spot_imgspot_img
spot_img

10 lenyűgöző hegyvidék a nagyvilágból – Ma van a nemzetközi hegynap

-

Article Top Ad (AdSense)

December 11-én a Föld magaslataié a főszerep, ezen a napon tartjuk a hivatalos nemzetközi hegynapot. A dátumot maga az ENSZ jelölte meg 2003-ban, az ezt megelőző évben tartott „A hegy nemzetközi éve” programsorozat után. Célja, hogy felismerjük, milyen fontos szerepet játszanak a hegyek a minket körülvevő természetben, és ezáltal felelősségteljesebben védjük a környezetünket. A Business Insider segítségével káprázatos látképeket hoztunk a világunk óriásairól.

1. Vinicunca, Cusco régió, Peru

Fotó: Business Insider

A szivárványhegy néven is ismert Vinicunca-t „hétszínű hegynek” nevezik a perui Cusco régió lakosai. Pompás színei ásványi lerakódásokból származnak, de nem volt mindig ilyen könnyű látni őket, ugyanis a Vinicunca éveken át vastag jégréteg alatt rejtőzött.

2. Mu Cang Chai, Vietnam

Kép: Business Insider

Észak-Vietnám kis vidéki tartományában egy rejtett gyöngyszemet találhatunk. Mu Cang Chai a helyiek rizsföldeinek ad otthont, amelyek olyan mély zöld árnyalatúak, hogy úgy érezhetjük, mintha egy festménybe léptünk volna be. Gyönyörű, igaz? Az ott tartózkodási hónaptól függően a mezők színei smaragdzöldtől aranysárgán át világosbarnáig változhatnak.

3. Kirkjufell, Grundarfjörður, Izland

Fotó: Business Insider

Az Izland legtöbbet fényképezett hegyeként ismert Kirkjufell egyedülálló helyen fekszik a Snæfellsnes-félszigeten. A hegy csúcsa az óceánból emelkedik ki, és az előtte kéklő vízesések csak fokozatosan jelennek meg a szemünk előtt. Érdekesség, hogy a káprázatos Kirkjufellt a Trónok harca hatodik és hetedik évadának forgatási helyszíneként is használták.

4. Három nővér, Kék-hegység, Új-Dél-Wales, Ausztrália

Fotó: Business Insider

Látogatók tömege keresik fel minden évben a Kék-hegység lenyűgöző szikla alakzatát – a Három nővért. A csodálatos hegység eukaliptuszerdőknek, meredek szikláknak és vízeséseknek ad otthont.

Számos legenda övezi, az egyik szerint a három nővér a Katoomba törzs tagjai voltak és beleszerettek az ellenséges Nepepi törzsből származó három testvérbe. Az akkori törvények értelmében tilos volt egymással házasságot kötniük, ezért a testvérek elrabolták a nővéreket és háborúba kezdtek értük. A lányok védelme érdekében egy boszorkány sziklákká változtatatta őket és azt tervezte, a csata végeztével visszavonja a varázslatot. Ám balszerencséjére a harcban megölték és így a három nővér örökre szikla maradt.

Dolomit, Olaszország

Fotó: Business Insider

A Dolomitok között 18 csúcs található, amelyek az észak-olasz Alpok részét képezik, némelyikük megközelíti a 10 000 láb magasságot. A hegylánc köztudottan a legmagasabb mészkőfalakkal rendelkezik a világon. A képen is látható Braies-tavat gyakran nevezik a „Dolomitok gyöngyének”. Nyáron csillogó, ékszertónusú vizei a környező táj tükröződéséből származnak. A Dolomitokban található a természetes tavak közül az egyik legnagyobb és legmélyebb a tó – egészen 118 lábig húzódik.

6. Mount Rainier, Washington

Fotó: Business Insider

A Rainier-hegy nemcsak aktív vulkán, hanem összesen hat folyón is átível. Ez a legfagyosabb csúcs az országban, ezért a túrázóknak minden típusú időjárásra fel kell készülniük ha nekivágnának a magaslatainak. Csúcsai 5 és 8 ezer láb közötti magasságban mozognak és még júliusban (!) is találhatunk havas ormokat.

7. Zhangye Danxia Landform Geológiai Park, Gansu, Kína

Fotó: Business Insider

A Danxia Kína délnyugati részén található és egy speciális tájtípus alakította ki. A színes, csíkos hegyeket olyan ásványi és kőzetrétegek alkotják, amelyek megtörtek, amikor a tektonikus lemezek mozgása által a ma Indiának számító sziget összeütközött az eurázsiai földrész többi részével. A különleges helyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, azóta rendkívül felkapott turisztikai desztináció lett. Nem véletlenül, valószínűleg még soha nem láthattunk hasonlót….

7. Snowdon-hegy, Snowdonia Nemzeti Park, Gwynedd, Wales

Fotó: Business Insider

Valószínű, hogy még nem hallottunk a Snowdon-hegyről, de valójában meglehetősen jelentős hírnévre tett szert a hegymászók körében. Amellett, hogy Wales legmagasabb csúcsa is itt talákható, Edmund Hillary – aki elsőként jutott el a Mount Everest csúcsára – ezt a hegyet használta gyakorlótérként a nagy megmérettetés előtt. Már a látványért is megérte.

8. Matterhorn, Zermatt, Svájc

Fotó: Business Insider

A Svájc és Olaszország határán 15 000 lábon álló Matterhorn az Alpok talán legismertebb csúcsa – és talán az egyik legveszélyesebb is. Körülbelül 500 ember halt meg, miközben megpróbálta megmászni, köztük a hét férfi közül négy, akik 1865-ben elsőként mérték fel a hegy csúcsát. A Matterhorn a világ első szabadtéri fogaskerekű vasútjának, a Gornergrat Bahn-nek (a fenti képen) a helyszíne is. A vonat Zermatt városa (a Matterhorn tövében található) és maga a hegy között közlekedik.

9. Fudzsi, Honshu-sziget, Japán

Fotó: Business Insider

A Fudzsi-hegy ikonikus szereplője a japán kultúrának. Már a 8. századi irodalomban találhatunk utalásokat a magaslataira és az aktív vulkánra, amelynek utolsó kitörése az 1700-as ével elején történt. Egy tiszta napon Tokióból is látható a több mint 3700 méteres csúcsa, amivel kiérdemli a Japán legmagasabb hegysége címet. Túrázóknak kissé kiábrándító lehet, mivel a csúcsra vezető táj többnyire kopár és nem sok látnivaló akad útközben.

10. Alpok, Európa

Fotó: Business Insider

A nyolc európai országon – összesen 745 mérföldön – átívelő Alpok Európa legnagyobb hegyláncolata. A monstrum Svájc, Ausztria, Olaszország, Németország, Franciaország, Szlovénia, Liechtenstein és Magyarország egyes részeit érinti. Évszázadok óta lakja az emberiség az Alpokat. Jó példa erre a híres „jégember”, Ötzi. Maradványait 1991-ben fedezték fel az Alpok egyik gleccserén és szakértők szerint már 5300 évvel ezelőtt meggyilkolták, de maradványait szinte tökéletesen megőrizte a jég.

Csodálatos hazai kirándulóhelyek – sétálj festői tájakon

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!