10 lecke, amit Oprah Winfreytől megtanulhatunk

-

Élettörténete tele van izgalmas és kemény, olykor megrázó részletekkel. Ezek a tapasztalatok és hatalmas belső ereje a világ egyik legmeghatározóbb és leginspirálóbb nőjévé tették, akinek nagyon sok fontos mondanivalója van a világ számára. Mi is sokat tanulhatunk tőle…

Oprah Winfrey az első afro-amerikai nő, aki saját erejéből lett milliomos, és a világ egyik legbefolyásosabb asszonyaként tartják számon. Mindezt annak ellenére érte el, hogy gyerek- és fiatalkora kifejezetten nehéz volt. Interjúit és könyveit tanulmányozva leckék és bölcsességek sokaságával találkozhatunk, amelyekből mi most kiválogattuk a legfontosabbakat:

Számolj le a negatív hozzáállással!

Ha folyamatosan úgy érzed, hogy dühös és frusztrált vagy, és mindig másokat hibáztatsz a rossz hangulatodért, akkor lehet, hogy ideje megvizsgálni és újrakeretezni a dolgokhoz való viszonyulásodat. Érdemes előbb a saját szerepünket megnézni, mielőtt elkezdnénk valakit vagy valamit hibáztatni.

Bármelyik pillanatban megváltoztathatod a helyzetedet!

Boldogtalanságunknak sokszor az az oka, hogy nem a jelenben élünk: vagy egy múltbéli dologhoz ragaszkodunk vagy túlgondoljuk a jövőt. Ellenben lényegesen kevesebbet szoronganánk, ha bármelyik pillanatban jelen lennénk. Azzal, hogy arra az egyetlen pillanatra koncentrálunk, elengedjük a múltat és a jövőt és elkezdjük értékelni mindazt, ami éppen most van. “Az adott pillanatban mindig van választásod – és csak ez a pillanat biztos. Remélem nem vagy annyira elmerülve a lényegtelen dolgokba, hogy elfelejted igazán élvezni saját magadat – mert ez a pillanat hamarosan véget ér.”

Vedd komolyan az örömeidet!

Oprah kétségtelenül keményen dolgozik. Ekkora birodalmat senki nem tudna felépíteni, ha nem tenne bele ilyen hihetetlenül sok munkát. De minden interjúban és videóban hangsúlyozza, hogy az öngondoskodás és a magunkra fordított idő ugyanilyen fontos. Annak ellenére, hogy világ életében keményen dolgozott, megtanulta, hogyan fordítson figyelmet magára. Néha az ember magának nehezíti meg az életét. Pedig gyakran egyszerűen elengedhetnénk dolgokat ahelyett, hogy aggódnánk miattuk és úgy éreznénk menten megőrülünk. “Ha elkezdjük értékelni az apró örömöket, rájövünk, hogy az élet tele van kincsekkel.”

Légy hálás!

Oprah-nak van egy úgynevezett “hála naplója”, amelyben minden nap feljegyez öt dolgot, amiért aznap hálás lehet. Azt mondja, hogy életünk dolgainak feljegyzése és értékelése sokat segít abban, hogy meglássuk mindenben a jót és boldogabb emberek legyünk. Egy próbát ez is megér…

Mindenkinek van története.

A történet tapasztalatok és hiedelmek halmaza, amelyet cipelünk magunkkal az úton és amelyet elmesélünk magunkról. “Nem vagyok elég jó…vagy…nem érdemlem meg a sikert, mert….” – gondolják sokan. Oprah viszont azt mondja, ha meg akarjuk változtatni az életünket, változtassuk meg a történetünket.

A kudarc a találékonyság hiányának eredménye.

Nem az embereké, nem a határidőké, és nem is a pénz hiánya. Kudarc akkor ér bennünket, amikor hiányzik a kreativitás, a szenvedély és az elszántság. “Nézz magadba, nézz szét magad körül, és találd meg a kudarcban is a lehetőséget.”

Éld meg a fájdalmat!

Ahogy Oprah is sokszor mondja: Figyeld meg a fájdalmadat! Figyelj befelé. Magadba! Most! Vizsgáld meg újra és újra ahogyan élsz, ahogyan érzed magad pszichésen, fizikailag és mentálisan. Ha tudatosan élsz, akkor könnyű lesz és remekül érzed majd magad tőle. Ha nem, akkor viszont kezdd el lefejteni a rétegeket a saját sztoridról és csinálj helyet az életedben a jónak.

A boldogság fertőző.

Menj vidám és boldog emberek közé, vedd körül magad velük és figyeld meg, hogyan változik a hangulatod. Vésd az eszedbe, hogy a nyomor és a boldogtalanság ugyanúgy szereti a társaságot, ezért kerüld el az olyan embereket és helyzeteket, amelyek a legrosszabbat hozzák ki belőled.

Tudd meg, hogy ki lehetnél félelmek nélkül!

“Ahányszor egy nehéz helyzettel álltam szemben, megkérdeztem magamtól: Mit tennél, ha nem félnél attól, hogy hibázol? Mit tennél akkor, ha nem félnél attól, hogy egyedül maradsz? Mit tennél akkor, ha nem félnél attól, hogy mindenki hülyének néz majd? Biztosan tudom, hogy ha eltávolítom a félelmet, akkor a válasz egyből tisztán láthatóvá válik.” Ehhez nincs mit hozzáfűzni. Ha legközelebb te is egy nehéz döntéssel nézel szembe, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket és figyeld meg, hogy hirtelen milyen nyugodt lesz az életed.

Az élet a legjobb tanítómester!

“A legjobb, amit tehetek, hogy felteszek magamnak egy nagyon egyszerű kérdést: Ez a helyzet vajon mire akar megtanítani?” Nehéz látni az élet napos oldalát, amikor az ember nehéz helyzetben van. De! Minden helyzetből tanulhatunk valamit. Tény, hogy a nehéz időszakokat nem tudjuk elkerülni. Egyszerűen csak jönnek. Egyszer fent, egyszer lent…ilyen az élet. De ezek a hullámvölgyek teszik izgalmassá és érdekessé az életet. Nm tudjuk ezeket elkerülni, de általuk bölcsebbek és okosabbak lehetünk, tanulunk belőlünk és fejlődünk. “Folyamatosan fejlődünk, hogy azzá legyünk, akivé válnunk kell.”

Ha tetszett ez a cikk, akkor lehet, hogy ez is tetszeni fog:

Így zárják a napot a sikeres emberek – szuper tippek a pihentető alváshoz

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!