spot_imgspot_img
spot_img

10 meglepő tény a Jóbarátokról

-

Article Top Ad (AdSense)

Korunk egyik leghíresebb vígjátéksorozata immár 26 éve tűnt fel a képernyőkön. A Friends-kultúra a mai napig dübörög, Rachel, Monica, Phoebe, Chandler, Joey és Ross kultikus csapattá vált a világ minden részén. De még a legszenvedélyesebb rajongók sem ismernek minden kulisszatitkot Jóbarátok ügyben.

1. Nem is Friends?

Nem a „Friends” volt az első névválasztás a show számára. A készítőkben felmerült az Insomnia Cafe, a Six of One és a Friends Like Us cím is, mielőtt az egyszavas rövidítés mellett döntöttek – nyilatkozta Marta Kauffman, a sorozat producere a Vanity Fairnak.

2. Marcel, a majom

Bizonyára mindannyian emlékszünk a sorozat fontos kisállatára, Marcelre, akit Ross hűséges barátjaként ismerhettünk meg. Azt viszont kevesen tudják, hogy a való életben a majom-lány neve Katie, és a Los Angeles-i Angyalok baseball csapat hivatalos kabalaállatkájaként tengeti a hétköznapjait.

Ross és Marcel
Ross és Marcel | Kép forrása: mediavillage.com

3. Courteney Cox lett volna Rachel

A Monica-t játszó színésznőnek a producerek felajánlották Rachel szerepét, de Courtney Cox a forgatókönyv elolvasása után inkább Monica karakterét választotta. Utolsó pillanatban ugrott be a válogatásra Jennifer Aniston, aki végül eljátszhatta az elkényeztetett, divatőrült lányt.

4. Gunther tényleg barista

A sorozat ikonikus helyszínévé vált a Central Perk kávézó, ahol a jóbarátok megosztották velünk életük történéseit. Az itt dolgozó Gunthert James Michael Tyler alakította, aki meglepő módon a való életben is baristaként dolgozott. Ő volt az egyetlen a stábban aki tudta, hogyan kell kezelni a kávéfőzőt.

A Jóbarátok baristája
A Jóbarátok baristája | Fotó: screenrant.com

5. A szereplőgárda Las Vegasban kirándult a premier előtt

Nem is akárhol: pont abban a szállodában, ahol később Ross és Rachel kimondta a boldogitó igent nem éppen józan állapotban. James Burrows, a sorozat korai részeinek rendezője hívta meg a hat fiatalt a Caesars-palotába. A US Weekly-nek adott interjúban elmondta: érezte, hogy a show hatalmas siker lesz, és ez a színészek utolsó esélye a rajongók hada nélküli bulizásra.

6. Matt LeBlanc anyagi csődben

A nőcsábász Joey-t megformáló Matt Le Blanc gyakorlatilag az anyagi csőd szélén állt, amikor besétált a Jóbarátok szereplőválogatására. A The Sun-nak adott interjúban a színész beismerte, hogy mindössze 11 dollár volt a zsebében, amikor is szerepet kapott minden idők legismertebb sorozatában. Mára biztos nem küzd ilyen gondokkal, a sorozat utolsó két évadára a szereplők fejenként 1 millió dolláros gázsit alkudtak ki maguknak epizódonként.

Joeynak bejött az élet | Kép forrása: Youtube.com

7. Phoebe inkább bongózott volna

Ugye milyen nehéz elképzelni Phoebe-t a gitárja nélkül? Lisa Kudrow viszont egyáltalán nem repesett az ötletért: kezdetben utálta, hogy karaktere kezében sokszor gitár van. A producereknek azt javasolta, hogy a bohókás hippihez jobban illene ha bongón játszana. Ezt végül elvetették, és maradt a gitározó verzió Kudrow bánatára.

Lisa Kudrow inkább bongózott volna | Fotó: Youtube

8. Jennifer és Matt nem rajongtak a közös románcukért

A sorozat egyik fő szála Rachel és Ross se veled se nélküled románca. A legtöbb rajongóhoz hasonlóan a színészek is felháborodtak, amikor a készítők elválasztották a párost, és Rachelt Joeyval hozták össze. 2012-ben Matt Le Blanc azt nyilatkozta a Vanity Fair-nak, hogy ez a románc elképesztően helytelennek érződött számukra. Végül a sorozat készitői is belátták ezt, szerelmük csak három epizódot élt meg, majd újra csak barátok lettek, aminek a Rachel-Ross rajongók is rendkívül örültek.

9. Bruce Willis csak egy fogadás miatt szerepelt

A show 10 év alatt számtalan világsztárt látott vendégül 1-1 epizód erejéig. Egyikük volt Bruce Willis, aki a pletykák szerint elbukott egy Matthew Perryvel kötött fogadást, és csak emiatt láthattunk a sorozatban. A Chandlert alakitó színésszel a Bérgyilkos a szomszédom című filmben játszottak együtt, innen az ismeretség. Willis a kapott gázsiját jótékony célokra adományozta.

A világsztár a sorozatban | Fotó: ladbible.com

10. Ellen DeGeneres-t felkérték Phoebe szerepére

A humorista pedig visszautasította a szerepet, igy került a képbe Lisa Kudrow. Ellen a hirek szerint a saját sitcomjának munkálataival volt elfoglalva, amikor a sorozat készítői megkeresték. Úgy döntött inkább a saját útját járja, és később a talk-show-ja is óriási siker lett az Egyesült Államokban. Mindenestre fura elképzelni, mennyire más lett volna a hatos csapat, ha ő formálja meg Phoebe szerepét.

Phoebe szerepére kérték fel a humoristát | Fotó: Latimes.com

+1 – A Jóbarátok kötet

Úgy tűnik, a sorozatról még 16 évvel a befejezés után is van mit mondani. Tavaly jelent meg Saul Austerlitz – A Jóbarátok generáció című könyve, amiben további érdekes kulisszatitkokat találhatunk. Az író exkluzív interjúkat készített nem csak a szereplőkkel, de a stábtagokkal, az írókkal, a rendezőkkel és a producerekkel is, tehát abszolút a színfalak mögé varázsolja az olvasót. A kötetet a 21. Század kiadó forgalmazza Magyarországon, itt rendelhető meg.

A Jóbarátok kötet | Kép: Libri

17 év után újra összeállt a Jóbarátok csapata – Itt az előzetes a folytatásról

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!