spot_imgspot_img
spot_img

10+1 hiba, amit ne kövess el az állásinterjún!

-

Article Top Ad (AdSense)

Ebben a cikkben az oldschool, vagyis a személyes állásinterjúk leggyakoribb buktatóit segítünk kikerülni. Ha online interjúzol, akkor ez a cikkünk fog segíteni!

 1. Késel

  Bárki kerülhet dugóba, eshet ki alól a villamos vagy a busz, de alapesetben próbálj tíz perccel a megbeszélt időpont előtt odaérni, hogy ne úgy ess be az ajtón, mint sprinter a célszalagon. Így van időd, hogy szusszanj egyet, összeszedd a gondolataidat és picit felmérd a terepet. Ha mégis összeesküdtek ellened a közlekedés istenei, írj egy sms-t az interjúztatónak!

  Alice In Wonderland Disney GIF - Find & Share on GIPHY

 2. Nem megfelelően öltözöl

  Általában azt tekintheted irányadónak, ahogy majd a munkába is járnod kell. Ha irodai állásra, konzervatívabb céghez jelentkezel, akkor a ruháidban is a klasszikus vonalat kövesd! Nem kell kiskosztümben menni, de egy elegánsabb ruha, szoknya és blúz, vagy ing és öltöny nem megúszható. Ha olyan szakmában dolgozol, ahol nem veszik ennyire komolyan a dresscode-ot vagy épp az a szerencsés, ha minél jobban hangsúlyozod vele az egyéniségedet akkor persze mindent bele! A lényeg, hogy nézd meg, hova mész és ennek megfelelően öltözz!

  How I Met Your Mother Suit GIF - Find & Share on GIPHY

 3. Nem készülsz fel a cégből

  Természetesen senki nem várja el, hogy betéve vágd minden cég adatait, akinek csak elküldöd az önéletrajzodat. De ha már egyeztettétek a találkozót, szánj rá tíz percet és nézd meg a honlapjukat! Böngészgess, hogy pontosan mivel is foglalkoznak, milyen stílusúak – laza és barátságos az imidzsük vagy komoly és tekintélyt parancsoló. Ezzel a saját dolgodat könnyíted meg, hiszen ebből látni fogod, mit várnak tőled. Így elkerülhetőek a kínos szituációk, például, hogy nem tudsz válaszolni arra, miért is jelentkeztél a céghez.

  Where I Go Music Video GIF by OneRepublic - Find & Share on GIPHY

 4. Nem készülsz fel magadból (sic!)

  Szinte minden interjún azzal kezdik, hogy mondj pár szót magadról. Jó, ha ez nem ér meglepetésként és legkésőbb az odafelé úton végigfuttatod, milyen infókat akarsz megosztani magadról. Lehet, hogy nem kíváncsiak a macskáidra név szerint, ahogy az sem feltétlenül fontos, hogy minden korábbi munkahelyedet felsorold, ahol két hetet eltöltöttél, és az is kérdéses, milyen mértékben érinti őket, hogy mennyire imádod a futást. Persze, ha valahogy kapcsolódik az álláshoz bármelyik a javadra fordítható. (Például ha könyvkiadóba jelentkezel és a macskádat Byronnak hívják vagy jogásznak és futás közben látod át legjobban az ügyeket.)

  Marc Rodriguez Vintage GIF - Find & Share on GIPHY

 5. Nem látod magad a cégnél

  A fenti vonalon maradva biztos lehetsz benne, hogy megkérdezik, miért jelentkeztél hozzájuk és – a róluk zengett litániák után – elvárják majd, hogy pár szót ejts magadról is. Mik azok a tulajdonságaid és képességeid, amelyek tökéletesen illeszkednek a vállalati kultúrájukhoz és a cég szellemiségéhez? Legyen a tarsolyodban pár specifikusan a céghez illő válasz!

