havi villanyszámlán – nem kevés összeget spórolhatunk így.

Villanykapcsoló
Mindig kapcsoljuk le a villanyt! | Fotó: Heti Válasz

4. Használjunk LED-es lámpákat

Szerencsére egyre több otthonban találkozhatunk az intelligens LED-lámpákkal, mivel nemcsak stílusosak és megfizethetőek, hanem sokkal hatékonyabbak, mint a halogén izzók. Csak egyszer kell kicsit többet kiadni rá, mint a hagyományos égőre, de nagyon kevés idő alatt megtérül a befektetés.

5. Váltás magasabb energiaosztályra

A szárítók és a hűtőszekrények az otthonunk leginkább energiazabáló berendezései közé tartoznak. Ha ezeket lecseréljük hatékonyabb modellekre, az akár a felére is csökkentheti az áramfelhasználást! A pénztárcánk és a bolygónk is hálás lesz majd érte. A hőszivattyúk telepítése egy másik ötlet az áramfogyasztás csökkentésére. Általánosságban elmondható, hogy a készülékek néhány évenkénti karbantartása és cseréje kevesebb terhet jelent az áramfelhasználást tekintve.

6. Mindig húzzuk ki a nem használt eszközöket!

Mondanom sem kell, mennyire fontos kihúzni az eszközöket, amikor nem használjuk őket. Ne hagyjunk semmit készenléti állapotban, mindig minden elektromos berendezést áramtalanítsunk, ha nem használjuk. Különösen fontos kimelni a töltőket – akár tragédia is lehet egy így keletkezett elektromos tűzből. Hivjuk fel a gyermeink figyelmét is erre, további ökoszülős tippeket pedig ebben a cikkben olvashattok.

Konnektor töltő
Nemcsak energiapazarló, de veszélyes is a konnektorban hagyott elektromos vezeték. | Fotó: Getty Images

7. Ne pocsékoljuk a vizet!

Nem megerőltető és csak egy kicsit nagyobb odafigyelést igényel az energiatakarékos vízhasználat. Néhány egyszerű megoldás erre a gyors zuhanyozás, ha csak a szükséges vízmennyiséget használjuk főzéskor, fogmosás esetén pedig nem folyatjuk a vizet – igen, még két másodpercig se.

8. Alacsonyabbra azt a termosztátot!

Ahogy a Nemzetközi Vastag Pulcsis Nap is felhívja erre a figyelmet, nem esik le a gyűrű az ujjunkról, ha néha otthon inkább felveszünk egy melegebb felsőt, vagy egy pihe-puha plédbe takarózunk, ahelyett, hogy feljebb tekernénk a fűtést. Természetesen senkit nem buzdítunk arra, hogy megfagyjon a saját otthonában – csupán gondolkodjunk el ha csak egy póló van rajtunk és melegítenénk a hőmérsékleten. A szakemberek szerint az ha 20 fok körül tartjuk a termosztátot, az nagy változást hozhat és megtakaríthatja az energiaköltségek jelentős részét.

9. Használjunk fedőt főzésnél

Szintén egy roppant egyszerű módja az energia-spórolásnak a fedő rendszeres használata.  A fedővel történő főzés jelentősen lerövidíti a főzési időt és a vízfelhasználást is. A megtakarított értékes perceket pedig eltölthetjük a gyermekeink társaságában, vagy egy izgalmas könyv olvasásával.

Energiatakarékosabb a főzés fedővel
Energiatakarékosabb a főzés fedővel | Fotó: Delimanohu

10. Dupla üvegezésű ajtó

A dupla üvegezésű nyílászárók tökéletes megoldást jelentenek egy modern otthon számára, mivel jelentősen csökkenthetik a fűtés és hűtés során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátását, ezáltal csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást és csökkentve az energiaszámlákat. Szintén egyszeri kiadás, ami pénzügyileg is megtérül és a környezetünk is díjazni fogja.

Forrás: Greenmatch, Energy.gov, Funsize

5 fontos dolog, amivel TE is csökkentheted az üvegházhatású gázok kibocsátását

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!