 6. Nincs egyéniséged

  Legalábbis amit ők le tudnak szűrni az életrajzod és a beszélgetés alapján. Már a CV megírásánál érdemes belecsempészni néhány – valós! – dolgot, ami megkülönböztet téged a többiektől. Különösen kedvelik az önkéntes tevékenységeket, a sportokat, hisz ezekből leszűrhető, hogy csapatjátékos vagy, tudsz küzdeni, kitartó vagy, stb. De lehet egy különleges hobbi is. Azt nem javasoljuk, hogy füllents ebben, mert Murphy-törvénye alapján pont olyasvalakibe futsz majd, aki viszont valóban ismeri a témát és az rosszabb, mintha semmit nem írtál volna ide.

 7. Ne gondold, hogy csak ők döntenek!

  Lehet, hogy az állás a hirdetésben még jól mutatott, de a valóságban kiderül, hogy nincs az az Isten, hogy te ezt csináld. Előfordult már az is, hogy a gondos utánajárás ellenére a meghirdetett irodai munka a helyszínen egy termékbemutatóval egybekötött MLM előadásnak bizonyult, ahogy az is, hogy a telefonos állásban egészségügyi szolgáltatást kellett volna értékesíteni idős embereknek gyakorlatilag azzal, hogy megijesztjük őket. Ilyenkor felesleges elpazarolnod az idődet és az energiáidat. Udvariasan és határozottan közöld velük, hogy szerinted nem egymást keresitek.

  Pick One Sci-Fi GIF - Find & Share on GIPHY

 8. Azt hiszed az interjú akkor kezdődik, amikor belépsz a szobába

  Nem mindenütt élnek ilyen kiterjedt megfigyeléssel, de általánosságban senkinek nem árt, ha már az épületbe belépve kedves vagy a portáshoz, várakozás közben nem bömböltetsz zenét vagy telefonálsz hangosan és távoztodban se szólj be a konkurens pályázóknak.

 9. Rosszakat mondasz a jelenlegi vagy korábbi munkaadódról

  Lehet, hogy úgy érzed, nem tudod visszatartani jogos haragodat, és ki akarod öntened a szívedet, de erre nem az állásinterjú a megfelelő alkalom. Próbálj higgadt és professzionális maradni. Lehetőleg ügyelj rá, hogy magadról se fess negatív képet! Ha végképp nem tudod félretenni a sérelmeidet, akkor itt az ideje a profi mellébeszélésnek! Valami kellően semmitmondó általánossággal üsd el a dolgot! „Új kihívásokat keresek.”

  Monty Python GIF - Find & Share on GIPHY

 10. Nem figyelsz a testbeszédedre

  A legalapvetőbb, hogy ne nézegesd a telefonodat, amit természetesen halkíts is le. Ha jó benyomást szeretnél tenni, akkor teremts szemkontaktust az interjúztatóval, figyelmesen hallgasd és ne kóboroljon el se a figyelmed, se a tekinteted. A testbeszéddel foglalkozók szerint a kezeidet az asztalon, esetleg az öledben ildomos tartani. Semmiképpen se fond össze őket a mellkasod előtt és a túlzott gesztikulációt is kerüld!

  Confused Monty Python GIF - Find & Share on GIPHY

+1 Nem kérdezel

Nem a fizetésre vonatkozó kérdésre gondoltunk, de ha azt szeretnéd mutatni, hogy komolyan érdekel az állás, esetleg picit fitogtatnád a szakmai hozzáértésedet tegyél fel néhány – releváns! – kérdést! Arra azért ügyelj, hogy ne olyasmit kérdezz, amit 5 perce mondtak el, vagy amit tudnod kéne a cégről. Ahogy már fentebb is említettük: nemcsak ők mérnek fel téged, hanem te is őket. Neked is jogod van úgy érezni, hogy nem ez a számodra megfelelő munkahely.

Iron Man Question GIF - Find & Share on GIPHY

Sok sikert az álláskereséshez!

Ha tetszett a cikk, lehet, hogy ezeket is hasznosnak fogod találni. Kattints!

Hogyan keress állást 40 év felett? Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő tanácsai

Ezekre figyelj az online állásinterjún, és bakik, amiket ne kövess el

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!